ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

FT: Έτοιμη η κοινή εφαρμογή Apple-Google για «ψηφιακή ιχνηλάτηση»

Οι κολοσσοί τεχνολογίας ενισχύουν το απόρρητο ασφαλείας και την ακρίβεια της εφαρμογής, λίγο πριν την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης της

Newsroom K

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Apple και η Google δήλωσαν την Παρασκευή, 24 Απριλίου ότι επρόκειτο να ενισχύσουν τον πηγαίο κώδικα της κοινής εφαρμογής «ψηφιακής ιχνηλάτησης», που ετοιμάζουν κατά της πανδημίας, μετά από κύμα ανησυχιών από ειδικούς επί θεμάτων ασφαλείας προσωπικών δεδομένων.

Οι δύο κολοσσοί τεχνολογίας, ανακοίνωσαν πριν από δύο εβδομάδες ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19, μέσω της δημιουργίας κοινής εφαρμογής η οποία θα μπορεί να προειδοποιεί τους χρήστες smartphones εάν έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ανά τον κόσμο, κυβερνητικές αρχές δήλωσαν ότι οι ειδοποιήσεις που οι χρήστες θα μπορούσαν να λαμβάνουν μέσω της εφαρμογής των δύο εταιρειών, θα είναι καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μια πρώιμη έκδοση του συστήματος, αναμένεται να αποσταλεί σε διάφορες χώρες και υγειονομικές υπηρεσίες, μέσα στην επόμενη βδομάδα.
Επιπλέον, σε κατοπινό στάδιο, οι Google και Apple σχεδιάζουν να παραχωρήσουν περισσότερη ευελιξία στις υγειονομικές αρχές των χωρών, δίνοντάς τους την δυνατότητα δημιουργίας δικών τους εφαρμογών, οι οποίες όμως, θα έχουν ως βάση το εν λόγω σύστημα «ψηφιακής ιχνηλάτησης».

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες έχουν «ενημερώσει» την εφαρμογή, ούτως ώστε να βελτιώσουν τον τομέα προστασίας προσωπικών δεδομένων των μελλοντικών χρηστών αλλά και τα δεδομένα να μπορούν πλέον να δίνουν στις αρχές πιο ακριβείς πληροφορίες.
Ανάμεσα στις αλλαγές, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι κινητές συσκευές θα εκπέμπουν σήματα «Bluetooth» για να αποτρέπουν, μέσω κρυπτογράφησης δεδομένων, ενδεχόμενους εισβολείς-χάκερς από το να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες.

Επίσης, οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωση τους, πρόσθεσαν ότι πλέον οι «ταυτότητες» των χρηστών, θα δημιουργούνται επί προσωρινής βάσεως, για να προστατεύεται επιπλέον ο χαρακτήρας των προσωπικών τους δεδομένων.

Το έργο, σημειώνουν οι Financial Times, παραμένει μια σημαντική δοκιμασία για το αν η «Silicon Valley» μπορεί όντως να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης σε ευρεία κλίμακα, χωρίς να διακυβεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ή να γίνεται κατάχρηση αυτών από τις κυβερνήσεις, οι οποίες δύναται να επιχειρήσουν να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους.

Τέλος, όπως σημειώνει και η βρετανική εφημερίδα, κριτικές αναφέρουν πως παραμένει άγνωστο κατά πόσο η εφαρμογή θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας, με τις Apple και Google να αναφέρουν ότι ο κύριος σκοπός ύπαρξης της, είναι εκτός από την ειδοποίηση των χρηστών για κοντινά κρούσματα και η συνέχιση πρακτικών όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση. Ακόμη, τόσο η δημιουργός του Android, όσο και αυτή του iPhone, δεσμεύτηκαν στο «κλείσιμο» του ψηφιακού τους ιχνηλάτη, με τη λήξη της πανδημίας σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές αρχές σε κάθε περιοχή.

Με Πληροφορίες: Financial Times
Πηγή Φωτογραφίας:
TechCrunch

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση