ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνοτουρκικά: Σύντομο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Σύντομη συνάντηση είχαν οι δύο υπουργοί Άμυνας, μετά το άνοιγμα Ακάρ προς την ελληνική πλευρά για διάλογο

Kathimerini.gr

Σύντομη συνομιλία είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

H χειραψία και η σύντομη συνομιλία των δύο υπουργών Άμυνας καταγράφηκε από τους φωτογράφους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά: Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ-1

Ελληνοτουρκικά: Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ-2

Πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών μετά την ακραία ένταση που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα με αλλεπάλληλες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, που θέτουν ακόμα και θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Σημειώνεται ότι μετά τον έντονο διάλογο που είχε ο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές, στη συνέχεια άλλαξε στάση, στέλνοντας μήνυμα διαλόγου και τονίζοντας πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Οπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Ελληνες ομολόγους μας. Οπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο».

Για τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που αναφέρουν πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, ο κ. Ακάρ απάντησε: «Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα, όπως και τα δικαιώματα των γειτόνων μας και κυρίως της Ελλάδας. Ομως περιμένουμε και από τους γείτονές μας να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά».

Τέλος, για το ζήτημα που θέτει η Άγκυρα με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο Χουλουσί Ακάρ κράτησε αποστάσεις, δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που επιθυμεί η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «αν αναφερθούμε μοναδικά για ένα θέμα θα δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, λανθασμένες αποφάσεις. Αυτά είναι βαθιά θέματα, θέματα που χρειάζονται εξειδίκευση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως νομικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και γεωγραφικοί. Υπάρχουν οι δύο συναντήσεις, οι συνομιλίες που κάναμε στην Αθήνα και μία στην Αγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Από τον κύριο υπουργό, τον ομόλογό μου, ζητώ να απαντήσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Να συναντηθούν και να συνομιλήσουν οι ειδικοί, και αργότερα η πολιτική βούληση να κάνει αυτό που πρέπει».

Στο ίδιο φόρουμ στην Οχρίδα Δένδιας – Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» που διοργανώνει η Βόρεια Μακεδονία θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο φετινό «Prespa Forum Dialogue» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι πρόεδροι της Κροατίας, της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ καθώς και με την αναπληρώτρια γγ των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X