ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ως εθνικό προχωράει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Αποφασισμένη η ελληνική πλευρά να προχωρήσει το έργο ως εθνικό στην περίπτωση που ο Εuroasia δεν συναινέσει στη λύση της «Αριάδνης».

Newsroom Κ, Αθήνα

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Την Πέμπτη αναμένεται να διατυπωθεί και επισήμως η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό, διαδικασία που εν πολλοίς δρομολογείται ανεπισήμως εδώ και μήνες.

Αυτό που ουσιαστικά αναμένει το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι να παρέλθει η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου που δόθηκε στον Euroasia για να αποφασίσει εάν αποδέχεται την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, προκειμένου το έργο να προχωρήσει ως μέρος της διακρατικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των PCI (έργα κοινού ενδιαφέροντος).

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Κ», έχει ενημερώσει τον επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Μικαέλ Αρίας Κανιέτε με επιστολή του στις 30/1/19 για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει το έργο ως εθνικό στην περίπτωση που ο Εuroasia δεν συναινέσει στη λύση της «Αριάδνης». Ο Εuroasia στο μεταξύ όχι μόνο έχει κάνει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι δεν αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς, αλλά πατώντας πάνω και στις θέσεις της Κομισιόν εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο μοναδικός φορέας υλοποίησης του έργου και να εγείρει νομικές αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων της ΡΑΕ που καθιστούν την «Αριάδνη» φορέα υλοποίησης.

Η πλευρά της Κομισιόν έχει επίσης κάνει σαφές μέσω επιστολής του επιτρόπου Κανιέτε προς τον κ. Σταθάκη ότι η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική για να παραμείνει στον κατάλογο των PCI θα πρέπει να προχωρήσει με φορέα υλοποίησης τον Euroasia εκτός εάν ο ίδιος αποδεχθεί ως φορέα την «Αριάδνη». O επίτροπος κάλεσε με την επιστολή του τον κ. Σταθάκη να αποφασίσει εάν το έργο θα υλοποιηθεί εντός του PCI ή ως εθνικό, επισημαίνοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις γεωπολιτικές, οικονομικές και ρυθμιστικές συνέπειες. Οι γεωπολιτικές συνέπειες συνδέονται με την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού, αφού το κόστος της διασύνδεσης με την Κρήτη ως αυτόνομο έργο κρίνεται μη βιώσιμο.

Εν αναμονή της καταληκτικής ημερομηνίας της 28ης Φεβρουαρίου πάντως, η ΡΑΕ προετοιμάζεται για την έκδοση νέας απόφασης μέσω της οποίας θα αναθέτει το έργο στην «Αριάδνη» ως εθνικό ενταγμένο στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση της διασύνδεσης αφού με την απένταξη του έργου από τα PCI θα χαθεί και η δυνατότητα χρηματοδότησής του με ποσοστό μέχρι και 60%.

Η υποκατάσταση αυτών των πόρων με δανεισμό ή ίδια κεφάλαια θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την επένδυση μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό είναι και ένα από τα θέματα που θα χρειασθεί να διαχειρισθεί και επικοινωνιακά ο κ. Σταθάκης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X