ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Τιμ Κουκ αποκαλύπτει το χαρακτηριστικό που θαύμαζε στον Στιβ Τζομπς

«Αυτό που λάτρευα σε εκείνον είναι πως δεν είχε την προσδοκία της καινοτομίας μόνο από μια ομάδα στην εταιρεία ή της δημιουργικότητας από μιαν άλλη. Την είχε από όλους για όλα στην εταιρεία»

Από τη στιγμή που ο Τιμ Κουκ έγινε διευθύνων σύμβουλος της Apple, δούλεψε για να δημιουργήσει τον δικό του θρύλο. Ωστόσο, αυτό ουδόλως τον απέτρεψε από το να εξακολουθεί να θαυμάζει τον προκάτοχό του, Στιβ Τζομπς, και να αντιγράφει κάποιες από τις επιχειρηματικές τακτικές του.

«Όταν έγινα CEO, ήξερα πως δεν θα μπορούσα να γίνω Στιβ. Νομίζω πως κανείς δεν θα μπορούσε. Θεωρώ πως ήταν ένα άτομο που γεννιέται μια φορά στα εκατό χρόνια, γνήσιο από κάθε άποψη. Οπότε, αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου» παραδέχεται ο 62χρονος Κουκ σε συνέντευξή του στο GQ.

Συγκεκριμένα, λέει ο Κουκ, αυτό που θαύμαζε εξαιρετικά στον συνοδοιπόρο του στο όραμα της Apple ήταν πως για όλους στην Apple ίσχυαν τα ίδια πρότυπα και οι μεγάλες προσδοκίες.

To ότι ώθησε ο ίδιος τον εαυτό του στην καλύτερη εκδοχή του, βεβαίως, δεν σήμαινε πως δεν «δανείστηκε» κάποια στοιχεία από το στιλ επιχειρηματικότητας και ηγεσίας του Τζομπς. Συγκεκριμένα, λέει ο Κουκ, αυτό που θαύμαζε εξαιρετικά στον συνοδοιπόρο του στο όραμα της Apple ήταν πως για όλους στην Apple ίσχυαν τα ίδια πρότυπα και οι μεγάλες προσδοκίες, είτε δούλευαν στο μάρκετινγκ είτε στον τεχνικό τομέα είτε σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα.

«Αυτό που λάτρευα σε εκείνον είναι πως δεν είχε την προσδοκία της καινοτομίας μόνο από μία ομάδα στην εταιρεία ή της δημιουργικότητας από μία άλλη. Την είχε από όλους για όλα στην εταιρεία» λέει ο Κουκ, κάτι που κι ο ίδιος βίωσε προσωπικά.

Προτού αναλάβει τα ηνία της Apple ως διευθύνων σύμβουλος το 2011, είχε την επίβλεψη της λειτουργίας και των πωλήσεων παγκοσμίως, ρόλος στον οποίο αναμενόταν να είναι ευρηματικός.

«Προσπαθούσαμε να είμαστε εφευρετικοί και δημιουργικοί στο επιχειρησιακό κομμάτι, όσο ήμασταν κι αλλού. Επρεπε να είμαστε ουσιαστικοί προκειμένου να κατασκευάζουμε τα προϊόντα που σχεδιάζαμε» σημειώνει.

Η νοοτροπία αυτή βοήθησε τον Κουκ να κερδίσει τους επικριτές, που τον έκριναν ανεπαρκή για τη θέση του Τζομπς, όταν τελικά ανελίχθηκε στη θέση του CEO.

Υπό τα ηνία του, η Apple γιγαντώθηκε σε μια εταιρεία πολλών τρισεκατομμυρίων, με τον Κουκ να ηγείται της κυκλοφορίας των Airpods, Apple Watch και του M1 processor, το τσιπ νέας γενιάς που χρησιμοποιείται στα περισσότερα νέα προϊόντα της εταιρείας, ενώ επεκτάθηκε σε νέες υπηρεσίες μέσω της Apple TV+.

Οπως, άλλωστε, είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να έχει ηγηθεί τέτοιας τεχνολογίας αιχμής χωρίς να έχει αφομοιώσει τα μαθήματα του προκατόχου του. «Ηταν μακράν ο καλύτερος δάσκαλος που είχα ποτέ. Τα μαθήματα που μου έδωσε συνεχίζουν να ζουν, όχι μόνο σε εμένα, αλλά σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν για την Apple.

O ίδιος, ως CEO, εξακολουθεί να τηρεί κάποιες συνήθειες που είχε καθιερώσει ο Τζομπς, όπως η σύσκεψη κάθε Δευτέρας στις 9 το πρωί. Ομως δεν το κάνει από νοσταλγία, όπως λέει στο GQ. «Δεν κοιτάζουμε πολύ στο παρελθόν. Εστιάζουμε στο μέλλον και προσπαθούμε να νιώθουμε πως βρισκόμαστε κάπως στην αρχική αυτή φάση όπου μπορείς να ονειρεύεσαι και να έχεις μεγάλες ιδέες που δεν περιορίζονται κατά κάποιο τρόπο από το παρελθόν».

Πηγή: CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση