ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπεραμύνεται τον «Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με δημόσιο άρθρο γνώμης βάζει τέλος στα σενάρια αλλαγής του τίτλου του Έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τέλος στη φημολογούμενη αλλαγή του τίτλου του Έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά έβαλε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω αρθρογραφίας τη Δευτέρα (16/09). Η Γερμανίδα Επίτροπος δημοσίευσε άρθρο γνώμης σε διάφορα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, μέσω του οποίου μοιράζεται τη δική της αντίληψη ως προς το τι είναι η Ευρώπη, και γιατί είναι χρέος των Ευρωπαίων να προστατεύσουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Με τη νέα δομή της σύνθεσης των επιτρόπων, ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς προτάθηκε για τη θέση ενός από τους εννέας πλεόν Αντιπροέδρους, επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής (Protecting Our European Way of Life), που πρακτικά θα ασχολείται με θέματα μετανάστευσης. Αρκετές προσωπικότητες εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή έντονες αντιδράσεις ως προς τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ, ως επίσης και ο κύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» κατά την πρόσφατη κοινή συνεδρία των νέων επιτρόπων, το θέμα των αντιδράσεων συζητήθηκε εκτενώς και ομόφωνα αποφασίστηκε η υποστήριξη στην απόφαση της κας φον ντερ Λάιεν. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αντίθετων απόψεων εκ μέρους της Επιτροπής.

Αναλυτικά το άρθρο της προέδρου της Κομισιόν

«Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτος δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη μέλη σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχούν ο πλουραλισμός, η αντίθεση στις διακρίσεις, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών».

Άρθρο 2, Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τη στιγμή που δύο εκατομμύρια άνθρωποι στα βαλτικά κράτη ένωσαν τα χέρια τους για να σχηματίσουν μια "αλυσίδα ελευθερίας" μήκους άνω των 600 χιλιομέτρων. Οι εικόνες ήταν γλαφυρές και ισχυρές υπενθυμίζοντας πού έχει φτάσει η Ευρώπη σε περίοδο μιας γενιάς. Αλλά έδειξαν επίσης την ενωτική δύναμη των κοινών μας αξιών: ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία και σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

»Αυτές οι αξίες, και η προσκόλλησή τους σ’ αυτές, είναι το θεμέλιο μας. Είναι ενσωματωμένες στη Συνθήκη μας και μάς δίνουν τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα. Ορίζουν και ενθυλακώνουν ό,τι είναι η Ένωση.

»Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις του και πρέπει συνεχώς να τον διατηρούμε, να τον προστατεύουμε, και να τον φροντίζουμε. Γι’ αυτό ήταν μία από τις έξι κατευθυντήριες αρχές στις Πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές μου, οι οποίες έλαβαν την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο.
»Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι κάτι που χρειάζεται να εξηγηθεί. Είναι απλώς μια καθημερινή πραγματικότητα. Αλλά αυτή την εβδομάδα προκλήθηκε μια συζήτηση για τη χροιά και την έννοια του όρου.

»Αυτό είναι καλό. Και είναι μια συζήτηση που πρέπει να διεξάγουμε ανοιχτά.

»Για μένα, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής συνοψίζεται καλύτερα με τις λέξεις του άρθρου 2 της Συνθήκης στην κορυφή του παρόντος άρθρου. Κάθε μία από αυτές τις λέξεις έχει δύο πλευρές. Για να παραφράσουμε τον πρόεδρο Κένεντι, δεν πρέπει μόνο να ρωτάμε τι μπορεί η Ένωση να κάνει για εμάς, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Ένωση. Κάθε λέξη στο άρθρο 2 είναι τόσο δικαίωμα όσο και καθήκον για όλους μας, από όπου και αν προερχόμαστε και όπου ζούμε στην Ένωση μας.

»Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αντίληψη της ζωής.

»Αφορά την οικοδόμηση μιας Ένωσης με ισότητα στην οποία όλοι έχουμε την ίδια πρόσβαση στις ευκαιρίες. Αφορά τον εφοδιασμό των ανθρώπων με τη γνώση, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ζήσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια. Αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε και τη γνώση ότι είμαστε ασφαλείς σε μας σπίτια και στους δρόμους μας. Αφορά την προστασία των πλέον ευάλωτων στην κοινωνία μας.

»Σε τελική ανάλυση, αφορά το πώς όλοι ζούμε μαζί.

»Αυτός ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής ήρθε με μεγάλο τίμημα και θυσία. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένος – αυτό δεν είναι ούτε κάτι δεδομένο ούτε εγγυημένο. Η απόδειξη αυτού είναι ότι ο τρόπος ζωής μας αμφισβητείται κάθε ημέρα - τόσο από τους αντιευρωπαίους από μέσα όσο και από έξω. Έχουμε δει ξένες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στις εκλογές μας από το εξωτερικό. Και είδαμε γηγενείς λαϊκιστές με φθηνά εθνικιστικά συνθήματα να προσπαθούν να μας αποσταθεροποιήσουν από μέσα.

»Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις αυτές να υπονομεύσουν τον ορισμό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Θέλουν να σημαίνει το αντίθετο από αυτό που είναι. Θέλουν να υποσκάψουν τα θεμέλιά μας και να σπείρουν τη διαίρεση μεταξύ μας. Πιστεύουν στην πολιτική που εκθέτει προβλήματα, αντί να τα επιλύει. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό.

»Φυσικά, οι λέξεις έχουν σημασία. Το αναγνωρίζω. Για ορισμένους, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι ένας φορτωμένος και πολιτικά φορτισμένος όρος. Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους να αφαιρέσουν τη γλώσσα μας από εμάς: αυτό είναι επίσης μέρος του ποιοι είμαστε.

»Άλλα μέρη του κόσμου έχουν τον δικό τους τρόπο ζωής που διαφέρει από τον δικό μας. Όλοι έχουμε τις δικές μας παραδόσεις, το δικό μας σύνολο αξιών και το δικό μας τρόπο να κάνουμε πράγματα. Αλλά πάντα θα επιλέγω τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής - και την Ένωση αλληλεγγύης, ανοχής και αξιοπιστίας - έναντι οτιδήποτε άλλου.

»Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει επίσης να ακούμε και να συζητάμε μεταξύ μας για να βρούμε λύσεις για το κοινό συμφέρον. Και αυτό είναι που θέλω να κάνουμε μαζί».

Yποστηρίζει το ΕΛΚ

Την στήριξη του στην απόφαση της φον ντερ Λάιεν έσπευσε να παράσχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, επίσης Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν. Ο κ. Βέμπερ στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ανέφερε ότι «ο τίτλος είναι πεντακάθαρος και πρέπει να τον διασφαλίσουμε». «Υπάρχει κάποιος στην αίθουσα που θέλει να ζήσει τον κινεζικό τρόπο ζωής; Υπάρχει κανείς εδώ που θέλει να ζήσει τον αφρικανικό τρόπο ζωής ή τον αμερικανικό τρόπο ζωής;» δήλωσε ακολούθως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση