ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτη ψηφοφορία στην Ελλάδα για την αναθεώρηση

Οι 300 θα κληθούν την προσεχή περίοδο να αποφανθούν με την ψήφο τους για τα άρθρα που θα παραπεμφθούν προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.

Kathimerini.gr

Η Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής καλείται, πλέον, να γράψει τον επίλογο της πρώτης φάσης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση: η ειδική επιτροπή χθες ολοκλήρωσε τις ολιγόμηνης διάρκειας συνεδριάσεις της, με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας που το αποτέλεσμά της δεν είναι δεσμευτικό και συνιστά πρόταση προς την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Οι 300 θα κληθούν την αμέσως προσεχή περίοδο να αποφανθούν με την ψήφο τους για το ποια και πόσα άρθρα θα παραπεμφθούν προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, με τη σύνθεση που εκείνη θα έχει μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Από τη χθεσινή διαδικασία προέκυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο απορρίπτει τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πως επιμένει στη θέση ότι η παρούσα Βουλή δεν θα ορίσει μόνο ποια άρθρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή, αλλά και προς ποια πολιτική κατεύθυνση πρέπει να γίνει η αναθεώρηση. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικά ζητήματα επί των οποίων έχει προκληθεί ένταση, καθώς τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΣΥ διαφωνούν ριζικά με την επίμαχη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και χθες την εμφάνισή του, όταν η Ν.Δ. διά του κ. Κ. Τασούλα, έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ότι ψηφίζει υπέρ προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ σχετική με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι υπερψηφίζει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, επειδή επί της αρχής της αποσυνδέσεως συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, σε παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τασούλας θα πρέπει να καταψηφίσει την πρόταση του κόμματός του, αφού στον πυρήνα τους (πώς ακριβώς, δηλαδή, αποσυνδέονται τα δύο θέματα) οι δύο προτάσεις είναι αντικρουόμενες. Για λίγο επικράτησε σύγχυση, αλλά τελικώς όπως και όλα τα άλλα θέματα, παραπέμπονται προς διευθέτηση στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα όσα λέγονται με άλλες αφορμές την τελευταία περίοδο, η ψηφοφορία δεν διεξήχθη με την καταγραφή της γνώμης ενός εκάστου από τα 46 μέλη της επιτροπής, αλλά δι’ εκπροσώπων: με την τοποθέτηση των εισηγητών των κομμάτων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, κατά τη διαδικασία της χθεσινής ψηφοφορίας, εντός της αίθουσας παρόντες ήταν σχεδόν λιγότεροι από τους μισούς βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X