ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξίσωση του δεύτερου γύρου – «Κλειδί» τα 70.000 μέλη που δεν ψήφισαν

Πού ποντάρουν Κασσελάκης - Αχτσιόγλου για τον β΄ γύρο των εκλογών

Αντώνης Αντζολέτος

Γυρίζει; «Και όμως γυρίζει», υποστηρίζουν στο επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου μετά το «σοκ» της Κυριακής. Ο Στέφανος Κασσελάκης εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον το ρεύμα που είχε δημιουργήσει η υποψηφιότητά του στην κοινωνία και στα social media και δεν άφησε τους υπόλοιπους υποψηφίους να «ανασάνουν». Στο επιτελείο της πρώην υπουργού Εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη σύσκεψη για να δουν πώς μπορούν να καλύψουν το κενό των 12.864 ψήφων που τη χωρίζει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Εγχείρημα καθόλου εύκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 44,91% και η Εφη Αχτσιόγλου 36,18%.

Τη δική του ομάδα μέσα στο κόμμα ενισχύει ο Στέφανος Κασσελάκης, που αρχίζει περιοδείες με πρώτους σταθμούς Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Ο 35χρονος επιχειρηματίας κατάφερε το αδύνατο. Τη στιγμή που οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπολογίσει ως «ταβάνι» της συμμετοχής τούς 60.000 ψηφοφόρους, στις κάλπες του κόμματος βρέθηκαν 148.821. Και τα ψηφοδέλτια σε πολλά τμήματα δεν έφταναν. Πάνω από 40.000 είναι τα νέα μέλη και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεγάλη πλειοψηφία προσήλθε στις κάλπες για τον Στέφανο Κασσελάκη. Ακόμη και αν οι αντίπαλοί του μιλούν για κόσμο που δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιτυχία δεν μπορεί να μην του πιστωθεί. «Ηρθαν να ψηφίσουν με τη λογική ότι “εγώ είμαι ενεργός πολίτης, με ενδιαφέρει ποιος θα είναι αρχηγός στην αξιωματική αντιπολίτευση και ήρθα να το επηρεάσω”. Αύριο αυτοί θα είναι αλλού», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης στον Alpha 9,89, «καρφώνοντας» την αλλαγή του καταστατικού πέρυσι τον Μάιο, που μετέφερε την εκλογή του αρχηγού από το συνέδριο στη βάση.

Τι κατάφερε ο Στέφανος Κασσελάκης; Να φέρει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοντά του, επιχειρώντας σιγά σιγά να κάνει τη δική του ομάδα μέσα στο κόμμα. Και ο σκοπός είναι προφανής, γιατί την επόμενη ημέρα από την πιθανή ανάληψη της προεδρίας θα ακολουθήσει το συνέδριο, όπου η «μάχη» για τον έλεγχό του και τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής και των οργάνων θα είναι σκληρή. Εκτός από τον Παύλο Πολάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Πέτρος Παππάς, Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χαρά Καφαντάρη, Αννα Βαγενά ήταν μερικοί από τους νυν και πρώην βουλευτές που βρέθηκαν στο γραφείο του στη Στουρνάρη και στην Κουμουνδούρου την Κυριακή το βράδυ.

Αυτό που δύσκολα θα μπορέσουν να συγχωρέσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «χαστούκι» που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε κορυφαίους κομματικούς, που είχαν εκτιμήσει με σχετική ασφάλεια πως οι νέες ισορροπίες θα διαμορφωθούν με βάση τα δικά τους «θέλω». Κατά πολλούς δεν ήταν νίκη του ιδίου, αλλά ήττα της παλαιάς γραφειοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα ενόψει του δεύτερου γύρου. Με την ίδια ευκολία που 40.000 μέλη προστέθηκαν στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου τόσα «αφαιρέθηκαν». Είναι γνωστό πως οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα μετά το συνέδριο του 2022 ξεπερνούσαν τους 170.000. Συνεπώς στα χαρτιά θα μπορούσε να θεωρηθεί πως περίπου 70.000 δεν πήγαν να ψηφίσουν. Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, εκτιμάται πως δεν είναι ρεαλιστικός. «Υπάρχει κόσμος που δεν θυμάται καν πως είναι μέλος του κόμματος», έλεγε κορυφαίο στέλεχος στην «Κ». Περίπου 30.000 εκτιμάται ότι μπορούν δυνητικά να είναι ψηφοφόροι στις 24 του μηνός και να κινητοποιηθούν. Είναι σαφές πως για να μπορέσει να επανακάμψει η Εφη Αχτσιόγλου θα επιχειρήσει την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου κοινού, που είναι πιο κομματικό και συνεπώς πιθανό να το φέρει κοντά της. Ασφαλώς, το να «σηκωθεί από τον καναπέ» συντεταγμένα, έστω και ένα μέρος του, είναι πολύ δύσκολο. Το «σκληρό ροκ» πάντως ξεκίνησε από προχθές, προτάσσοντας την αδυναμία του Στέφανου Κασσελάκη να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Τηλεμαχία

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα πιο πολιτικό – κομματικό κοινό η Εφη Αχτσιόγλου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάσει και τη λύση της τηλεμαχίας. Στο τραπέζι το έβαλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και στο επιτελείο της το είδαν με πολύ θετικό μάτι. O Στέφανος Κασσελάκης από σήμερα θα βρίσκεται εκτός Αθηνών, ξεκινώντας τις περιοδείες του από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Νέες συμμαχίες στα σκαριά

Το αποτέλεσμα της Κυριακής στην Κουμουνδούρου δείχνει πως ο «ρυθμιστής» του δεύτερου γύρου θα είναι ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιον θα στηρίξει στις επαναληπτικές κάλπες που θα στηθούν σε πέντε ημέρες. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν με βάση την προεκλογική ατζέντα που έχει προκρίνει για άνοιγμα στο Κέντρο και είναι αναμφισβήτητα κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη. Χθες ο κ. Παππάς ξεκίνησε να συνομιλεί με κομματικά στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του προκειμένου να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε επίπεδο συνεργατών υπάρχουν ήδη επαφές με τα γραφεία των δύο διεκδικητών για την προεδρία, ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν είχαν ληφθεί. Είναι γεγονός ότι το «πόκερ» το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι σκληρό. Σενάριο που θα ήθελε τους τρεις κομματικούς (Τσακαλώτος, Παππάς, Τζουμάκας) να ενωθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο θα απειλούσε ευθέως την πρωτιά του 35χρονου επιχειρηματία. Το παρασκήνιο είναι πλούσιο από τη Δευτέρα το πρωί και τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά». Θα προχωρήσουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις στήριξης κάποιας υποψηφιότητας; Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδειξε με τη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής πως είναι με την Εφη Αχτσιόγλου: «Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής».

Με το ποσοστό του Ευκλείδη Τσακαλώτου (8,93%) η Εφη Αχτσιόγλου φτάνει το 45,11% και περνά οριακά τον Στέφανο Κασσελάκη. Ακόμη και αν δεν υπάρξει γραμμή υποστήριξής του από τον Νίκο Παππά, θεωρείται απίθανο ένα μεγάλο μέρος να μην οδηγηθεί στη δική του κάλπη. Πολλά πρώην στελέχη των προεδρικών είναι πλέον σε στενή συνεργασία μαζί του. Είναι σαφές πως η διαφορά των σχεδόν εννέα μονάδων δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη. Εκτός εξίσωσης δεν μένουν ούτε οι 1.917 ψήφοι του Στέφανου Τζουμάκα. Κατά την προεκλογική περίοδο είχε επιτεθεί στον κ. Κασσελάκη και είναι ξεκάθαρο πως οι ατζέντες τους είναι πολύ διαφορετικές. Θα μπορούσε να εκτιμηθεί βέβαια πως οι υποστηρικτές του Στέφανου Τζουμάκα ίσως είναι πιο κοντά στην αποχή. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως η γραμμή που θα δώσουν οι τρεις θα τηρηθεί στο ακέραιο. «Πρέπει να θεσπισθεί δίπλωμα απονομής “πολιτικής ευρεσιτεχνίας” σε δήθεν αριστερούς που διακρίθηκαν στη χειραγωγούμενη υιοθέτηση του δεξιού φαινομένου του τιμωρητισμού, ως δήθεν προοδευτική επιλογή με “αριστερό” περιτύλιγμα», δήλωσε ο Στέφανος Τζουμάκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση