ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Στους 12 μήνες η θητεία στον Στρατό Ξηράς

Η εφαρμογή αποτελεί υπουργική απόφαση και θα έχει ισχύ από τη σειρά που θα καταταγεί τον ερχόμενο Μάϊο

Του Βασίλη Νέδου

Την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η εισήγηση παρουσιάστηκε χθες και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Η εφαρμογή αποτελεί υπουργική απόφαση και θα έχει ισχύ από τη σειρά που θα καταταγεί τον ερχόμενο Μάϊο. Πρακτικά η θητεία στον Στρατό Ξηράς αυξάνεται από τους εννέα στους δώδεκα μήνες, περίοδο αντίστοιχη με την υφιστάμενη στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Η εξέλιξη αυτή συμπαρασύρει και κατηγορίες όπως οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας, που θα υπηρετήσουν δύο μήνες παραπάνω (οκτώ από έξι μήνες), και οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί, που θα υπηρετήσουν επιπλέον τρεις μήνες (14 και 17).

Επιπλέον, χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, η οποία και θα επισκεφθεί την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Σκοπός της επίσκεψης είναι η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών «Ραφάλ» από την Ελλάδα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κ. Παρλί κομίζει και πρόταση για την προμήθεια τεσσάρων γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, αλλά και πλοίου ενδιάμεσης λύσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε χθες ότι: «Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους. Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη μονάδα για το σύνολο της θητείας τους. Καθορίζεται για τους δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως».

Την ίδια στιγμή, χθες η Αθήνα εξέπεμψε μήνυμα για το πραγματικό νόημα των διερευνητικών επαφών της επόμενης Δευτέρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου διευκρίνισε ότι «δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι επαφές. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν τηρούνται πρακτικά. Δεν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών. Δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών». Ο κ. Παπαϊωάννου πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, υπάρχει πάντα η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προκειμένου, ωστόσο, να συμβεί αυτό, Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο συνυποσχετικό. Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν συζητάει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή οποιοδήποτε θέμα άπτεται της εθνικής κυριαρχίας. Ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε ακόμα ότι η Αθήνα προέβη σε έκτακτο διάβημα για τις προχθεσινές τουρκικές υπερπτήσεις, αλλά και το πρόσφατο περιστατικό επακούμβησης σκάφους του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X