ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνοτουρκικά: Προσπάθεια να ξανανοίξουν οι δίαυλοι

Πιθανό τετ α τετ Παναγιωτόπουλου με Ακάρ

Του Βασίλη Νέδου

Στη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας που υπάρχουν ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας αποσκοπεί ο σχεδιασμός για ένα σύντομο τετ α τετ ανάμεσα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και στον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της σημερινής υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα του κ. Παναγιωτόπουλου δεν περιλαμβάνει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ακάρ, ωστόσο είναι σαφές ότι υφίσταται διάθεση για μια συνομιλία, ακόμα και περιορισμένου χρόνου, προκειμένου να δοθούν από πλευράς Αθήνας και ορισμένα μηνύματα. Σκοπός είναι, μεταξύ άλλων, να σταλεί το μήνυμα ότι, παρά τη ρητορική ένταση εκ μέρους της Αγκυρας, οι δίαυλοι σε επίπεδο υπουργών Εθνικής Αμυνας είναι ανοιχτοί. Μάλιστα, φαίνεται ότι το θετικό σήμα δόθηκε προχθές εκ μέρους της Αγκυρας και παρά το γεγονός ότι ο κ. Ακάρ είχε την ίδια μέρα μια έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων με Ελληνες βουλευτές στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στην τουρκική πρωτεύουσα. Εν ολίγοις η βούληση για τη συνάντηση είναι αμφίδρομη και εις γνώσιν των ανώτατων κυβερνητικών κλιμακίων. Το περιεχόμενο της συζήτησης που αναμένεται να έχουν σήμερα οι κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ είναι προφανώς ακόμα άγνωστο.

Τι ακριβώς μπορεί να προκύψει μετά τη συνάντηση των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ είναι ασαφές, ωστόσο υπάρχουν ήδη δύο διαδικασίες, μία διμερής, δηλαδή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και μία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, ο περίφημος «μηχανισμός απεμπλοκής» (deconfliction mechanism) που δημιουργήθηκε το 2020, εν μέσω της κρίσης του «Ορούτς Ρέις». Αυτή τη στιγμή, βέβαια, η ενεργοποίηση ακόμα και της διαδικασίας των ΜΟΕ (ευθύνη υπουργείου Εθνικής Αμυνας) μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως όμως περιορισμένης πρακτικής αξίας όταν υφίσταται αυτή η ατμόσφαιρα.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σε χαμηλότερο επίπεδο (πρεσβευτών Βορειοατλαντικού Συμβουλίου), Ελλάδα και Τουρκία έχουν ανταλλάξει έντονες κατηγορίες σχετικά με το μπαράζ υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα ανακοίνωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Πάντως και χθες, τουρκικό UAV πέταξε πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα, που παραμένει σταθερά στο στόχαστρο των Τούρκων τις τελευταίες εβδομάδες. Το πρόγραμμα του κ. Παναγιωτόπουλου αύριο περιλαμβάνει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί και Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ, οι οποίες εκκρεμούσαν και δεν είχαν πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων και λόγω του κορωνοϊού που κρατούσε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας εκτός δράσης τις προηγούμενες ημέρες. Οι συζητήσεις σε αμυντικό επίπεδο με το Παρίσι και το Βερολίνο περιλαμβάνουν μια σειρά από πολύ σημαντικά για την Ελλάδα ζητήματα, όπως τα διάφορα εξοπλιστικά και την πρόοδό τους, αλλά και την υπόθεση της ανταλλαγής των ελληνικών BMP-1, που θα αποσταλούν στην Ουκρανία, με γερμανικά Marder.

Απεσταλμένη για Δυτ. Βαλκάνια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετέβη τις προηγούμενες εβδομάδες διαδοχικά σε Τίρανα, Σκόπια, Σεράγεβο, Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα και Πρίστινα, αποφάσισε χθες τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τη θέση αυτή καταλαμβάνει η πρέσβειρα στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά, η οποία θα εκτελεί παράλληλα και τα νέα καθήκοντά της. «Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η κ. Γραμματά είναι διαπιστευμένη και στη Μολδαβία, ενώ πριν από το 2019 ήταν διευθύντρια της Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ