ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίκη για το Μάτι: «Γνώριζαν ότι οι παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο ζωές»

Ο αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Γκουρμπάτσης είπε πως δεν αποδέχεται τις αναφορές, από την πλευρά του Δημοσίου, περί δυσκολιών να πετάξουν εκείνο το απόγευμα τα εναέρια μέσα

ΑΜΠΕ

Ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, πυροδοτώντας εκ νέου το ζήτημα για το κατά πόσον κάποιοι εκ των 21 κατηγορουμένων θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για κακούργημα. 

«Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων», είπε απαντώντας σε ερώτηση ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής.

Κατά τον ίδιο, υπήρξε ολιγωρία από την πλευρά των υπευθύνων σε διάφορα επίπεδα και είπε πως «τα λάθη και οι παραλείψεις (…) συνδέονται αιτιωδώς με το τραγικό αποτέλεσμα» της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι.

Ο Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος της Βαρβάρας Βουκάκη-Φύτρου, η οποία έχασε στο Μάτι τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, έθεσε θέμα για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Οπως ανέφερε ο συνήγορος της κυρίας Βουκάκη: «Με αυτή την απάντηση αποδείξαμε ότι υπάρχει θέμα έκθεσης. Και, απευθυνόμενοι σε εσάς, κύρια πρόεδρε (…) Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το δικαστήριό σας μπορεί να ενεργήσει για την κακουργηματική κατηγορία της έκθεσης».

Ο αντιστράτηγος είπε πως δεν αποδέχεται τις αναφορές, από την πλευρά του Δημοσίου, περί δυσκολιών να πετάξουν εκείνο το απόγευμα τα εναέρια μέσα, ενώ κληθείς να απαντήσει για την περίπτωση της Κινέτας, λίγες μόνο ώρες πριν από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική, είπε: «Στην Κινέττα υπήρχε άμεση κινητοποίηση, ενώ εδώ υπήρχε ολιγωρία. Ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων ξεκινά από την ώρα που η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά. Οφειλε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη. Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν. Είναι απαράδεκτο, επιχειρησιακά κινητοποιήθηκε μόνο ένα εναέριο μέσο».

Συνήγορος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.

Ο μάρτυρας, κληθείς να απαντήσει για το θέμα της «αυθαίρετης δόμησης», που επικαλείται η πλευρά του Δημοσίου, είπε πως το Μάτι δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. «Εγώ δεν είμαι πολεοδόμος. Το Μάτι, όμως, δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. Η Πυροσβεστική, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να παρέχει βοήθεια είτε είναι σε αυθαίρετα είτε όχι. Το Μάτι, πάντως, μπήκε εκ των υστέρων σε αυτόν τον χάρτη των αυθαιρέτων», ανέφερε.

Ο μάρτυρας είπε επίσης πως το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών είχε ενεργοποιηθεί από το 2007, πλην όμως για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το 2018 στα Ψαχνά Εύβοιας.

Οσο για το 112, ο Α. Γουρμπάτσης είπε: «Προβλεπόταν από το 1998. Αναβαθμίστηκε το 2014 και προέβλεπε υλοποίηση με τη σημερινή του μορφή, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί. Οταν έγινε η σύμβαση το 2014, υπήρχαν πλημμέλειες και αοριστίες. Υλοποιήθηκε από το 2020. Τώρα έχουμε πάει στο άλλο άκρο: με το παραμικρό το ενεργοποιούμε».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ