ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το χρονικό των σχέσεων μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα

Η σχέση της Γερμανίδας πολιτικού με τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν πάντα τόσο στενή όσο σήμερα.

Kathimerini.gr

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας: συνολικά πέντε πρωθυπουργοί –επτά αν συνυπολογίσουμε και τους υπηρεσιακούς Παναγιώτη Πικραμμένο και Βασιλική Θάνου– έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, τη στιγμή που στο Βερολίνο παραμένει ένοικος της καγκελαρίας στην οδό Βίλι Μπραντ η Αγκελα Μέρκελ.

Η σχέση της Γερμανίδας πολιτικού, η οποία οδεύει προς τη δύση της σταδιοδρομίας της ύστερα από 14 χρόνια στην εξουσία της χώρας της, με τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν πάντα τόσο στενή όσο σήμερα. To 2014, κατά την τελευταία επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στη χώρα μας, ο τότε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης την υποδεχόταν με το σύνθημα «Go back» και συλλαλητήρια. Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος του ανταπέδωσε τις «αβρότητες»: «Με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορεί η Ελλάδα να κρατηθεί στις αξίες της Ευρώπης, παραβιάζει τις βασικές αρχές της συνεργασίας», εκμυστηρευόταν στο στενό της περιβάλλον το καλοκαίρι του 2015. Η πολιτική του είναι σκληρή και ιδεολογική, έλεγε και εκτιμούσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα κατευθείαν σε τοίχο. Η καγκελάριος ηχούσε εξόχως εκνευρισμένη, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel. Ισως επειδή ανέκαθεν υπήρχε η αίσθηση καλής προσωπικής χημείας ανάμεσά τους, αλλά και η συστηματική –έστω και στο πλαίσιο διανομής ρόλων «καλού και κακού» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– πυροσβεστική παρέμβασή της υπέρ της Αθήνας, την ύστατη στιγμή, απέναντι στο επίμονο αίτημα του πρώην υπουργού Οικονομικών για Grexit (συν 50 δισ. ευρώ).

Ακόμη και κατά την έναρξη της «περήφανης διαπραγμάτευσης», όταν ο Σόιμπλε ξεφυσούσε επιδεικτικά στη θέα του Γιάνη Βαρουφάκη, στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε., Μέρκελ και Τσίπρας έμοιαζαν να βρίσκουν διαύλους επικοινωνίας.

Μετά το δημοψήφισμα, την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η χρονική συγκυρία ευνόησε τον Αλέξη Τσίπρα: η έξαρση των μεταναστευτικών ροών και το πολιτικό κόστος για τη Μέρκελ όπλισαν το χέρι του με ένα σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί. Το μήνυμα από το Βερολίνο ήταν σαφές: αν βοηθήσετε στη συγκράτηση του προσφυγικού κύματος, θα υπάρξουν υποχωρήσεις στα μέτρα. Η τήρηση των υποσχέσεων εκ μέρους της Αθήνας στο μεταναστευτικό (από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έως τη διμερή με τη Γερμανία, την οποία η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε), η πιστή εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες αντιδράσεις από συνδικαλιστές και διαδηλωτές στους δρόμους, αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία επένδυσε σοβαρά το Βερολίνο, ανέδειξαν τον κ. Τσίπρα σε Musterknabe (υποδειγματικό τέκνο) της καγκελαρίου.

Η αναδίπλωση της Γερμανίας στο ζήτημα των συντάξεων ήταν η έμπρακτη επιβράβευση της άριστης διαγωγής του. Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης της καγκελαρίου, τη στιγμή που η συνοχή της κυβέρνησης Τσίπρα κλονίζεται, θα μπορούσε εύλογα να εκληφθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης από το Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X