ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Mε το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου

Η προετοιμασία για την αμέσως επόμενη περίοδο θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε φουλ ρυθμούς μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου. Η προετοιμασία για την αμέσως επόμενη περίοδο θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες: ο πρώτος θα αφορά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το βασικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, χωρίς ακόμα να έχουν συζητηθεί επιμέρους σημεία, θα είναι το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει στόχο να παρουσιάσει το σχέδιο που, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «θα ξεκολλήσει τη χώρα από τη μετριότητα». Είναι άλλωστε εκπεφρασμένη η πεποίθηση του πρωθυπουργού πως η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια απλώς «ανακύκλωνε τον εαυτό της», και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να την αναδιατάξει.

Από εκεί και πέρα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το περιβόητο «καλάθι της ΔΕΘ» δεν θα περιλαμβάνει ούτε παροχές ούτε παροχολογία. Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει βήμα βήμα και να δώσει βάση στο πώς θα παραχθεί νέος πλούτος και στο πώς θα ενισχυθούν τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα. Η άνοδος του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ χωρίς παροχές στις βαλίτσες του αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του τρόπου που κινήθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν έλεγε πως «θα εκλεγώ πρωθυπουργός υποσχόμενος να δώσω μόνο αυτά που μπορώ».

Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στην «Κ» πως ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι, με τις κατάλληλες κινήσεις, που έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό και με το κλίμα που θα διαμορφωθεί, να «πάρει μπρος η οικονομία». Ακριβώς αυτό το κλίμα θα επιδιώξει να φτιάξει με τα ταξίδια του στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης. Η προετοιμασία για Παρίσι –η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας– Βερολίνο και Χάγη είναι ο δεύτερος άξονας που θα κινηθεί το Μαξίμου από Δευτέρα. Τα ταξίδια θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, όχι γιατί η Αθήνα περιμένει κάποια άμεσα απτά αποτελέσματα, αλλά για το ευρύτερο κλίμα που θα διαμορφωθεί. Ο τρίτος άξονας, που έχει άμεση σχέση και με όσα θα πει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, έχει να κάνει με τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν από Σεπτέμβριο και θα αφορούν το αναπτυξιακό πλαίσιο και φόρους. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο στόχος είναι «να γίνει η Ελλάδα η πιο φιλική χώρα στην Ε.Ε. στις επενδύσεις».

Σύμφωνα με το πλάνο, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που είναι ακόμα υπό επεξεργασία, αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση στο τέλος του μήνα, και εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Οι παραπάνω άξονες αποτυπώνουν τη γενική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει η χώρα «άλμα προς τα εμπρός», δηλαδή να ξεπεράσει χρόνιες παθογένειες και ιδεοληψίες που την κράτησαν πίσω. Αυτός ήταν και ο πυρήνας του πρωθυπουργικού μηνύματος από την Τήνο, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. «Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία για να ατενίσουμε το μέλλον ως χώρα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι «μια Ελλάδα η οποία επιτέλους γυρίζει σελίδα και μπορεί να δει το μέλλον της με πραγματική αισιοδοξία».

Οσον αφορά την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τους τόνους. Είναι δεδομένο πως υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και η φωτιά, παρά το μέγεθός της και τις δυσμενείς συνθήκες, δεν κατέστρεψε χωριά. Από την άλλη όμως, πάντα μια πυρκαγιά που αφήνει πίσω της τόσες χιλιάδες καμμένα στρέμματα δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα. Οι εξαγγελίες ωστόσο του πρωθυπουργού είναι προς την κατεύθυνση της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων και της επιστροφής, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, στην ομαλότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση