ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Google: Απαντά στο ChatGPT με το Bard

Η Google ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην υπάρχουσα μηχανή αναζήτησης της,

ΑΜΠΕ

H Google «ρίχνει το γάντι» στο νέο δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, παρουσιάζοντας το δικό της «έξυπνο» chatbot με την ονομασία Bard. Η νέα εφαρμογή της Google θα δοθεί προς χρήση στο κοινό σε μερικές εβδομάδες, αφού προηγουμένως δοκιμαστεί από μια ειδική ομάδα.

Είναι σαφές πως η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πια νέα δεδομένα, καθώς ο χρήστης μπορεί να έχει πιο ολοκληρωμένες και πολύπλοκες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει στην εφαρμογή. Γι’ αυτό το ChatGPT συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η Google από ανταγωνιστές της.

Το Bard βασίζεται στο δικό του διαλογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Lamda (Language Model for Dialogue Applications). Επίσης η Google ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην υπάρχουσα μηχανή αναζήτησης της, καθώς στόχος είναι η μηχανή της να μπορεί πλέον να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου «είναι ευκολότερο να μάθει κανείς πιάνο ή κιθάρα;».

Να σημειωθεί πως έως τώρα η μηχανή της Google απλώς παραθέτει συνδέσμους σε σχετικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, ωστόσο προφανώς οι χρήστες θα προτιμούσαν μια έτοιμη απάντηση από την ίδια τη μηχανή.

Τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη έχουν ακριβώς σχεδιαστεί για να δίνουν απαντήσεις σε πολύπλοκα και αξιολογικά ερωτήματα χρηστών, βρίσκοντας πληροφορίες μέσω διαδικτύου και παρουσιάζοντας τις έτοιμες σε μορφή κειμένου. Το ChatGPT, που κυκλοφόρησε στις 30/11/2022, μπορεί μέσα μερικά δευτερόλεπτα να δημιουργήσει από εκθέσεις για μαθητές και εργασίες για φοιτητές μέχρι δημοσιογραφικά και επιστημονικά άρθρα, ομιλίες για πολιτικούς, ποιήματα και τραγούδια.

Το Barb δεν θα δίνει παραπλανητικές απαντήσεις

Το κατά πόσο όλα αυτά βασίζονται μόνο σε αξιόπιστες πηγές και δεν υπεισέρχεται η παραπληροφόρηση στις απαντήσεις και “δημιουργίες” του chatbot, είναι ζήτημα προς διερεύνηση. Η Google θέλει να διασφαλίσει τουλάχιστον πως το Bard δεν θα δίνει παραπλανητικές ή ανεύθυνες απαντήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, γνωστοποίησε ότι σε πρώτη φάση το Bard θα χρησιμοποιήσει μια έκδοση του Lamda, «που απαιτεί σημαντικά λιγότερο επεξεργαστική ισχύ», έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα περισσότερους ερωτώντες χρήστες. To ChatGPT, επειδή έχει κατακλυστεί από ερωτήσεις από κάθε γωνιά της Γης, συχνά δυσκολεύεται να απαντήσει σε όλους μαζί.

Η ανακοίνωση της Google, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 12.000 εργαζόμενους της, έρχεται μετά από πληροφορίες ότι η Microsoft προτίθεται να αξιοποιήσει το ChatGPT της εταιρείας Open AI στα προϊόντα της (Teams, Office κ.α.), καθώς και στη δική της μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία μέχρι σήμερα είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής σε σχέση με εκείνη της Google. Η Microsoft, καθόλου τυχαία, έχει πρόσφατα κάνει μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Open AI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, προφανώς διαβλέποντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για να πάρει το πάνω χέρι από τη Google στις μηχανές αναζήτησης.

Μέχρι στιγμής το ChatGPT είναι ελεύθερο για δωρεάν χρήση από όλους, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται πιλοτικά στις ΗΠΑ η χρήση του με συνδρομή 20 δολαρίων τον μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση