ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλικές φρεγάτες: Aποκατάσταση ισορροπίας δυνάμεων με Τουρκία στη θάλασσα

Το συνολικό κόστος για την πρόσκτηση των φρεγατών αγγίζει τα 2,9 δισ. ευρώ και στο ποσό περιλαμβάνεται το σύνολο του οπλισμού των τριών πλοίων και η εν συνεχεία υποστήριξή τους για τέσσερα χρόνια

Του Βασίλη Νέδου

Η πρόσκτηση τριών νέων φρεγατών τύπου FDI αδιαμφισβήτητα συμβάλλει προς δύο βασικές κατευθύνσεις: Πρώτον, στη ραγδαία μετάβαση του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στον 21ο αιώνα από πλευράς τεχνολογίας και δυνατοτήτων. Δεύτερον, στη σταδιακή εξισορρόπηση δυνάμεων με την Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει την Ελλάδα πίσω σε αριθμό και επίπεδο μονάδων επιφανείας. Με τις FDI το Π.Ν. αποκτά δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο είτε αυτοτελώς είτε ως εταίρος σε δυνάμεις που διαθέτουν αεροπλανοφόρα, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Η συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι προβλέπει την αγορά τριών FDI με τη δυνατότητα προαίρεσης μιας ακόμα αν αυτό κριθεί απαραίτητο από την Αθήνα. Το συνολικό κόστος για την πρόσκτηση των τριών φρεγατών αγγίζει τα 2,9 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται το σύνολο του οπλισμού των τριών πλοίων και η εν συνεχεία υποστήριξή τους (FOS) για τέσσερα χρόνια. Αυτή τη στιγμή κρίθηκε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τις κορβέτες «Gowind». Αλλωστε, οι επαφές ανάμεσα σε Π.Ν. και Γάλλους δεν πραγματοποιούνταν προτού υπάρξουν διαρκείς συνεννοήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρο Σκυλακάκη. Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις για τις «Gowind» έχουν φθάσει σε επίπεδο σημαντικής λεπτομέρειας, με τους Γάλλους να παραχωρούν και τα σχέδιά τους προς ναυπήγηση στην Ελλάδα (εάν, βέβαια, βρεθεί λύση στο σχετικό πρόβλημα από την Αθήνα).

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν από τα γαλλικά ναυπηγεία το 2025. Προτού παραδοθούν θα έχει ναυπηγηθεί ακόμα ένα τέτοιο πλοίο, για λογαριασμό του γαλλικού ναυτικού. Η τρίτη FDI αναμένεται να παραδοθεί το 2026. Η FDI, στην ελληνική διαμόρφωσή της, όπως δηλαδή την έχει ζητήσει το Π.Ν., θα έχει εκτόπισμα περί τις 4.500 τόνους, και θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί ως οργανικά ελικόπτερα τα αμερικανικά MH-60R της Λόκχιντ Μάρτιν, τα οποία έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Εχει σημαντική επιχειρησιακή διαθεσιμότητα 3.500 ωρών και έχει μέγιστη ταχύτητα τους 27 κόμβους. Μπορεί να φέρει μια σειρά πυραύλων και βλημάτων υψηλής αξιοπιστίας και φονικότητας, με πιο βασικά το αντιαεροπορικό σύστημα 32 Aster, το οποίο θα μπορεί να συνδυάζει τη χρήση βλημάτων Aster και MICA, τους περίφημους πυραύλους SCALP-Naval, όπλο το οποίο προσφέρει δυνατότητες υποστρατηγικού χτυπήματος, αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Exocet ΜΜ40Β3, ελαφρές τορπίλες MU 90, RAM 21 πυραύλων και πυροβόλο 76 χιλιοστών. Υψηλών δυνατοτήτων και τεχνολογικά εξελιγμένο θεωρείται και το ραντάρ τύπου Sea Fire.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση