ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η βιώσιμη επιστροφή στη Σελήνη σε διεθνές συνέδριο που μεταδόθηκε από τη Λευκωσία

H εξερεύνηση του διαστήματος και ιδιαίτερα της Σελήνης, εισέρχεται σε μια νέα χρυσή εποχή

ΚΥΠΕ

Η βιώσιμη και ειρηνική επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη συζητήθηκε στη διάρκεια του πρώτου μέρους του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου που μεταδόθηκε από τη Λευκωσία και διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σεληνιακού Χωριού (Moon Village Association, MVA).

Το συνέδριο, το οποίο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη, θα λάμβανε χώρα κανονικά στην Κύπρο, όμως λόγω της πανδημίας αυτό μετατράπηκε σε διαδικτυακό. Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου μίλησαν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής των μεγαλύτερων διαστημικών φορέων του πλανήτη, όπως η Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Ανώτερος Αξιωματούχος της ΝΑΣΑ, ομόλογοί τους από Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες, καθώς και αστροναύτες. Μίλησαν επίσης υψηλά ιστάμενοι από διαστημικές εταιρείες όπως η Lockheed Martin, Astrobotic, Blue Origin, Mitsubishi Heavy Industries κα.

Στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, είπε ότι η εξερεύνηση του διαστήματος και ιδιαίτερα της Σελήνης, εισέρχεται σε μια νέα χρυσή εποχή, κατά την οποία η επιστημονική φαντασία θα μετατραπεί σε επιστημονική πραγματικότητα σε λίγα μόνο χρόνια. Η ανθρωπότητα, είπε, επιστρέφει στη Σελήνη όχι για μια επίσκεψη, αλλά για πάντα, με την ίδρυση μόνιμης βάσης.

Όπως ανέφερε, ο CSEO σε συνεργασία με το Moon Village Association διοργανώνουν αυτό το συνέδριο που σκοπό έχει να φέρει μαζί τους συνεργαζόμενους φορείς που πρωτοστατούν στην επιστροφή ανθρώπων στο φεγγάρι και την δημιουργία μόνιμης βάσης σε αυτό.

"Επιπλέον σκοπός είναι να υποβοηθήσουμε την παγκόσμια συνεργασία, καθώς και κατάρτιση και την εμπλοκή των νέων επιστημόνων απανταχού, στο μεγαλεπήβολο όραμα της ανθρωπότητας για το φεγγάρι", τόνισε.

Ο κ. Δανός είπε ότι η Κύπρος μέσω της τοποθεσίας της και της μακρόχρονης ιστορίας της ως καταλύτης φιλίας μεταξύ των εθνών, είναι η ιδανική τοποθεσία για συνεύρεση των παγκόσμιων φορέων για την συνεργασία τους στα επόμενα βήματα της εξερεύνησης του φεγγαριού και πιο πέρα.

Εξάλλου, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Πρόεδρος του MVA, Giuseppe Reibaldi, ευχαρίστησε τον CSEO λέγοντας ότι το συμπόσιο δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς τον CSEO ο οποίος ενεργεί ως η τοπική οργανωτική επιτροπή και έχει τον έλεγχο του διαδικτυακού αυτού συνεδρίου από την Κύπρο.

Μίλησε για το MVA που είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με στόχο να δημιουργήσει μια πλατφόρμα και να συγκεντρώσει με ειρηνικό τρόπο τους ενδιαφερόμενους φορείς των βιομηχανικών, ακαδημαϊκών τομέων και των διαστημικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο καθώς και του απλού κοινού.

"Ο παγκόσμιος ρόλος μας για την προώθηση της διεθνούς σεληνιακής συνεργασίας και ειρήνης στοχεύει στη δημιουργία κοινών όρων ανταγωνισμού για τις σεληνιακές δραστηριότητες μέσω των Αρχών που διέπουν το Σεληνιακό Χωριό ως κοινές πρακτικές για βιώσιμες σεληνιακές δραστηριότητες» είπε.

Σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές αποστολές θα ξεκινήσουν σύντομα στο φεγγάρι από πολλούς ενδιαφερόμενους και ότι υπάρχει κίνδυνος ορισμένες από τις αποστολές να αλληλλοεπιδρούν ή να δημιουργηθούν διαστημικά σκουπίδια που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να δυσχεραίνουν μελλοντικές αποστολές, ο MVA είχε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει - μετά από μια σειρά μακρών συζητήσεων - τις βέλτιστες πρακτικές για βιώσιμες σεληνιακές δραστηριότητες.

Είπε ότι αυτό το αρχικό έγγραφο κυκλοφόρησε από τον MVA τον περασμένο Μάρτιο και πρόκειται να εξελιχθεί στο μέλλον.

Ο κ. Reibaldi ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη βιώσιμη σεληνιακή δραστηριότητα που ονομάζεται GEGSLA. Ο στόχος αυτής της ομάδας, είπε, είναι να διεξαγάγει συζητήσεις σχετικά με τον ορισμό των βέλτιστων πρακτικών και να προετοιμάζει έγκαιρα υλικό προς υποβολή στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική χρήση του διαστήματος για περαιτέρω συζήτηση. Η GEGSLA, είπε, θα λειτουργεί με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διαστημικές υπηρεσίες, εκπροσώπους της βιομηχανίας και ακαδημαϊκών. Θα υπάρξει, ανέφερε, τον Δεκέμβριο μια πρόσκληση συμμετοχής από τον MVA με στόχο να δημιουργηθεί η ομάδα και να μπορέσει να έχει τα πρώτα αποτελέσματα τον Μάρτιο.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής Κορνήλιος Κορνηλίου δήλωσε ότι οι δραστηριότητες παγκόσμιας εξερεύνησης του διαστήματος είναι σημαντικές για πολλούς τομείς στην κοινωνία μας.

Σημείωσε ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξερεύνηση του διαστήματος και επιδιώκει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις για μια ειρηνική χρήση και εξερεύνηση του διαστήματος.

Από την πλευρά της, η Simonetta Di Pippo, Διευθύντρια του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Διαστημικές Υποθέσεις (UNOOSA) είπε ότι το σεμινάριο πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή, λέγοντας ότι ζούμε συναρπαστικές στιγμές όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς σύντομα θα δούμε να δημιουργείται μια νέα σχέση μεταξύ του πλανήτη μας και της Σελήνης.

Σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης του διεθνούς διαλόγου και μίλησε για τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διάστημα για μια βιώσιμη εξερεύνηση της Σελήνης.

Εκ μέρους της NASA, ο Mike Gold, Αναπληρωτής Υποδιευθυντής, μίλησε για το πρόγραμμα Artemis της NASA για επιστροφή στο φεγγάρι που φιλοδοξεί να προσεληνώσει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη και τον επόμενο άνδρα, καθώς και να δημιουργήσει μια βιώσιμη και μόνιμη παρουσία στο φεγγάρι.

Μίλησε για την σημαντικότητα της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την σεληνιακή πύλη που θα είναι ένας διαστημικός σταθμός γύρω από το φεγγάρι.

«Θα πάμε στο φεγγάρι για να μείνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε αρχές έτσι ώστε αυτή είναι μια ειρηνική αποστολή.

Σημείωσε ότι ο MVA μπορεί να συμβάλει σε αυτόν τον παγκόσμιο διάλογο και επεσήμανε ότι η εξερεύνηση του διαστήματος μπορεί να φέρει κοντά την ανθρωπότητα.

Περισσότερο από ποτέ, είπε, ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα και αισιοδοξία, κάτι που μπορεί να προσφέρει η σεληνιακή εξερεύνηση.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Jan Woerner, Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) μίλησε για το πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος της ESA και αναφερόμενος στο φεγγάρι, είπε ότι ο MVA παρέχει τις βέλτιστες πρακτικές που χρειάζεται για αυτό το σημαντικό επόμενο βήμα της ανθρωπότητας.

Είπε ότι η ESA και η NASA έχουν υπογράψει μια συμφωνία ούτως ώστε η ESA να κατασκευάσει μέρος του διαστημικού σταθμού της σεληνιακής πύλης. Ο στόχος, είπε, είναι να πάμε στο φεγγάρι μαζί και να εργαστούμε μαζί με ειρηνικό τρόπο και έκανε αναφορά στη σημασία εμπλοκής των ιδιωτικών εταιρειών σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο κ. Woerner είπε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία οι Ευρωπαίοι θα πατήσουν το πόδι τους στην επιφάνεια του φεγγαριού, όπου θα παραμένουν για μεγάλες περιόδους και θα διεξάγουν έρευνες.

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης αξιωματούχοι από διαστημικές υπηρεσίες από άλλες χώρες όπως ο Umamaheswaran Επιστημονικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας της Ινδίας, Hiroshi Sasaki Υποδιευθυντής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, Marius-Ioan Piso Διεθυντής της Υπηρεσίας Διαστήματος της Ρουμανίας, αξιωματούχος του Κινεζικού Οργανισμού Διαστήματος, Carlos Augusto Texeira de Moura Διευθυντής του Οργανισμού Διαστήματος της Βραζιλίας, Mathias Link Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Διαστημικού Οργανισμού του Λουξεμβούργου, o κοσμοναύτης Dumitru Prunariu, ο Niklas Hedman από το Γραφείο του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, Kirk Shireman Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Alexander Degtyarev Yuzhnoye Διευθυντής του State Design Office, Dan Hendrickson Υποδιευθυντής της Astrobotic, Iwao Igarashi Υποδιευθυντής της Mitsubishi Heavy Industries, David Reggio από την FRSA και ο John Mankins Αντιπρόεδρος του Moon Village Association.

Για εγγραφή καθώς και λεπτομερέστερη ενημέρωση για το συνέδριο στην ιστοσελίδα mva2020.cseo.org.cy. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη.

Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του σημαντικού αυτού παγκόσμιου συνεδρίου.

Ο Σύνδεσμος Moon Village Association ιδρύθηκε το 2017. Είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό. Ο MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή μελλοντικά διεθνή προγράμματα και αποστολές εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Έτσι, συγκεντρώνει όλες τις προσπάθειες από ιδιώτες και κυβερνήσεις που έχουν ως στόχο την εξερεύνηση και χρησιμοποίηση της Σελήνης κατά τρόπο βιώσιμο.

Τα μέλη του αυξάνονται συνεχώς. Τα νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι αποτελείται από 220 μέλη και 26 θεσμικές οντότητες από περισσότερες από 40 χώρες.

Η αποστολή του είναι μοναδική καθώς φέρνει μαζί τόσο τα διαστημικά κράτη όσο και εκείνα που δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε αυτή την βιομηχανία. Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση στη διεθνή σκηνή που να έχει μια τέτοια αποστολή, όπως αναφέρει ο ίδιος ο MVA.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού.

Επιστροφή στη Σελήνη, πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ

Η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα - όταν άφηνε τα ίχνη του ο Νιλ Άρμστρονγκ - αποτελεί την προτεραιότητα της NASA και της αμερικανικής Κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να κατακτήσουμε τον πλανήτη Άρη.

Η NASA δεσμεύεται μέχρι το 2024 να προσεδαφίσει Αμερικανούς αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στη Σελήνη μέσω του προγράμματος που ονόμασε Αρτεμις, τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία.

Σε ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι η Αρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά της Σελήνης στην ελληνική μυθολογία. Τώρα, αναφέρει η NASA, "είναι η προσωποποίηση του δρόμου μας προς το φεγγάρι και είναι το όνομα που δώσαμε στο πρόγραμμά μας για επιστροφή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2024, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άντρα".

"Όταν προσεληνωθούν, οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα πατήσουν το πόδι τους εκεί όπου δεν πήγε ποτέ κανένας άνθρωπος, στον νότιο πόλο της Σελήνης", αναφέρει περήφανα η αμερικανική υπηρεσία.

Τονίζει ότι οι αστροναύτες θα εξερευνήσουν τη Σελήνη χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες τεχνολογίες, συστήματα και ρομπότ, θα βρουν και θα χρησιμοποιήσουν νερό και άλλους ζωτικής σημασίας πόρους που απαιτούνται για μακροχρόνια εξερεύνηση και θα μάθουν πώς να ζουν και να λειτουργούν στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, όπου οι αστροναύτες θα είναι μόνο τρεις μέρες μακριά από τη Γη.

Επίσης, με αυτή την αποστολή, η NASA θα συνεργαστεί με τους εμπορικούς και διεθνείς εταίρους της για να καθιερώσει βιώσιμες αποστολές έως το 2028 και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για να κάνει το επόμενο τεράστιο άλμα - στέλνοντας αστροναύτες στον Άρη.

Επίσης, στόχος είναι να καθιερωθεί η αμερικανική ηγεμονία και η στρατηγική της παρουσία στη Σελήνη, διευρύνοντας την παγκόσμια οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ήταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X