ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βίντεο της NASA από τον πρώτο επιβεβαιωμένο διαστρικό κομήτη

Ο κομήτης 2I/Borisov είναι το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο που γνωρίζουμε ότι έχει περάσει μέσα από το ηλιακό μας σύστημα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ της NASA κατάφερε να καταγράψει την καλύτερη έως τώρα εικόνα ενός διαστρικού μας επισκέπτη, του κομήτη 2I/Borisov, που η ταχύτητα και η τροχιά του επιβεβαιώνει ότι προέρχεται έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Η εικόνα που τράβηξε το Χάμπλ στις 12 Οκτωβρίου, 2019 είναι η πιο καθαρή άποψη του έχουμε από τον κομήτη έως τώρα. Δείχνει σκόνης στο κέντρο γύρω από τον πυρήνα του, ο οποίος είναι πολύ μικρός για να φανεί στην εικόνα.

Ο κομήτης 2I/Borisov είναι το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο που γνωρίζουμε ότι έχει περάσει μέσα από το ηλιακό μας σύστημα. Το 2017, διαπιστώθηκε ο πρώτος διαστρικός επισκέπτης, ένα αντικείμενο που ονομάστηκε Ουμουαμούα.

«Ενώ το Ουμουαμούα φαίνεται ότι ήταν αστεροειδής, το Μπορίσοφ είναι στ’ αλήθεια ενεργό, περισσότερο σαν έναν κανονικό κομήτη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζούιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που ηγείται της ομάδας του Χάμπλ που παρατήρησε τον κομήτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο διαστρικός κομήτης θα τους δώσει χρήσιμα στοιχεία για τις χημικές ενώσεις, την δομή και τα χαρακτηριστικά που έχει ένα άλλο αστρικό σύστημα, πολύ μακριά από το δικό μας.

«Παρότι ένα άλλο αστρικό σύστημα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας, το γεγονός ότι τα στοιχεία του πλανήτη φαίνεται να μοιάζουν πολύ με εκείνα του δικού μας ηλιακού συστήματος είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε η Αμάγια Μόρο-Μάρτιν, του Διαστημικού Ινστιτούτου της Βαλτιμόρης.

Το Χάμπλ φωτογράφησε τον κομήτη από απόσταση 260 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη. Ο κομήτης κατευθύνεται προς τον Ήλιο και αυτή τη στιγμή κινείται με την εξαιρετική ταχύτητα των 110.000 μιλίων την ώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση