ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Tα διλήμματα στην τελική ευθεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει με ισχυρό τρόπο το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας

Kathimerini.gr

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Με διαφορετικές στρατηγικές, αλλά και στοχεύσεις για τα εκλογικά τους ποσοστά, οδεύουν τα κόμματα προς την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, με τη Ν.Δ. να διατηρεί μεγάλο και διευρυνόμενο δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να φλερτάρει με την αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει με ισχυρό τρόπο το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, που με δεδομένη τη στάση του ΚΙΝΑΛ, ότι μπορεί να παράσχει σε κυβέρνηση της Ν.Δ. μόνο ψήφο ανοχής, αποκτά σαφώς μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Είναι εξάλλου προφανές πως για κάθε νομοσχέδιο που θα προωθεί η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει άτυπη «διαβούλευση» με το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να αποφεύγονται «εκπλήξεις» στη νέα Βουλή, εξέλιξη που θα πλήξει την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, το φάσμα των νέων εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο και μάλιστα με απλή αναλογική θα παραμείνει στην πολιτική φαρέτρα της Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Με βάση, πάντως, τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. φαίνεται να διασφαλίζει την αυτοδυναμία, ακόμη και εάν η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική. Ακόμη, δηλαδή, και εάν τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη υπερβούν το όριο του 3% και έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ), η Ν.Δ. εμφανίζεται με επτακομματική Βουλή να διασφαλίζει 155 έδρες. Ομως, για την Πειραιώς είναι κρίσιμο κάποιο ή κάποια από τα μικρότερα κόμματα να μην μπουν στη Βουλή, καθώς αυτομάτως τέσσερις από τις εννέα κατ’ ελάχιστον έδρες που θα συγκέντρωναν «μεταφέρονται» στο πρώτο κόμμα, αυξάνοντας την
κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Ετσι, τις αμέσως επόμενες ημέρες η «πίεση» της Ν.Δ. προς τη Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση προεξοφλείται πως θα ενταθεί, με στόχο ένα από τα δύο, ή και τα δύο κόμματα, να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διακηρυγμένη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές μπορεί να ανατραπεί, ο πήχυς μπαίνει χαμηλότερα. Επί της ουσίας, στόχος της Κουμουνδούρου είναι να προσεγγίσει σε ποσοστό το 28%-30%, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ο κυρίαρχος πόλος της Κεντροαριστεράς στο μετεκλογικό σκηνικό και να εξακολουθήσει να είναι κόμμα εξουσίας. Ομως, το στοίχημα για την έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης είναι μεγάλο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει το τελευταίο δεκαήμερο ανοδική τάση. Μάλιστα, όπως λέγεται, ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσυσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος, καθώς με τον νικητή των εκλογών να έχει προεξοφληθεί από το σώμα των ψηφοφόρων, δεν αποκλείεται –δεδομένης και της θερινής περιόδου– μερίδα των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει την προσεχή Κυριακή την αποχή.

Προκειμένου να αποτρέψει αυτή την τάση, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του κ. Μητσοτάκη, ενώ θα κλιμακώσει την κριτική του κατά του ΚΙΝΑΛ και του κ. Βαρουφάκη, που μπορούν να αλιεύσουν έστω μικρή μερίδα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Φώφη Γεννηματά θα εμφανιστεί ως έτοιμη να στηρίξει «δεξιές πολιτικές», ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 παρουσιάζεται ως «αλαζόνας».

Στη ρητορική του κ. Τσίπρα κεντρικό κεφάλαιο θα αποτελέσει, πάντως, στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, η προσπάθεια αποδόμησης του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. με αιχμή το ασφαλιστικό. Ομως, αποτελεί ερώτημα κατά πόσον η επιμονή της Κουμουνδούρου στα «σκοτεινά», σύμφωνα με τη ρητορική της, στοιχεία του προγράμματος της Ν.Δ. μπορεί να έχει απήχηση στο σώμα των ψηφοφόρων. Ο κ. Τσίπρας ακολούθησε τη συγκεκριμένη στρατηγική και την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές, με εξαιρετικά πενιχρά, όπως αποδείχθηκε, αποτελέσματα. Ενώ, παρότι επέμεινε στο ίδιο μοτίβο και τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, η ψαλίδα της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να μειώνεται εμφανίζει αυξητική τάση.

Τέλος, με στόχο να κινηθεί στην περιοχή του 8% εισέρχεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου το ΚΙΝΑΛ. Η κ. Φώφη Γεννηματά μετακινήθηκε από τη «γραμμή» να λάβει το κόμμα της την τρίτη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές, στη θέση ότι το ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά θα μπορούσε να δώσει ψήφο ανοχής στον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου η χώρα να αποφύγει να μπει σε περιπέτειες. Δημοσκοπικά η στροφή αυτή, όπως και η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια, δεν προκάλεσε ούτε την καθίζηση, αλλά ούτε και την εκτόξευση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο πριν από τις ευρωεκλογές προσδοκούσε την ανατροπή των συσχετισμών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το ερώτημα είναι εάν την τελευταία εβδομάδα τα διλήμματα που θέτουν οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα «πιέσουν» εκλογικά τη Χαριλάου Τρικούπη, ή εάν το γεγονός ότι η ευρεία επικράτηση της Ν.Δ. και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούνται θα στρέψει μερίδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ.

Επιθέσεις κατά της Ν.Δ.

Πάντως, βασική στόχευση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να αλιεύσει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, παρότι δεν θα εγκαταλειφθεί, θα περάσει σε δεύτερο πλάνο η θέση περί ψήφου ανοχής προς τη Ν.Δ. στην περίπτωση που η τελευταία δεν επιτύχει την αυτοδυναμία. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Ν.Δ., η οποία ενδέχεται να κατηγορηθεί για πρώιμη «αλαζονεία», ειδικά εάν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει στη θέση ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, στην περίπτωση κατά την οποία από τις κάλπες της Κυριακής δεν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X