ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκπαίδευση στη νέα εποχή

«Οι φοιτητές θέλουν να νιώθουν ξεχωριστοί»

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της Jacqueline Kassteen στο 3ο Συνέδριο Ψηφιακής Εποχής η οποία ανέλυσε πως άλλαξε η εκπαίδευση μετά την πανδημία καθώς επίσης και για το πώς μπορεί να αντεπεξέλθει στη νέα εποχή. «Οι φοιτητές θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα, θέλουν να νιώθουν ξεχωριστοί, θέλουν επικοινωνία και στιγμές που να τους κάνουν να μένουν άφωνοι» τόνισε.

Ξεκινώντας τη διαδικτυακή παρουσίαση της η Jacqueline Kassteen παρέθεσε στοιχεία που τονίζουν την άρρηκτη ανάγκη του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως εθνικότητας για μάθηση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 1980 υπήρχαν 1,1 εκατομμύριο φοιτητές παγκόσμια ενώ σύμφωνα με της προ κορωνοιού εκτιμήσεις για το 2020 οι φοιτητές αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια. Οι προβλέψεις επεσήμανε για το 2025 κάνουν λόγο για 8 εκατομμύρια φοιτητές τον χρόνο παγκόσμια. Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των φοιτητών που επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους ενώ από τις χώρες που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών από την Ινδία.

Ενδιαφέρον αποτέλεσε στη συνέχεια και η συζήτηση με τον Αντώνης Πολεμίτη Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον Δρ. Χριστόφορο Χαραλάμπους, Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών, του πανεπιστημίου Frederick κατά την οποία τέθηκε το ζήτημα εξεύρεσης των κατάλληλων μηχανισμών προσέλκυσης περισσότερων φοιτητών στη χώρα.

Η κορυφαία αναλυτής ανέπτυξε μια σειρά καινοτόμων λύσεων προτείνοντας μεταξύ άλλων τη διαφήμιση της Κύπρου πρώτα ως προορισμού και στη συνέχεια ως κέντρου σύγχρονης εκπαίδευσης. Είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε μέσω της γλώσσας είτε μέσω ελκυστικών πακέτων που ενδεχομένως όπως είπε να περιλαμβάνουν μερική απασχόληση στη διάρκεια των σπουδών τους. «Όλο και περισσότεροι φοιτητές νιώθουν την ανάγκη να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να εξετάσουν πώς λειτουργεί η αγορά στο εξωτερικό, ποιες είναι οι προκλήσεις και οι στρατηγικές ώστε να μπορούν να τις αντιγράψουν και η εξεύρεση τρόπων ώστε να μπορούν να σταθούν δίπλα σε ανταγωνιστικές αγορές».

Τόσο ο Αντώνης Πολεμίτης όσο και ο Χριστόφορος Χαραλάμπους επεσήμαναν ότι η Κύπρος αποτελεί μια μικρή χώρα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. «Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μικρή αγορά τη βοηθά να ελίσσεται» ανέφερε η Jacqueline Kassteen προτείνοντας να εστιάσουν στις πρώτες 5 χώρες που επιλέγουν την Κύπρο ως πρώτο προορισμό για τις σπουδές τους.
Οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία με την πανδημία φάνηκε ότι ναι, υπάρχει τεχνολογική πρόοδος με όλους να σημειώνουν πως αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με την κανονική φοίτηση μιας και δεν μπορούν όλοι να διδαχθούν μέσω διαδικτύου. «Όλοι ονειρεύονται να σπουδάσουν και σίγουρα δεν θέλουν να σπουδάσουν από το σπίτι και μπροστά από έναν υπολογιστή» σημείωσε η Jacqueline.

Ο Δρ. Χριστόφορος Χαραλάμπους βλέποντας το μέλλον σημείωσε ότι με το τέλος της πανδημίας θα δούμε ότι όσον αφορά την τεχνολογία θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Αναφορικά με την ποιότητα των φοιτητών ο Δρ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι πρέπει τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα να εστιάσουν στην ποιότητα και τις δεξιότητες των φοιτητών που θα ήθελαν να έχουν. «Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στα προσόντα και τις ικανότητες όσων θέλουν να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια μας» με τον κ. Πολεμίτη να επισημαίνει την ανάγκη εξεύρεσης των κατάλληλων προγραμμάτων προσέλκυσής τους. «Εξαρτάται που θες να εστιάσεις. Μπορεί να θες να εστιάσεις στην ποιότητα ή στην εμπειρία. Εξαρτάται πάντα τι είδους φοιτητές θες να προσελκύσεις».

Το 3ο Digital Agenda Cyprus Summit 2020 έχει ως σκοπό την ανάδειξη και συζήτηση ζητημάτων και ιδιαιτεροτήτων της εποχής μας, αλλά ταυτόχρονα και των αυξημένων αναγκών για εξειδικευμένη γνώση, σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας και περιφερειακής σκηνής στους τομείς της τεχνολογίας, του εταιρικού ήθους, της έρευνας και της καινοτομίας, της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Το 3ο Digital Agenda Cyprus Summit 2020 γίνεται πραγματικότητα χάρη στην στήριξη της Cyta, της Τράπεζας Κύπρου της Deloitte και της LOGICOM. Σε αυτό συμμετέχουν τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, Frederick University.

Λίγο μετά το τέλος της παρουσίασης ο Δημήτρης Λοττίδης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου SppMedia προέβη σε μια σημαντική ανακοίνωση για τη ψηφιοποίηση και πώληση βιβλίων κύπριων συγγραφέων τους στη βιβλιοθήκη Read.

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση