
Kathimerini.gr
Οσοι κρατούσαν «μικρό καλάθι» για το αν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα καταφέρουν τελικά να καταθέσουν από κοινού πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής δεν διαψεύστηκαν. Το εγχείρημα βρίσκεται «στον αέρα», αφού μεταξύ Κουμουνδούρου και Πατησίων έχει ξεσπάσει «πόλεμος» σχετικά με τη συμπερίληψη ή όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή. Η διαφωνία που υπήρχε ήταν γνωστή από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο η κατάσταση μεταξύ των πρώην συντρόφων δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Το φιτίλι άναψε από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος στο Action 24. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολόγησε γιατί πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μη μείνει εκτός κάδρου. «Υπάρχει έγγραφο το οποίο έχει φτάσει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών στις 20/9/2021, που πρώτο παραλήπτη έχει τον κ. πρωθυπουργό και αναφέρεται στο ότι “ο ΟΣΕ λειτουργεί σε “κόκκινη γραμμή”, ότι υπάρχει φόβος και αγωνία για την ασφαλή λειτουργία και ότι οι δυσμενείς εξελίξεις δεν πρέπει να αποδοθούν στο ανθρώπινο λάθος, όπως γίνεται συνήθως”», ανέφερε ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «υπάρχει μέσα στη δικογραφία και η συσχετιζόμενη δικογραφία του μπαζώματος. Βλέπω σε συνέντευξη του πρωθυπουργού που δηλώνει ότι το μπάζωμα έγινε “με καλό σκοπό”». Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό: «Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να βγει από τη δύσκολη θέση, διότι το να προχωρήσεις σε μια διαδικασία η οποία θα περιλαμβάνει κατηγορίες που δεν θα είναι νομικά δεμένες, τον μετατρέπει τον κ. Μητσοτάκη από θύτη σε θύμα και του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει».
Η διχογνωμία μετατράπηκε στη συνέχεια σε ευθεία σύγκρουση, με πηγές της Νέας Αριστεράς να μιλούν με σκληρή γλώσσα για το πρώην κόμμα τους. «Επειδή φαίνεται ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι των διαρροών, των διαστρεβλώσεων και των βυζαντινισμών, ξεκαθαρίζουμε τα εξής: (…) Στην πρόταση σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης υπενθυμίζουμε ότι δεν τίθενται ερωτήματα, όπως δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Φάμελλος, αλλά προτείνεται η διερεύνηση της τέλεσης συγκεκριμένων αδικημάτων από συγκεκριμένα πρόσωπα. Πιθανή καταψήφιση της όποιας πρότασης συνεπάγεται την απόρριψη της κατηγορίας ως προδήλως αβάσιμης και οδηγεί σε απαλλαγή από ποινικές ευθύνες».
Ερχονται ζυμώσεις
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά αποδεικνύουν πως τα σχέδια για κοινοβουλευτική συμπόρευση ήταν μια ουτοπία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξουν τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο πλευρών, όλα δείχνουν όμως ότι το χάσμα είναι μεγάλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 26 βουλευτές και αν επιθυμεί η πρόταση –που έτσι κι αλλιώς θα συντάξει– να συζητηθεί στη Βουλή, θα πρέπει να αναζητήσει ακόμα τέσσερις υπογραφές. Από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων; Από κάποιο άλλο κόμμα; Σίγουρα την εβδομάδα που έρχεται θα γίνουν πολλές ζυμώσεις. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η Νέα Αριστερά θα υποστεί πολιτική ζημία αν τελικά επιμείνει στη θέση της.
Η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη μεταξύ των κομμάτων συνεχίζεται. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει το δικό της αίτημα την επόμενη εβδομάδα, με τον πρόεδρο της Βουλής να δίνει ένα πρώτο χρονικό περιθώριο επτά ημερών αναμένοντας να δει αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση. Από εκεί μετά, εντός 15 ημερών θα πρέπει να ορίσει τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια. Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ: «Εμείς λέμε ότι το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι η κατάληξη, οδηγός προς την κατάληξη. Ποια είναι η κατάληξη; Οι πολιτικοί να κρίνονται όπως οι πολίτες. Καθαρές κουβέντες. Να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών». Από το ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να ελεγχθεί για κακούργημα.