ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:10
 

ESA: Απετράπη πιθανή σύγκρουση δορυφόρων

Πραγματοποίησε 28 μανούβρες αποφυγής σύγκρουσης το 2018, λόγω κάποιου ανενεργού δορυφόρου ή λόγω σκουπιδιών από προηγούμενες συγκρούσεις

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξέτρεψε από την πορεία του έναν δορυφόρο παρατήρησης των ανέμων της ατμόσφαιρας για να αποφύγει πιθανή σύγκρουση με έναν άλλον δορυφόρο της εταιρείας SpaceX.

«H ESA πραγματοποίησε για πρώτη φορά μια μανούβρα αποφυγής (αύξησης του ύψους της τροχιάς) για να προστατεύσει τον δορυφόρο Aeolus από σύγκρουση με έναν από τους δορυφόρους του παγκόσμιου δικτύου Ίντερνετ Starlink» της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία θεωρεί ότι καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά, και ιδίως των «αστερισμών» που περιλαμβάνουν πολλές εκατοντάδες έως και χιλιάδες δορυφόρους ο καθένας «θα καταστεί αναγκαίο να εμπιστευτούμε την εκτέλεση τέτοιων χειρισμών αποφυγής σύγκρουσης στην τεχνητή νοημοσύνη».

Μέχρι στιγμής ο «αστερισμός» Starlink περιλαμβάνει 60 δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά, όμως ο ιδιοκτήτης της SpaceX, Ιλον Μασκ, φιλοδοξεί να στείλει στο διάστημα 12.000.

«Η ESA πραγματοποίησε 28 μανούβρες αποφυγής σύγκρουσης το 2018, λόγω κάποιου ανενεργού δορυφόρου ή λόγω σκουπιδιών από προηγούμενες συγκρούσεις. Ο υπολογισμός της τροχιάς, του κινδύνου σύγκρουσης, των συνεπειών που θα έχουν οι διάφορες πιθανές ενέργειες... όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Λόγω της αύξησης των διαστημικών σκουπιδιών, κάθε είδους, (εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 20.000) η ESA σκοπεύει να ζητήσει από τις χώρες μέλη της να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την ασφάλεια στο διάστημα, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου της σε υπουργικό επίπεδο, τον Νοέμβριο, στη Σεβίλλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ESA  |  Δορυφόροι  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εννιάχρονο κοριτσάκι κτυπήθηκε από μεθυσμένο οδηγό

«Να δούμε ποιά ποινή γάντι θα επιβάλει το δικαστήριο.....αν φτάσει και πότε η υπόθεση μέχρι το δικαστήριο. ...»
Λευκωσιατης  |  12:03

#PoliticsBlog Ποιος και πώς διοικεί στην Κύπρο;

«Πάλι "κούππα άπαννη" ο Υπουργός Εξωτερικών για την αποτυχία του να εκτιμήσει και να διαχειριστεί τις ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:25

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Οι σατραπηδες συνδικαλιστες απειλουν τους γονεις και την παιδεια του »
maria  |  10:14

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Το Soyuz MS-13 κατευθύνθηκε σε ένα νέο σημείο στάθμευσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

«Κυριακάτικη βόλτα» έκανε το Soyuz

Απελευθέρωσε θύρα σύνδεσης και μεταφέρθηκε σε άλλη, έτσι ώστε να αφήσει ανοικτό το πεδίο για την άφιξη άλλου διαστημικού ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X