Kathimerini.gr
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν το έχει κρύψει ότι θα ήθελε να δει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απαλλάσσεται από όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Το είχε δηλώσει ανοιχτά ενώπιον του ισραηλινού Κοινοβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο. «Γιατί δεν χορηγείτε αμνηστία στον Νετανιάχου;», είχε πει τότε κατά την ομιλία του στην Κνεσέτ, πράγμα που επανέλαβε προ ημερών όταν απέστειλε επιστολή τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ με την οποία του ζητεί να δώσει χάρη στον Νετανιάχου.
Από την πλευρά του, το γραφείο του Χέρτζογκ εξέδωσε ανακοίνωση έπειτα από τη γνωστοποίηση της επιστολής, στην οποία αναφέρει ότι «όποιος ζητεί προεδρική χάρη πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες».
Η δίκη του Νετανιάχου ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 με φόντο τρεις υποθέσεις.
Η πρώτη υπόθεση (Φάκελος 1.000) έχει να κάνει με δωροδοκίες που φέρεται να δέχθηκε ο Νετανιάχου από τους επιχειρηματίες Αρνον Μίλχαν και Τζέιμς Πάκερ, προσφέροντας ως αντάλλαγμα πρωθυπουργικές χάρες.
Η δεύτερη υπόθεση (Φάκελος 2.000) έχει να κάνει με τις συμφωνίες τύπου «δούναι και λαβείν» που φέρεται να είχε συνάψει κάτω από το τραπέζι ο Νετανιάχου με τον Αρνον Μόζες, ιδιοκτήτη της εφημερίδας Yedioth Ahronot, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα θετικά για τον ίδιο δημοσιεύματα.
Η τρίτη υπόθεση (Φάκελος 4.000) αφορά τις σχέσεις που φέρεται να είχε αναπτύξει ο Νετανιάχου με τον μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Σαούλ Ελοβιτς, στην εταιρεία του οποίου (Bezeq) φέρεται να προσέφερε ευνοϊκές ρυθμίσεις παίρνοντας ως αντάλλαγμα θετικά για τον ίδιο δημοσιεύματα (ο Ελοβιτς ήταν έως και το 2020 ιδιοκτήτης του ιστοχώρου Walla).
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου επιμένει ότι οι εις βάρος του κατηγορίες αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας που ενορχηστρώνεται από την Αριστερά και ορισμένους δικαστές.
Ο –76χρονος πια– Νετανιάχου άρχισε να καταθέτει τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο έκτοτε, αρκετές δικαστικές συνεδριάσεις ακυρώθηκαν, με τον Νετανιάχου να επικαλείται προβλήματα υγείας, διπλωματικές συναντήσεις, ζητήματα εθνικής ασφάλειας (ο πόλεμος στη Γάζα άλλωστε συνεχιζόταν) και πρωθυπουργικά ταξίδια στο εξωτερικό.
Τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτήν την υπόθεση;
Ο ιστοχώρος Al-Monitor ξεχωρίζει τέσσερα πιθανά σενάρια:
- Η δίκη συνεχίζεται και ο Νετανιάχου αθωώνεται πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο του 2026.
- Η δίκη συνεχίζεται και ο Νετανιάχου κρίνεται ένοχος. Από το βάρος της καταδικαστικής απόφασης («shame» ή «no shame») αναμένεται, ωστόσο, να εξαρτηθεί εάν εκείνος θα μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα ή όχι.
- Ο Νετανιάχου και η εισαγγελία καταλήγουν σε κάποιου είδους «συμβιβασμό», με τον Νετανιάχου να παραδέχεται την ενοχή του, εν μέρει τουλάχιστον, και ενδεχομένως να αποχωρεί από την πολιτική.
- Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, δίνει χάρη στον Νετανιάχου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ωστόσο, το αίτημα χάριτος θα πρέπει να υποβληθεί από στενό συγγενή του κατηγορουμένου και ο κατηγορούμενος να παραδεχτεί την ενοχή του και να ζητήσει συγχώρεση.



























