ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ασκήσεις – ασπίδα με ΗΠΑ, Γαλλία κατά τη «διπλή» προεκλογική περίοδο

Μήνυμα στην Αγκυρα να αποφύγει τις εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου.

Του Βασίλη Νέδου

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα, την Ουάσιγκτον και το Παρίσι σε διπλωματικό επίπεδο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε εξέλιξη, με σκοπό κατά την προεκλογική περίοδο και –κυρίως– στη συνέχεια κατά το χρονικό διάστημα έως τις πιθανές δεύτερες εκλογές –όπου θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση– να βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και αεροπλανοφόρων. Η λογική πίσω από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στοχεύει να δημιουργήσει μια σειρά από παράγοντες αποθάρρυνσης δημιουργίας προβλημάτων από την Τουρκία στο Αιγαίο.

Στόχος της Αθήνας, να σταλεί μήνυμα στην Αγκυρα να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένταση στο Αιγαίο.

Σε περίπτωση, δηλαδή, παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η Αθήνα επιθυμεί να αποσταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση (και κυρίως προς την Αγκυρα) ότι οι διεθνείς συμμαχίες λειτουργούν προκειμένου να υπενθυμίσουν τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Επισήμως, βεβαίως, οι ασκήσεις αυτές θα είναι ενταγμένες στο ευρύ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων που εξελίσσονται διαρκώς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) και συμμάχους.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός πραγματοποιείται με βάση την εξαιρετικά αρνητική –ιστορικά– τακτική των Τούρκων να επιχειρούν παρακινδυνευμένες κινήσεις που οδηγούν σε επεισόδια (όπως π.χ. στα Ιμια) σε περιόδους αβεβαιότητας ή πολιτικής μετάβασης. Επιπλέον, η φετινή πιθανή σύμπτωση των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει επιλέξει συνειδητά την προσφυγή στην εθνικιστική ρητορική και τις απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας, επιτείνει λίγο περισσότερο την ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει συζητηθεί (και κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιηθεί) το ενδεχόμενο οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να παραμείνουν στη θέση τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, στην περίπτωση των ΗΠΑ συζητείται η συμμετοχή του αεροπλανοφόρου που εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου. Στη δε περίπτωση της Γαλλίας, η συζήτηση αφορά το μοναδικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει το γαλλικό Ναυτικό, το «Σαρλ ντε Γκωλ», ενδεχομένως και σε συνδυασμό με κάποιο από τα ελικοπτεροφόρα τύπου «Μιστράλ» που πραγματοποίησαν επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στο Αιγαίο με τις ελληνικές Ε.Δ. και το πρόσφατο παρελθόν. Σε περίπτωση δεύτερων εκλογών, η περίοδος που θα πρέπει να καλυφθεί είναι περίπου 30 ημέρες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι συνεργασίες εάν συμφωνηθούν θα μπορούν να γίνουν κυλιόμενα, αρχικά με τους Αμερικανούς και εν συνεχεία με τους Γάλλους ή και αντιστρόφως.

Και στις δύο περιπτώσεις, με διαφορετικούς τρόπους, με ΗΠΑ και Γαλλία (ιδιαίτερα μετά το σύμφωνο αμοιβαίας συνδρομής που συνόδευσε το πρόγραμμα πρόσκτησης των φρεγατών FDI) υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τη διεξαγωγή διακλαδικών ασκήσεων που μπορεί να εκτείνονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλωστε, σε πρακτικό επίπεδο για παράδειγμα οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκτεταμένη και διαρκή παρουσία στην Ελλάδα, είτε λόγω της ανάγκης να υποστηρίζονται οι μετακινήσεις μέσω της Αλεξανδρούπολης προς την Ανατολική Ευρώπη, είτε διότι το νέο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) επιτρέπει μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων γι’ αυτόν τον σκοπό. Ετσι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις σχεδόν σε όλα τα επίπεδα (τεθωρακισμένα, Αεροπορία, Ναυτικό, Ειδικές Δυνάμεις).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X