
Kathimerini.gr
Σταύρος Ιωαννίδης
Να διατηρήσει το πλεονέκτημα στον βυθό του Αιγαίου επιδιώκει η Αθήνα, την ώρα που η Αγκυρα ναυπηγεί έναν ολόκληρο στόλο αποτελούμενο από περισσότερα από 30 πλοία, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, υποβρύχια και αυτόνομα συστήματα επιφανείας ενώ σχεδιάζει την κατασκευή και ενός αεροπλανοφόρου για να υποστηρίξει το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα δρομολογεί την ενίσχυση του ελληνικού στόλου με την απόκτηση των 3+1 φρεγατών FDI και των 2+2 μεταχειρισμένων ιταλικών FREMM, ενώ, θεωρείται βέβαιο ότι με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων, το βάρος του ναυτικού επιτελείου θα πέσει στα υποβρύχια. Στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας, ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει νέα υποβρύχια εντός της επόμενης δεκαετίας και πως οι αθόρυβοι «κυνηγοί» θα διαθέτουν τη δυνατότητα εξαπόλυσης στρατηγικών όπλων και συγκεκριμένα πυραύλων τύπου Cruise.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα νέα υποβρύχια θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, αυξάνοντας δραματικά την ισχύ πυρός του υποβρύχιου στόλου αλλά και τον φάκελο των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν. Με την προσθήκη αυτών των πυραύλων, τα ελληνικά υποβρύχια δεν θα αποτελούν αποκλειστικά θηρευτές άλλων πλοίων αλλά θα μπορούν να πλήξουν στόχους υψηλής επιχειρησιακής αξίας σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 1.000 χιλιόμετρα.
Το σχέδιο
Η ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων περιλαμβάνεται στον 20ετή εξοπλιστικό σχεδιασμό που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Το ναυτικό επιτελείο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία συζητήσεων με πιθανούς προμηθευτές και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», θα ακολουθηθεί η «συνταγή» των 214. Δηλαδή, το πολεμικό ναυτικό θα στραφεί και πάλι στο καλύτερο συμβατικό υποβρύχιο με στόχο να διατηρήσει το προβάδισμα έναντι των γειτόνων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Εκτός από το σύστημα αναερόβιας πρόωσης που δίνει στα υποβρύχια τη δυνατότητα να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κατάδυση, χωρίς να απαιτείται να βγουν στην επιφάνεια για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους (σύστημα που ήδη διαθέτουν τα 214 και το «Ωκεανός» του ΠΝ), τα νέα υποβρύχια θα διαθέτουν εξελιγμένο σόναρ, νέο σύστημα μάχης και δυνατότητα μεταφοράς στρατηγικών πυραύλων.
Εκσυγχρονισμός 214
Παράλληλα, τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής», τα πιο σύγχρονα που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο πολεμικό ναυτικό θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο των νέων υποβρυχίων, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ομοιογένεια στον στόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 214 προβλέπεται να υποστούν εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (ΕΜΖ) εντός της επόμενης πενταετίας καθώς πλησιάζουν στα μισά του επιχειρησιακού τους βίου. Το επιτελείο φέρεται να συζητά με την εταιρεία ΤΚΜS για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την αναβάθμιση κρίσιμων συστημάτων, όπως τα ηλεκτρονικά, οι αισθητήρες, το περισκόπιο, το σόναρ και το σύστημα μάχης. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το πρόγραμμα μπορεί να αγγίξει ή και να κινηθεί ελαφρώς άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ώστε τα υποβρύχια να παραμείνουν επιχειρησιακά επίκαιρα.
Ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αναμένεται να έχουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αλλωστε, εκεί κατασκευάστηκαν τρία από τα τέσσερα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214. Μέσα στο επόμενο διάστημα, το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης, το S120 «Παπανικολής» θα καταπλεύσει στη μονάδα υποβρυχίων του ναυπηγείου προκειμένου να υποστεί εκτεταμένη συντήρηση, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν έναν χρόνο και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα τρία. Κατά το διάστημα της παραμονής τους στην ειδική μονάδα, τα υποβρύχια θα ελεγχθούν για φθορές που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης ενώ θα οριστικοποιηθεί η λίστα των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει ο ΕΜΖ.
Τα υποβρύχια 214 διαθέτουν εδώ και λίγους μήνες τις νέες τορπίλες βαρέος τύπου SeaHake Mod4. Τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίδα» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη εκπαιδευτική βολή, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει στη διάθεσή του το πολεμικό ναυτικό, η παραλαβή των τορπιλών μάχης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Άλλωστε, το συνεργείο τορπιλών στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα νέα όπλα των υποβρυχίων 214. Πάντως, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, τα υποβρύχια διατηρούν τη δυνατότητα βολής και των παλαιότερων τορπιλών ενώ, αν απαιτηθεί μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να μεταφέρουν και στρατηγικούς πυραύλους.