ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποκάλυψη Reuters: Εργαζόμενοι της Tesla είχαν πρόσβαση στις κάμερες αυτοκινήτων των πελατών

Οι εργαζόμενοι μοιράζονταν μέσω ενός εσωτερικού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων τα βίντεο και τις εικόνες που καταγράφονταν από τις κάμερες των αυτοκινήτων των πελατών

Μπαίνοντας κανείς στον επίσημο ιστότοπο της Tesla, θα λάβει διαβεβαιώσεις από την εταιρία για το αυστηρό πρωτόκολλο διαφύλαξης απορρήτου των πελατών της. Μάλιστα θα διαβάσει στον ιστότοπο πως οι κάμερες που ενσωματώνονται στα οχήματα για την υποβοήθηση της οδήγησης είναι «σχεδιασμένες μόνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Ωστόσο σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Reuters τα παραπάνω δεν φαίνεται να τηρούνται απόλυτα. Από το 2019 μέχρι το 2022, ομάδες εργαζομένων της Tesla μοιράζονταν μέσω ενός εσωτερικού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων βίντεο και εικόνες που καταγράφονταν από τις κάμερες των αυτοκινήτων των πελατών, χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι της Tesla έβλεπαν τους οδηγούς και πελάτες της εταιρίες σε πολύ ιδιωτικές καταστάσεις.

«Μπορούσαμε να βλέπουμε μέσα στα γκαράζ των ανθρώπων και τις ιδιωτικές τους περιουσίες», δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος.

Ένας πρώην υπάλληλος περιέγραψε πως στην κατοχή του είχε έρθει ένα βίντεο, στο οποίο ο κάτοχος εμφανίστηκε γυμνός.

Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι είχαν στην κατοχή τους βίντεο από ατυχήματα και περιστατικά βίας.

Ένα βίντεο σύγκρουσης το 2021 έδειχνε ένα Tesla να οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή χτυπώντας ένα παιδί που έκανε ποδήλατο, σύμφωνα με έναν άλλο πρώην υπάλληλο.

Το συγκεκριμένο βίντεο μάλιστα είχε διαδοθεί σε πολλούς εργαζόμενους στα γραφεία της Tesla στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια.

Από την πλευρά της πάντως η Tesla δηλώνει στην πολιτική απορρήτου των πελατών της πως «οι καταγραφές της κάμερας παραμένουν ανώνυμες και δεν συνδέονται με εσάς ή το όχημά σας». Ωστόσο, επτά πρώην υπάλληλοι δήλωσαν στο Reuters ότι από το πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιούσαν στη δουλειά τους μπορούσαν να δουν όλες τις κάμερες από τα οχήματα Tesla.

Ένας πρώην υπάλληλος δήλωσε επίσης ότι ορισμένες καταγραφές φαίνεται να έχουν γίνει όταν τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα και απενεργοποιημένα.

Πριν από αρκετά χρόνια, η Tesla λάμβανε βιντεοσκοπήσεις από τα οχήματά της ακόμη και όταν αυτά ήταν απενεργοποιημένα, εφόσον οι ιδιοκτήτες έδιναν τη συγκατάθεσή τους. Ωστόσο είχε σταματήσει να το κάνει αυτό.

«Μπορούσαμε να βλέπουμε μέσα στα γκαράζ των ανθρώπων και τις ιδιωτικές τους περιουσίες», δήλωσε ένας άλλος πρώην υπάλληλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν από περίπου τρία χρόνια, κάποιοι υπάλληλοι έπεσαν πάνω σε ένα βίντεο με ένα μοναδικό υποβρύχιο όχημα σταθμευμένο μέσα σε ένα γκαράζ και το κοινοποίησαν. Με το παρατσούκλι Wet Nellie, το λευκό υποβρύχιο Lotus Esprit είχε εμφανιστεί το 1977 στην ταινία του Τζέιμς Μποντ, The Spy Who Loved Me. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ήταν ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλονα Μασκ, ο οποίος το είχε αγοράσει για περίπου 968.000 δολάρια σε δημοπρασία το 2013. Δεν είναι σαφές αν ο Μασκ γνώριζε αν το βίντεο είχε κοινοποιηθεί ή όχι.

Πάντως η Tesla δεν απάντησε στις λεπτομερείς ερωτήσεις που εστάλησαν στην εταιρεία για το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Από την πλευρά τους, για να δημοσιοποιήσουν το ρεπορτάζ οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters επικοινώνησαν με περισσότερους από 300 πρώην υπαλλήλους της Tesla, οι οποίοι είχαν εργαστεί στην εταιρεία τα τελευταία εννέα χρόνια και συμμετείχαν στην ανάπτυξη του συστήματος αυτόματης οδήγησης.

Περισσότεροι από δώδεκα συμφώνησαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ όλοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σημειώνεται τέλος πως το Reuters δεν μπόρεσε να αποκτήσει κανένα από τα κοινόχρηστα βίντεο ή εικόνες, τα οποία οι πρώην υπάλληλοι δήλωσαν ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους.

Πηγή: Reuters, Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

Το δούλεμα προς τους πολίτες παντού και από τους απανταχού επιτήδειους.
Κάτι Επίτροποι, στα Επιτροπάτα των, απλώς πληρώνονται ηγεμονικό μισθό και ωφελήματα εις βάρος μας με επίκεντρο την συστηματική παραπλάνηση εκ της ουσίας των αποτελεσμάτων εκ μίας εφαρμογής.
ΥΓ: Ακόμη δεν διέρρευσε και η δι’ οράσεως, εκ του μακρόθεν, πρόσβαση στην κρεβατοκάμαρα.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση