ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς το Κρεμλίνο στρατολογεί νεαρούς Ουκρανούς για κατασκοπεία

Δύο νεαροί, η Ολένα και ο Μπόγκνταν, συνελήφθησαν από την SBU με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Μόσχας

Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν στρατολογηθεί από το Κρεμλίνο για να κάνουν κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το Politico.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 19χρονης Ολένα και του 21χρονου Μπόγκνταν, οι οποίοι συνελήφθησαν από την SBU (ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας) με την κατηγορία ότι κατασκόπευαν σιδηροδρομικές γραμμές που μετέφεραν δυτικό εξοπλισμό, καθώς και θέσεις αντιαεροπορικών συστημάτων στο Κίεβο.

Η SBU έχει διερευνήσει περισσότερες από 24.000 σχετικές υποθέσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 και περισσότερες από 4.100 υποθέσεις προδοσίας, με περισσότερες από 2.300 να εκκρεμούν επί του παρόντος ενώπιον των δικαστηρίων.

«Είχαμε χρέη και θέλαμε χρήματα»

«Ολα ξεκίνησαν όταν βρήκαμε μια αγγελία σε ένα κανάλι Telegram με το όνομα Jobs in Kyiv. Η αγγελία υποσχόταν εύκολα χρήματα. Αρχίσαμε να το κάνουμε, γιατί χρειαζόμασταν πραγματικά χρήματα, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ουκρανία σήμερα», είπε η Ολένα.

«Θέλαμε πραγματικά να ζήσουμε μαζί, αλλά είχαμε χρέη, δουλεύαμε πολύ, τσακωνόμασταν πολύ επειδή εξακολουθούσαμε να μην έχουμε χρήματα», είπε ο Μπόγκνταν.

Αρχικά, οι δύο νεαροί φωτογράφιζαν τα ράφια και τις τιμές των σούπερ μάρκετ και έλεγχαν τα ωράρια των καταστημάτων. Ομως, με την πάροδο του χρόνου, οι εντολές άλλαξαν.

Αργότερα, τους ζητήθηκε να τοποθετήσουν κάμερες δίπλα σε ένα αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια σε μια σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, ήρθε η τελική εντολή: να εγκαταστήσουν κάμερες κατασκοπείας για να εντοπίσουν θέσεις αεροπορικής άμυνας στην περιοχή του Κιέβου.

Φωτογραφία από Reuters

Ο Μπόγκνταν παραδέχτηκε ότι κατάλαβε ότι εργάζονταν για τη Ρωσία μετά τις δύο πρώτες αποστολές, αλλά προτίμησε να «σκέφτεται θετικά».

Οπως εξήγησε, υπήρχε επίσης ο φόβος για το τι θα μπορούσε να τους κάνει η Ρωσία αν προσπαθούσαν να σταματήσουν. «Αυτοί οι τύποι δεν θα σε άφηναν να ξεφύγεις τόσο εύκολα», είπε η Ολένα.

Το παιχνίδι του Κρεμλίνου

Η SBU δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει πολλούς πόρους για να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία εκ των έσω.

Συνήθως, οι Ρώσοι υπόσχονται διαφορετικά ποσά σε όσους στρατολογούν στην Ουκρανία, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της αποστολής, δήλωσε ένας αξιωματούχος της SBU.

Οι αποστολές μπορεί να ποικίλλουν: από τη λήψη φωτογραφιών στρατιωτικών εργοστασίων, σιδηροδρόμων, υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και διυλιστηρίων πετρελαίου — που βοηθούν τους Ρώσους να εντοπίζουν στόχους και να κατευθύνουν πυραύλους και drones — έως βομβιστικές επιθέσεις σε στρατολογικά γραφεία και αστυνομικά τμήματα.

«Κάθε περίπτωση προδοσίας, συνεργασίας, παροχής βοήθειας στο επιτιθέμενο κράτος και άλλα εγκλήματα διερευνώνται διεξοδικά από τις αρχές επιβολής του νόμου σύμφωνα με τη δικαιοδοσία τους», δήλωσε η SBU.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα των Ουκρανών που ζουν υπό ρωσική κατοχή, όπου ο αγώνας για επιβίωση μπορεί να τους αναγκάσει να συνεργαστούν με τις κατοχικές αρχές.

Από την άλλη, ορισμένοι πιο επιφανείς κατηγορούμενοι μπορούν να προσλάβουν ακριβούς δικηγόρους για να προσπαθήσουν να τους απαλλάξουν από τις κατηγορίες και να μειώσουν τις ποινές τους. Κάτι τέτοιο όμως είναι απίθανο να συμβεί για τον Μπόγκνταν και την Ολένα.

Πηγή: Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση