ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτιά σε Κορινθία – Δυτική Αττική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Διάσπαρτα μέτωπα αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι - Εκκενώσεις δύο οικισμών κοντά στα Μέγαρα.

Kathimerini.gr

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας. Από τη φωτιά, έχουν γίνει στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης σε Κορινθία και Δυτική Αττική, ενώ έχουν καταστραφεί και περιουσίες.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι, κοντά στα Μέγαρα, έπειτα από αναζωπύρωση που σημειώθηκε στην περιοχή.

Στο σημείο εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ την επιχείρηση κατάσβεσης δυσκολεύει και το ανάγλυφο του εδάφους, καθώς οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν δύσβατα σημεία -εντός χαράδρας- όπου μαίνεται η πυρκαγιά. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Ν. Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί

Σε δηλώσεις του από τα Παπαγιαννέικα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είπε, «έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει».

Ο ίδιος τόνισε πως η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς πάντως να έχει οριοθετηθεί, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «όλα θα πάνε καλά».

Στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα

Ο κ. Χαρδαλιάς το πρωί είχε σημειώσει ότι, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus, η απεικόνιση δείχνει ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της νύκτας που πέρασε οι δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας μέτωπα στις Αιγειρούσες – Ντουράκος, στην Ιερά Μονή Άη Γιάννη και στο Χάνι Δερβενίου, με τις ριπές του ανέμου να φθάνουν και τα 8 μποφόρ.

Όσον αφορά εκκενώσεις οικισμών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

Σχετικά με ζημιές σε σπίτια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως έχουν καταγραφεί καταστροφές σε οικίες, αγροικίες και εξοχικά που στην πλειονότητα τους βρίσκονταν διάσπαρτα και εκτός οικισμών.

Τέλος, σχετικά με το 112 και γιατί δεν λειτούργησε κατά το πρώτο βράδυ, ο υφυπουργός επεσήμανε πως «είναι η έσχατη λύση για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, την πρώτη νύκτα δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί. Δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με κύριο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά προκάλεσε αποπνικτική ατμόσφαιρα και στην Αττική. Μιλώντας στο «kathimerini.gr» την Πέμπτη, ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ -ΕΑΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) τόνισε πως οι τιμές των μικροσωματιδίων είναι πολύ υψηλές και ανέφερε πως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση