ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ενοχή και η τελική κρίση των δικαστών για τη ΧΑ

Η απόφαση για την ενοχή των κατηγορουμένων πέρασε πλέον στην ιστορία

Kathimerini.gr

Το Δικαστήριο πλέον εισέρχεται στην τελική φάση, στον σκληρό πυρήνα της απόφασής του για την πολυσχιδή εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των δικαστών επί των ποινών και την τελική του κρίση για το ποιοι από την ηγετική πολιτική ομάδα της ΧΑ και εκείνους που μετείχαν στις εγκληματικές της δράσης θα πάνε στη φυλακή.

Η δικαστική απόφαση για την ενοχή των κατηγορουμένων, με την οποία κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση τα πολιτικά στελέχη της ΧΑ και για διεύθυνση τα ηγετικά της στελέχη, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός και λοιποί, συνολικά επτά, πέρασε πλέον στην ιστορία, ως μία μείζονος πολιτικής σημασίας απόφαση, που για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έκρινε ένα ναζιστικού τύπου πολιτικό μόρφωμα ως εγκληματική οργάνωση, με δομή, πολιτικό σχεδιασμό δολοφονιών και επιθέσεων και με ναζιστική οργάνωση.

Η απόφαση για την ενοχή των πρωταιτίων πολιτικών στελεχών της ΧΑ, χωρίς αμφιβολία, είναι ιστορική. Οι δικαστές, έστω και με καθυστέρηση 5,5 χρόνων, επιβεβαίωσαν με την απόφαση τους επί της ενοχής, τα «καταλυτικά στοιχεία» για την εγκληματική δράση της ΧΑ, έτσι όπως τα χαρακτήρισε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο εισαγγελέας Ιςίδωρος Ντογιάκος, που έστειλε τους κατηγορούμενους στο εδώλιο με εμπεριστατωμένη πρόταση 700 σελίδων.

Η απόφαση για την ενοχή περί εγκληματικής οργάνωσης, όπως επίσης ευφυώς υποστήριξε ο εισαγγελέας Ντογιάκος, διέψευσε τις Κασσάνδρες που διατείνονταν για χρόνια ότι τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ δεν θα καταδικαστούν.

Και τώρα, ήρθε η ώρα της τελικής αποτίμησης. Της απόφασης του Δικαστηρίου για τις ποινές και για το ποιοι από τους καταδικασθέντες πολιτικούς και άλλους θα πάνε φυλακή.

Αν η απόφαση για την ενοχή υπήρξε, που υπήρξε μείζονος σπουδαιότητας, το ίδιο ιςχύει και για την απόφαση των δικαστών για τις ποινές και για το ποιοί θα οδηγούν στη φυλακή.

Ομως εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση. Το δικαστήριο δεν επιβάλλει ποινές που θα τις αποφασίσει από μόνο του. Κινείται αυστηρά πάνω στις ράγες του ποινικού νόμου, που από πριν, ως ορίζει – και σωστά το ορίζει το σύνταγμα- έχει προβλέψει το εύρος των ποινών. Για παράδειγμα για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι προβλεπόμενες ποινές είναι από πέντε ως δεκαπέντε χρόνια, ανάλογα αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά και ποια θα είναι αυτά. Η εν λόγω πρόβλεψη αφορά τα ηγετικά πολιτικά στελέχη της ΧΑ. Για τη δολοφονία Φύσσα ο νόμος προβλέπει ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά, και πολυετείς καθείρξεις αν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Ετσι, το τι ποινές τελικά θα επιβάλλει το δικαστήριο εξαρτάται από την κρίση των δικαστών (αν αναγνωρίσουν ελαφρυντικά) αλλά καθορίζονται πρωτίστως από τον νόμο.

Ομως για το ποιοι θα πάνε τελικά μέσα, εκεί η απόφαση του Δικαστηρίου είναι απόφαση των δικαστών, που αποφασίζουν με βάση τη συνείδηση τους ποιοι πρέπει να πάνε φυλακή και ποιοι να πάρουν αναστολή έως να δικαστεί η έφεσή τους. Βέβαια μιλάμε για εκείνους που θα έχουν τις βαριές ποινές για τις οποίες ο νόμος επιβάλει τον εγκλεισμό.

Αυτά για να μην θεωρηθεί από τις ποινές ότι το δικαστήριο αποφάσισε μεν ένοχοι, αλλά τελικώς κάποιοι έπεσαν στα μαλακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X