ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψε η κάμερα της ΝΑSA στον Άρη

Το χρώμα είναι σπάνιο σε αυτήν την παγωμένη έρημο, εκτός από το κόκκινο που κυριαρχεί

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το ρομποτικό όχημα Curiosity rover της NASA , κατέγραψε με τον φακό του ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στον Άρη : Λαμπερά σύννεφα.

Το χρώμα είναι σπάνιο σε αυτήν την παγωμένη έρημο, εκτός από το κόκκινο που κυριαρχεί. Όμως, στους ουρανούς πάνω από το «Curiosity», τα σύννεφα φαίνεται σχεδόν να λάμπουν με χρώμα.Σε αντίθεση με τη Γη, ο Άρης δεν έχει πολλές συννεφιασμένες ημέρες. Ο κόκκινος πλανήτης έχει μια ξηρή ατμόσφαιρα, έτσι τα σύννεφα τείνουν να εμφανίζονται στον ουρανό πάνω από τον ισημερινό του Άρη όταν ο πλανήτης είναι κρύος και πιο μακριά από τον ήλιο στην τροχιά του σε σχήμα οβάλ κάθε δύο χρόνια. Αυτό άλλαξε  δύο χρόνια , ή ένα Αριανό έτος,  πριν όταν το «Curiosity» εντόπισε σύννεφα που έφτασαν νωρίτερα και σχηματίστηκαν ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από το αναμενόμενο.

Η κάμερα του «Curiosity» συνέλαβε τα σύννεφα, τα οποία είναι γεμάτα με κρύσταλλα πάγου. Αυτοί οι κρύσταλλοι πάγου φαίνεται να λαμπυρίζουν επειδή διασκορπίζουν το φως του ήλιου. Εκτός από το να είναι εκθαμβωτικό θέαμα, αυτές οι εικόνες βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για τον σχηματισμό νέφους του Άρη.

Αυτά τα σύννεφα σχηματίζονται σε υψηλότερο, πιο κρύο υψόμετρο, οπότε είναι ουσιαστικά κατασκευασμένα από ξηρό πάγο (κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα). Οι επιστήμονες τα μελετούν ακόμα ώστε να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό.
Οι έγχρωμες εικόνες που τραβήχτηκαν από την κάμερα του ρομπότ της, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές μετά το ηλιοβασίλεμα, αποκαλύπτουν πραγματικά λαμπερά σύννεφα. Καθώς ο ήλιος δύει, αυτά τα ψηλά σύννεφα μεγαλώνουν σχεδόν πυρακτωμένα, γεμίζοντας με κρύσταλλα πάγου και αντανακλώντας το εξασθενισμένο φως του ήλιου. Στη συνέχεια σκοτεινιάζουν καθώς το φως του ήλιου εξαφανίζεται.

"Εάν δείτε ένα σύννεφο με ένα λαμπερό παστέλ σύνολο χρωμάτων σε αυτό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σωματίδια σύννεφων είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε μέγεθος", δήλωσε ο Mark Lemmon, ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης στο Boulder του Κολοράντο . Αυτό συμβαίνει συνήθως αμέσως μετά τη δημιουργία των σύννεφων και όλα έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό.
«Πάντα θαυμάζω τα χρώματα που εμφανίζονται: κόκκινα και πράσινα και μπλε και μωβ», είπε ο Lemmon. "Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κάτι να λάμπει με πολύ χρώμα στον Άρη."

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Σύντομα, οι χρήστες των Windows 11 θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει αναζήτηση, συνομιλία, απαντήσεις ...
ΑΜΠΕ
 |  ΝΕΑ