ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η NASA «απογειώνεται» με υβριδικά αεροπλάνα

Ο μηχανισμός θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 30% την κατανάλωση καυσίμων

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι μηχανικοί του ερευνητικού κέντρου «Glenn Research Center» της NASA εργάζονται πάνω στην κατασκευή ενός υβριδικού αεροπλάνου που θα τροφοδοτεί τους κινητήρες του τόσο με ορυκτά καύσιμα όσο και με ηλεκτρική ενέργεια.

«Τα πρωτότυπα μας απογειώνονται με τη βοήθεια ηλεκτρικών κινητήρων και γεννητριών που διαμοιράζουν 'εξυπνα' την ενέργεια στις τουρμπίνες», εξηγεί η Έιμι Γιανκόφσκι, μηχανολόγος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος.

Μία από τις βασικές προκλήσεις για τους επιστήμονες είναι η δημιουργία ελαφρύτερων υλικών που θα κάνουν όχι μόνο προσιτή, αλλά και συμφέρουσα, την ενσωμάτωση των υβριδικών συστημάτων στα αεροπλάνα.

Εξίσου κρίσιμη με το βάρος των νέων διατάξεων, είναι και η τεχνολογία των μονώσεων για τα (αρκετά) επιπλέον καλώδια που θα διατρέχουν τις ατράκτους των αεροσκαφών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν βλάβες - από ακίνδυνες μικρές διακυμάνσεις της τάσης, μέχρι σοβαρές πυρκαγιές.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο υβριδισμός στα αεροπλάνα θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 30% την κατανάλωση καυσίμων. Μόνο πέρσι στην Αμερική, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 33,7 δισεκατομμύρια λίτρα κηροζίνης για τις διαπολιτειακές μετακινήσεις των αεροσκαφών.

Εάν στο μέλλον το σύστημα υιοθετηθεί από τις εμπορικές αερογραμμές, την τεράστια οικονομία στα καύσιμα θα συνοδεύσει και η ουσιαστική μείωση στις εκπομπές ρύπων, σημειώνουν οι επιστήμονες. «Εξάλλου σε μερικά χρόνια το πετρέλαιο θα εκλείψει και μέχρι τότε θα πρέπει ήδη να απογειωνόμαστε με άλλα μέσα», προσθέτει η Γιανουκόφσκι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση