
Kathimerini.gr
«Φωτιά χιονίζει ο ουρανός και καίγονται τα αστέρια», τραγουδούσε ο Γιώργος Νταλάρας το 1989 και ίσως μια ανάλογη αίσθηση με τους γλαφυρούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου να προξένησε σε αρκετούς Αθηναίους και το θέαμα που αντίκρισαν το βράδυ της Πέμπτης: φωτογραφίες στα social media εμφάνιζαν πάνω από την Ακρόπολη να εκτυλίσσεται ένα εντυπωσιακό light show, αποτέλεσμα ενός σμήνους από ολόφωτα drones, τα οποία αποτελούσαν μέρος διαφημιστικής καμπάνιας της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas. «Νιώσε γρήγορoς», έγραφε στον νυχτερινό ουρανό ένα σλόγκαν της καμπάνιας, ενώ μια άλλη φωτογραφία παρουσίαζε ένα αθλητικό παπούτσι να «πατάει» τον Παρθενώνα.
Οι διαδικτυακές αντιδράσεις ήταν τέτοιες ή αξιολογήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε το υπουργείο Πολιτισμού ξεκαθάρισε τη θέση του: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωσή του. Λίγο αργότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διατάχθηκε και κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και άλλες αξιόποινες πράξεις.
Κι ενώ αρκετές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο έδειχναν ότι το show της Adidas δεν εμφανιζόταν μόνο πάνω από την Ακρόπολη, χρειάστηκε μια ανακοίνωση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για να ξεκαθαριστεί η εικόνα. Το σόου, ανέφερε η ανακοίνωση, διοργανώθηκε στο Ζάππειο από την εταιρεία DRNS Show Experience, για λογαριασμό των Essence Mediacom και Adidas Hellas, με όλες τις άδειες να έχουν χορηγηθεί νόμιμα. Τα drones, διευκρίνιζε η ΑΠΑ, περιορίστηκαν στην προκαθορισμένη περιοχή πτήσης, «η οποία είχε σαφώς οριοθετηθεί πάνω από το Ζάππειο».
Επομένως, η ψευδαίσθηση με το παπούτσι να πατάει τον Παρθενώνα προέκυπτε αν ο θεατής είχε στην ευθεία του βλέμματός του την Ακρόπολη, αλλά και το Ζάππειο όπου πράγματι γινόταν η καμπάνια. Η Adidas επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι το σόου πραγματοποιήθηκε «αυστηρά πάνω από τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου», ενώ υπογράμμισε ότι «καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς».
Σε συνέντευξή της στον ρ/σ ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκτίμησε ότι οι αρχικές φωτογραφίες που προκάλεσαν αντιδράσεις δεν προβλήθηκαν τυχαία. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση του Ζαππείου –που είναι νεότερο μνημείο– «όφειλε πριν δώσει την άδεια να ζητήσει έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού». Ο πρόεδρός του, αρχιτέκτονας Γιώργος Παπαναστασίου, έχει άλλη γνώμη. Το Ζάππειο, τονίζει στην «Κ», εποπτεύεται ως κληροδότημα από το υπουργείο Οικονομικών και για καμία εκδήλωση ή δράση που έχει εγκρίνει στους χώρους του δεν χρειάστηκε άδεια από το ΥΠΠΟ. «Aδεια χρειάζεται όταν εκτελούμε έργα τεχνικά ή επεμβάσεις στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο», τονίζει ο κ. Παπαναστασίου και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα πτήσεις drones πραγματοποίησε στο μέγαρο και ο Δήμος Αθηναίων.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, χαρακτήρισαν το τίμημα που καταβλήθηκε στο Ζάππειο για το drone show «δυσανάλογο της αξίας και του συμβολισμού του» και κάλεσαν σε έγγραφες εξηγήσεις το Δ.Σ. του Ζαππείου. Η σχετική τιμολογιακή πολιτική θα προσαρμοστεί στο σήμερα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Και αν έχει σημασία, το τίμημα για την παραχώρηση του Ζαππείου στην καμπάνια της Αdidas ήταν, σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, 380 ευρώ.