ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λ. Μενδώνη: Καταρρέει το τελευταίο επιχείρημα των Βρετανών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Είναι σαφές ότι οι εκάστοτε επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και κάποιοι πολιτικοί, δεν έχουν συναίσθηση της αξίας και των αξιών, που φέρουν τα συγκεκριμένα δημιουργήματα του «χρυσού αιώνα»

Kathimerini.gr

Πράξη δικαιοσύνης χαρακτηρίζει την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με φόντο το σκάνδαλο κλοπής εκατοντάδων πολύτιμων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Η κ. Μενδώνη σχολιάζει πως η πρωτοφανής υπόθεση της κλοπής, πέρα από τις ποινικές και ηθικές ευθύνες, εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας του ίδιου του μουσειακού οργανισμού.

Καταρρέει έτσι το τελευταίο επιχείρημα των Βρετανών ότι δήθεν τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι περισσότερο ασφαλή απ’ ό,τι θα ήταν στο Μουσείο της Ακρόπολης, σημειώνει σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Επικαλούμενη άρθρο των «Times του Λονδίνου» υπογραμμίζει ότι «οι επί πενήντα έτη πολέμιοι της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, ασκούν δριμεία κριτική στο Βρετανικό Μουσείο».

Ανατρέχοντας ιστορικά στους χειρισμούς των Βρετανών, από την εποχή του Ελγιν κι έπειτα, κάνει λόγο για κλοπή «που συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς βανδαλισμούς, οι οποίοι προξένησαν διαπιστωμένες ανυπολόγιστες φθορές και καταστροφές στα μνημεία, πέραν της ζημίας και της ανήκεστης βλάβης στη φυσική, νοηματική και αισθητική τους ακεραιότητα».

«Είναι σαφές ότι οι εκάστοτε επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και κάποιοι πολιτικοί, δεν έχουν συναίσθηση της αξίας και των αξιών, που φέρουν τα συγκεκριμένα δημιουργήματα του «χρυσού αιώνα» για το δυτικό Πολιτισμό και τον σύγχρονο κόσμο. Διαφορετικά, θα τα αντιμετώπιζαν με περισσότερη ενσυναίσθηση και λιγότερη αλαζονεία», αναφέρει η υπουργός.

Το άρθρο της κ. Μενδώνη καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η φύλαξη των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο αποδεικνύεται καταστροφική και επικίνδυνη. Η επιτακτική ανάγκη της επανένωσής τους, στην Αθήνα, αποτελεί τώρα πράξη Δικαιοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση