ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Game of Thrones» εναντίον ChatGPT

Πιο πολλά, αλλά και πιο ηχηρά είναι, σύμφωνα με τους New York Times, τα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας που αισθάνονται εσχάτως ότι τα πνευματικά τους δικαιώματα παραβιάζονται

Kathimerini.gr

Νικόλας Ζώης

Πιο πολλά, αλλά και πιο ηχηρά είναι, σύμφωνα με τους New York Times, τα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας που αισθάνονται εσχάτως ότι τα πνευματικά τους δικαιώματα παραβιάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και που επιλέγουν τη νομική οδό για να προστατευθούν. Μετά τους Σάρα Σίλβερμαν, Πολ Τρεμπλέ, Μόνα Αουάντ κ.ά., μήνυση κατά της εταιρείας τεχνολογίας OpenAI κατέθεσαν την Τρίτη και ο Τζόναθαν Φράνζεν, ο Τζον Γκρίσαμ, η Τζόντι Πικό, αλλά και ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, μεταξύ άλλων.

Οι συγγραφείς, 17 στον αριθμό, υπέβαλαν τη μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από κοινού με την Ενωση Συγγραφέων (Authors Guild) των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το chatbot της OpenAI, το περίφημο ChatGPT, είναι σε θέση να δημιουργήσει «παράγωγα έργα», τα οποία μιμούνται ή συνοψίζουν τα δικά τους, με τρόπο που φανερώνει ότι το λογισμικό «εκπαιδεύεται» διαβάζοντας τα βιβλία τους. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η συγκεκριμένη πρακτική βλάπτει την εκδοτική αγορά και τους συγγραφείς, στους οποίους δεν καταβάλλεται κάποια αμοιβή για τη χρήση των έργων τους, κάτι που συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Οπως αναφέρει το Associated Press, το κείμενο της μήνυσης περιλαμβάνει και συγκεκριμένα παραδείγματα που τεκμηριώνουν την παράνομη «εκπαίδευση» του ChatGPT.

Ενδεικτικά, υποστηρίζεται ότι το πρόγραμμα αποδείχθηκε ικανό να δημιουργήσει ένα «λεπτομερές, μη αδειοδοτημένο και παράνομο προσχέδιο» ενός υποτιθέμενου prequel της δημοφιλούς σειράς μυθιστορημάτων «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» του Τζορτζ Μάρτιν, χρησιμοποιώντας χαρακτήρες του συγγραφέα από τα βιβλία «Παιχνίδι του στέμματος», «Σύγκρουση βασιλέων» κ.λπ. και δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα τον ταιριαστό τίτλο «Αυγή των λυκανθρώπων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

Από ψηφιακό χώρο συνάντησης του κοινωνικού μας κύκλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να μετατρέπονται όλο και περισσότερο ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL