ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το εκλογοδικείο ανέβαλε την απόφαση για τους Σπαρτιάτες

Αποφασίστηκε η αναβολή της έκδοσης απόφασης για την κοινοβουλευτική παρουσία των Σπαρτιατών έως ότου εκδοθεί η ποινική απόφαση για τους διωκόμενους βουλευτές του κόμματος

Kathimerini.gr

Ιωάννα Μάνδρου

Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης για τους βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες και διώκονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, έπειτα από άσκηση δίωξης από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αναμένεται να εκδοθεί για την κοινοβουλευτική τους τύχη η απόφαση του λεγόμενου Εκλογοδικείου.

Οπως έγινε γνωστό, το Εκλογοδικείο, Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με πρόεδρο την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα και τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια, αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση απόφασης για την κοινοβουλευτική παρουσία στη ελληνική Βουλή του κόμματος των Σπαρτιατών έως ότου εκδοθεί η ποινική απόφαση για τους διωκόμενους βουλευτές του.

Το ποινικό δικαστήριο έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου με τους βουλευτές του κόμματος, πλην του επικεφαλής Βασίλη Στίγκα να κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το εκλογικό σώμα και εισήλθαν στη ελληνική Βουλή ως Σπαρτιάτες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κόμμα «βιτρίνα» του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Με το ίδιο σκεπτικό ο Αρειος Πάγος (Α1 Τμήμα) πρόσφατα απαγόρευσε τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις προσεχείς ευρωεκλογές, ωστόσο το εκλογοδικείο αποφάσισε να περιμένει το ποινικό σκέλος για να αποφασίσει για την υπόθεση των Σπαρτιατών. Η γνωμοδότησή του δηλαδή θα αφορά αν θα γίνει η έκπτωσή τους από τη Βουλή και αν διανεμηθούν οι έδρες τους σε άλλα κόμματα.

Ωστόσο μετά την απόφαση αναβολής, το σενάριο αυτό μετατίθεται χρονικά κατά πολύ, καθώς απαιτείται η ποινική απόφαση να είναι αμετάκλητη, το οποίο απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χάνει την έδρα ο Γιάτσος, βουλευτής ο Σταυρόπουλος

Παράλληλα το εκλογοδικείο έκανε δεκτή την ένσταση του υποψήφιου βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Αθανάσιου Σταυρόπουλου που στρεφόταν κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Ιωάννη Γιάτσου. Ετσι, χάνει την έδρα ο κ. Γιάτσος και ανακηρύσσεται βουλευτής ο κ. Σταυρόπουλος.

Η ένσταση βασίστηκε στη σχετική συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με εταίρου ή μετόχου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση