ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναποτελεσματική η ΑΙ για προπαγάνδα - Έκθεση παρουσιάζει τις χώρες που χρησιμοποιήθηκε

Χρησιμοποιήθηκε σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Αιθιοπία, Ινδονησία, Κούβα, Αργεντινή, Μεξικό, Ισημερινό και Ελ Σαλβαδόρ

Kathimerini.gr

Παρά την αύξηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την προώθηση εκστρατειών παραπληροφόρησης, η επιτυχία τέτοιων εκστρατειών παραμένει ελάχιστη, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ασφαλείας του Ιντερνετ Mandiant, θυγατρικής της Google.

Οι ερευνητές κατέγραψαν «πληθώρα περιστατικών» από το 2019 μέχρι σήμερα, όπου περιεχόμενο δημιουργημένο από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως πλαστές φωτογραφίες, αξιοποιήθηκε σε πολιτικές εκστρατείες με στόχο την επιρροή του κοινού. Τέτοιες εκστρατείες διοργάνωσαν τα καθεστώτα της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν, της Αιθιοπίας, της Ινδονησίας, της Κούβας, της Αργεντινής, του Μεξικού, του Ισημερινού και του Ελ Σαλβαδόρ.

Η τακτική αυτή καθίσταται δυνατή χάρη στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, οι οποίες διευκολύνουν τη δημιουργία ψεύτικων βίντεο, εικόνων, κειμένου και κώδικα προγραμματισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει σε ομάδες με περιορισμένα υλικά μέσα να δημιουργήσουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας για τις εκστρατείες επιρροής τους.

Κινεζική εκστρατεία με κωδική ονομασία Dragonbridge (Γέφυρα του Δράκου) επέτρεψε στο μήνυμα του Πεκίνου να προβληθεί σε 30 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και σε δέκα γλώσσες, αφότου άρχισε να επικρίνει τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019. Η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας αυτής –όπως και άλλων παρόμοιων– υπήρξε ελάχιστη. «Από άποψης αποτελεσματικότητας, δεν κέρδισαν κάτι αξιόλογο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει μεταβάλει ακόμη το τοπίο της πολιτικής χειραγώγησης», λέει η Σάντρα Τζόις, αντιπρόεδρος της Mandiant Intelligence. Η Κίνα από τη μεριά της διαψεύδει την πατρότητα τέτοιων εκστρατειών επιρροής της κοινής γνώμης.

Η Mandiant, που ειδικεύεται στη διαχείριση απειλών και ψηφιακών επιθέσεων εναντίον ιδιωτικών και κρατικών οργανισμών, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει τη συστηματική χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις απειλές προερχόμενες από Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Βόρεια Κορέα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος αθλοθέτησε έπαθλο 20 εκατ. δολαρίων με στόχο την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό και τη διόρθωση ελλείψεων ασφαλείας στα ψηφιακά συστήματα κρατικών υποδομών. «Γνωρίζουμε ότι εγκληματικά στοιχεία χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να σχεδιάσουν κακόβουλο λογισμικό, όπως μηνύματα phishing και λογισμικό διείσδυσης σε προσωπικά δεδομένα. Το φαινόμενο αυτό επιδιώκει να αντιμετωπίσει ο διαγωνισμός μας», σημειώνει η επικεφαλής κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, Αν Νιουμπέργκερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση