ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα - Κρούσματα: Σε τάση σταθεροποίησης

Μόνη «παραφωνία» σε αυτή την εικόνα η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Kathimerini.gr

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει το τρίτο επιδημικό κύμα τις τελευταίες ημέρες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όπως υπογράμμισε χθες ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας, τα ημερήσια κρούσματα ήταν τις τελευταίες επτά ημέρες κατά μέσο όρο 2.800 όταν την προηγούμενη Τετάρτη ήταν περισσότερα από 3.000, τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει σε 27.500 από περισσότερα από 30.000 που ήταν πριν από μία εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας έχει σταθεροποιηθεί κάτω από το 6% (5,47% ήταν την προηγούμενη εβδομάδα). «Παραφωνία» σε αυτή την εικόνα είναι η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου καταγράφεται έντονη αυξητική τάση της επιδημίας με αποτέλεσμα να πιέζονται περαιτέρω τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Προβληματισμό, δε, προκαλεί στους ειδικούς η επιδημική εικόνα σε Κάλυμνο, Θάσο, Λευκάδα, Eβρο, Ροδόπη, Πιερία, Φωκίδα, Καβάλα, Αρκαδία και Πρέβεζα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.089 νέα κρούσματα COVID-19 και 81 θανάτους ασθενών με τη νόσο, ενώ το ποσοστό θετικότητας υποχώρησε στο 4,85%. Από τα νέα κρούσματα τα 1.383 εντοπίστηκαν στην Αττική, 475 στη Θεσσαλονίκη, 80 στην Αχαΐα και στη Λάρισα 66.

Πάντως, στο υψηλότερο σημείο βρίσκεται η ζήτηση για περίθαλψη σε ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό. Χθες, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 809, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία ήταν 562. Σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, «απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες, και την εξασφάλιση Ε.Θ. από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τόσο για non COVID όσο και για COVID ασθενείς». Όπως αναφέρουν, «η ανάγκη είναι τεράστια. Οι αναμονές είναι μεγάλες. Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους».

Εν τω μεταξύ, νέα έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε χθες ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας μάλιστα ότι από την επίσπευση των παραδόσεων των εμβολίων της Pfizer στις χώρες της Ε.Ε. η χώρα μας αναμένεται να λάβει έως τον Ιούνιο επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις από αυτές που έχει ήδη προμηθευτεί.

Αναφορικά, δε, με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Ελλάδα τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις των αρμόδιων οργανισμών στις ΗΠΑ, που θα εξετάσουν εάν συνδέονται τα περιστατικά θρομβώσεων με αυτό. Οι πρώτες 33.600 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου έφθασαν χθες το μεσημέρι στην Αθήνα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αρχίσουν να χορηγούνται από τη Δευτέρα. Οπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (ΕΡΤ), «περιμένουμε κι εμείς τις επόμενες ώρες ή μέρες τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και του FDA (σ.σ. Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής. Ετσι κι αλλιώς, ο βασικός κορμός των σχεδιασμών μας είναι με το σκεύασμα της Pfizer, από το οποίο μόνο τον Μάιο περιμένουμε 1,5 εκατ. δόσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X