ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:42
 

Ως εθνικό προχωράει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Αποφασισμένη η ελληνική πλευρά να προχωρήσει το έργο ως εθνικό στην περίπτωση που ο Εuroasia δεν συναινέσει στη λύση της «Αριάδνης».

Newsroom Κ, Αθήνα

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Την Πέμπτη αναμένεται να διατυπωθεί και επισήμως η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό, διαδικασία που εν πολλοίς δρομολογείται ανεπισήμως εδώ και μήνες.

Αυτό που ουσιαστικά αναμένει το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι να παρέλθει η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου που δόθηκε στον Euroasia για να αποφασίσει εάν αποδέχεται την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, προκειμένου το έργο να προχωρήσει ως μέρος της διακρατικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των PCI (έργα κοινού ενδιαφέροντος).

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Κ», έχει ενημερώσει τον επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Μικαέλ Αρίας Κανιέτε με επιστολή του στις 30/1/19 για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει το έργο ως εθνικό στην περίπτωση που ο Εuroasia δεν συναινέσει στη λύση της «Αριάδνης». Ο Εuroasia στο μεταξύ όχι μόνο έχει κάνει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι δεν αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς, αλλά πατώντας πάνω και στις θέσεις της Κομισιόν εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο μοναδικός φορέας υλοποίησης του έργου και να εγείρει νομικές αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων της ΡΑΕ που καθιστούν την «Αριάδνη» φορέα υλοποίησης.

Η πλευρά της Κομισιόν έχει επίσης κάνει σαφές μέσω επιστολής του επιτρόπου Κανιέτε προς τον κ. Σταθάκη ότι η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική για να παραμείνει στον κατάλογο των PCI θα πρέπει να προχωρήσει με φορέα υλοποίησης τον Euroasia εκτός εάν ο ίδιος αποδεχθεί ως φορέα την «Αριάδνη». O επίτροπος κάλεσε με την επιστολή του τον κ. Σταθάκη να αποφασίσει εάν το έργο θα υλοποιηθεί εντός του PCI ή ως εθνικό, επισημαίνοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις γεωπολιτικές, οικονομικές και ρυθμιστικές συνέπειες. Οι γεωπολιτικές συνέπειες συνδέονται με την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού, αφού το κόστος της διασύνδεσης με την Κρήτη ως αυτόνομο έργο κρίνεται μη βιώσιμο.

Εν αναμονή της καταληκτικής ημερομηνίας της 28ης Φεβρουαρίου πάντως, η ΡΑΕ προετοιμάζεται για την έκδοση νέας απόφασης μέσω της οποίας θα αναθέτει το έργο στην «Αριάδνη» ως εθνικό ενταγμένο στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση της διασύνδεσης αφού με την απένταξη του έργου από τα PCI θα χαθεί και η δυνατότητα χρηματοδότησής του με ποσοστό μέχρι και 60%.

Η υποκατάσταση αυτών των πόρων με δανεισμό ή ίδια κεφάλαια θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την επένδυση μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό είναι και ένα από τα θέματα που θα χρειασθεί να διαχειρισθεί και επικοινωνιακά ο κ. Σταθάκης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

#PoliticsBlog Ο κατατρεγμένος Τζο στη μεγάλη αγκαλιά του Μακαριότατου

«Ευτυχώς που παρατήσατε τις αναλύσεις για την healthy σας και τις κατηγορίες για τον Άντρο! Για αλλαγή ...»
Yiannos  |  12:24

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X