
Kathimerini.gr
Η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε πάνω από τρία χρόνια πολέμου με τους Ρώσους εισβολείς θα κοστίσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε μια χρονική περίοδο 14 ετών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ σε διαδικτυακή ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, που διεξάγεται στη Ρώμη.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κίεβο εξετάζει τη δημιουργία δύο ταμείων ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων.
Ενα ταμείο θα διαχειρίζεται το Κίεβο και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό ύψους 540 δισ. δολαρίων, ενώ ένα δεύτερο -ύψους 460 δισ. δολαρίων– θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες επενδυτές, είπε.
Ο Σμιχάλ κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν το έλλειμμα στον ουκρανικό προϋπολογισμό για τα έτη 2026 και 2027.
Υπό συνθήκες ειρήνης και χωρίς να περιλαμβάνεται η κατασκευή όπλων, η συντήρηση του ουκρανικού στρατού κοστίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία βασίζεται στο ότι το 50% αυτού του ποσού θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ουκρανία πολεμά τους Ρώσους εισβολείς από τον Φεβρουάριο του 2022. Πάνω από το ήμισυ του προϋπολογισμού της χρηματοδοτείται από το εξωτερικό.
Πριν από τον πόλεμο, η χώρα ήταν η φτωχότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ιταλία: Μπλόκο σε εταιρείες που βοήθησαν τη Ρωσία
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η Ιταλία δήλωσε ότι όλες οι εταιρείες που βοήθησαν τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία με το να αναπτύσσουν επιχειρηματικές σχέσεις μαζί της, θα πρέπει να αποκλεισθούν από τα οφέλη που θα υπάρξουν από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι συμμετέχοντες σε διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Ρώμη για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας, είχαν υποσχεθεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την εμπόλεμη χώρα.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής δεν θα επωφεληθούν από την ανοικοδόμηση», δήλωσε η Μελόνι κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη διάσκεψη.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εγκρίνει μια σειρά κυρώσεων για να πλήξει τη Μόσχα από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, στοχεύοντας τα ενεργειακά της έσοδα, τις τράπεζες και τη στρατιωτική βιομηχανία της.
Σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι συζήτησε το θέμα της απαγόρευσης εταιρειών με δεσμούς με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του Σέρχιι Μαρτσένκο.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, Intesa San Paolo και UniCredit, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αν και έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη χώρα.
Η κυβέρνηση της Μελόνι έδωσε στην UniCredit εννέα μήνες προθεσμία για να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, στο πλαίσιο των απαιτήσεων για την εκκαθάριση της προτεινόμενης προσφοράς εξαγοράς της μικρότερης ανταγωνίστριας Banco BPM.