ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Μηταράκης: Κόβονται τα επιδόματα σε όσους έχουν άσυλο

«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία», λέει ο ίδιος

Kathimerini.gr

Τη διακοπή χορήγησης επιδομάτων σε όσους έχουν ήδη αποκτήσει άσυλο ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» δήλωσε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα» ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως «έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές 11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο».

Αναφορικά με την παρενόχληση ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο, ο ίδιος επεσήμανε «απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που δείχνει τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα αλλά δείχνει και την αντίδρασή μας η οποία είναι ισχυρή, είναι αποφασιστική και γίνεται με την ενότητα του ελληνικού λαού από πίσω».

«Η Ελλάδα για εμάς είναι πάνω από όλα»

Παράλληλα, σημείωσε πως «είναι συγκινητικό πως οι τοπικές κοινωνίες στηρίζουν τα σώματα ασφαλείας που δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για να σφραγίσουν τα σύνορα μας απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή που έρχεται από την απέναντι χώρα οργανωμένα».

Δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών

Δικογραφίες για τα αδικήματα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της παράνομης κατάληψης δρόμων στη Λέσβο και στη Σάμο, σχημάτισαν και απέστειλαν στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Μυτιλήνης και Σάμου, το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης και το Τμήμα Τροχαίας Σάμου.

Οι δικογραφίες αφορούν 55 άτομα στη Λέσβο και τουλάχιστον 10 άτομα στη Σάμο.

Οι πρώτοι κατηγορούνται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο παρεμπόδισαν τη μεταφορά νεοεισερχομένων προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, τοποθετώντας στο δρόμο τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια υπηρεσιακά οχήματα Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δεύτεροι κατηγορούνται ότι το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου και τις βραδινές ώρες της 27ης προς την 28η Φεβρουαρίου, παρεμπόδισαν με το ίδιο τρόπο, δηλαδή τοποθετώντας στο δρόμο τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια υπηρεσιακά οχήματα Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρεμπόδισαν την εκτέλεση εργασιών στη νέα υπό κατασκευή δομή διοικητικής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ζερβού της Σάμου.

Νωρίτερα

Με τροπολογία –λόγω εκτάκτων συνθηκών– εξοπλίζεται με προσωπικό μέσω μετατάξεων και συμβασιούχων και... διευθυντές το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι σχετικές ρυθμίσεις κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Στην ίδια τροπολογία καθορίζεται ότι διακόπτεται η παροχή χρηματικού ποσού στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ενώ όσοι διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, σε διαμερίσματα ή σε ξενοδοχεία υποχρεούνται να αποχωρήσουν άμεσα. Από τη συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έως ότου συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Μετανάστευσης εκτιμά ότι θα αδειάσουν άμεσα περίπου 2.000 θέσεις φιλοξενίας στα κέντρα στην ενδοχώρα, ώστε να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά. Ο υπουργός Νότης Μηταράκης μιλώντας στη Βουλή χθες ανέφερε ότι στις δομές βρίσκονται 11.200 άνθρωποι χωρίς να το δικαιούνται. Πάντως, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε πού να μείνουν ούτε μπορούν άμεσα να βρουν εργασία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μετανάστευσης μπορεί μέσω δημόσιας προκήρυξης που θα ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ να προσλάβει υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία έτη. Παράλληλα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μπορούν να αποσπαστούν ή να μεταταχθούν κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων υπάλληλοι μόνιμοι που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Το άρθρο 5 της τροπολογίας αφορά την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ με το άρθρο 6 συστήνεται γραφείο νομικού συμβούλου στο ίδιο υπουργείο.

Xθες, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Luca Jahier. «Το θέμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας και η προστασία των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο, δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες μιας χώρας πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό βάρος», τόνισε ο κ. Jahier. «Θα συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με το πνεύμα της κοινής δήλωσης του ’16, αλλά και να προχωρήσουμε σε τεχνική τροποποίησή της», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Χθες, 65 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν με ανακοίνωσή τους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μεριμνήσουν για την άμεση μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας και ειδικά στα hotspots στα νησιά. Περισσότερα από 1.800 ασυνόδευτα παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τις οργανώσεις. Στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως είναι η πρόσβαση σε στέγη, νερό, φαγητό, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, καθώς και εκπαίδευση. «Αρκεί απλά κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. να δεχθεί έναν πολύ μικρό αριθμό ασυνόδευτων παιδιών, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και καλύτερα», ανέφερε η Stephanie Pope, υπεύθυνη Συνηγορίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Refugee Rights Europe.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ