Το τελευταίο διάστημα χρήστες του Facebook ή του Instagram, εμφανώς ανήσυχοι, κάνουν share αναρτήσεις στις οποίες δηλώνουν ότι δεν δίνουν το δικαίωμα στη Meta, τη μητρική εταιρεία των δύο πλατφορμών, όπως και του WhatsApp, να χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους για την εκπαίδευση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Συνήθως αυτό το κείμενο ξεκινά «Αντίο Meta AI» και καταλήγει στο «Δεν δίνω στη Meta ή σε οποιονδήποτε άλλον την άδεια να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά μου δεδομένα, τις πληροφορίες του προφίλ μου ή τις φωτογραφίες μου».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι χρήστες που ανεβάζουν αυτό το κείμενο δεν είναι απλώς παλιοί φίλοι και συμμαθητές με παραξενιές αλλά και διάσημοι του Χόλιγουντ, όπως ο ηθοποιός James McAvoy και ο πρώην παίκτης του NFL Tom Brady.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί η κοινοποίηση μιας ανάρτησης να σταματήσει πραγματικά τη Meta από τη χρήση των δεδομένων σας; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό «όχι».
Βάσιμη ανησυχία – Λάθος τρόπος
Ο φόβος ότι η AI θα συγκεντρώσει τα προσωπικά μας δεδομένα και θα τα μετατρέψει σε δεδομένα εκπαίδευσης για να βοηθήσει στη βελτίωση των συστημάτων των εταιρειών δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι, εκ πρώτης όψεως, μια βάσιμη ανησυχία. Πόσο μάλλον όταν εταιρείες που βρίσκονται πίσω από μερικά από τα μεγαλύτερα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης εμφανίζονται, στην καλύτερη περίπτωση, αδιάφορες για θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα.
Το ένα τρίτο των Βρετανών δήλωσαν σε έρευνα που διενεργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, ότι δεν πιστεύουν ότι η χρήση των δεδομένων ωφελεί όλες τις κοινωνικές ομάδες. Φθάνοντας στο σήμερα, η viral ανάρτηση έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας, με τις αναζητήσεις στο Google για το «Goodbye Meta AI» να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Παρόμοια κείμενα με νομικούς όρους copy paste, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2012, όταν υπήρχε μια φήμη ότι το Facebook επρόκειτο να μοιραστεί δημόσια ιδιωτικές φωτογραφίες και μηνύματα.
Ακόμα κι αν αυτά τα μηνύματα φαίνονται ακίνδυνα και η κοινοποίησή τους μπορεί να μοιάζει με αντιστάθμιση κινδύνου, καλό θα ήταν να μην παρασυρθεί κανείς. Ο ψηφιακός αλφαβητισμός στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πιο σημαντικός από ποτέ, και είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε αν πρόκειται για ανοησίες.
Η κοινοποίηση ψευδών πληροφοριών όπως αυτή, όχι μόνο καθιστά κάποιον αφελή, αλλά είναι κάτι ατελέσφορο, όταν υπάρχουν πραγματικοί τρόποι να αντιδράσει στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί τα δεδομένα του.
Τι λέει η Meta – Τι ισχύει
Εκπρόσωπος της Meta τονίζει: «Η κοινοποίηση αυτής της ιστορίας δεν μετράει ως έγκυρη μορφή ένστασης». Η εταιρεία λέει ότι θα στέλνει ειδοποιήσεις που θα ενημερώνουν τους χρήστες ότι σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τα συστήματα Tεχνητής Nοημοσύνης της στα δεδομένα των χρηστών και θα τους δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθούν.
Συμπληρώνοντας μια σύντομη φόρμα που στέλνετε στη Meta όλα τα δημόσια δεδομένα θα αφαιρεθούν (η Meta έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι δεν θα εκπαιδεύσει τα συστήματά της σε ο,τιδήποτε δεν έχετε μοιραστεί δημόσια).
Αλλά αν δεν το έχετε καταλάβει ή αν θέλετε να προλάβετε, μπορείτε να εξαιρεθείτε προληπτικά. Κάντε κλικ στο «Ρυθμίσεις και απόρρητο» στο Facebook, στη συνέχεια στο «Κέντρο απορρήτου» και θα σας εμφανιστεί κάποιο κείμενο σχετικά με την επιλογή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η δεύτερη παράγραφος ξεκινά: «Έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε». Κάντε κλικ σε αυτό για να μεταφερθείτε σε μια φόρμα που σας επιτρέπει να εκφράσετε τη διαφωνία σας.
Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε όλοι ενήμεροι για τις πραγματικές απειλές για τα δεδομένα μας, τον τρόπο καταπολέμησής τους και να αντισταθούμε στους περισπασμούς όπως το «Αντίο Meta AI».
Πηγές: moneyreview.gr, Guardian