ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Google μειώνει τις παροχές προς τους εργαζομένους της

Περιορίζει τη συχνότητα αντικατάστασης λάπτοπ και τα είδη γραφείου

Ο κολοσσός της Google, η οποία επί σειράν ετών στις παγκόσμιες έρευνες για το εργασιακό περιβάλλον αναδεικνυόταν ως η κορυφαία για τον τρόπο φροντίδας των εργαζομένων της, έχει αλλάξει δραστικά γραμμή πλεύσης. Πέραν των 12.000 απολύσεων, ήτοι το 6% των εργαζομένων της, τώρα πλέον περικόπτει και άλλες παροχές προς αυτούς με στόχο την εξοικονόμηση κόστους, όπως αναφέρει το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο του CNBC. Αποστέλλοντας ένα σπάνιο ηλεκτρονικό μήνυμα σε ολόκληρη την εταιρεία, η γενική της διευθύντρια Ρουθ Πόρατ τόνισε πως αυτές εντάσσονται στις ευρείες και πολυετείς προσπάθειες για ελάττωση κόστους. Στοιχεία του ηλεκτρονικού μηνύματος είχαν δοθεί προηγουμένως στη δημοσιότητα από την εφημερίδα The Wall Street Journal. Σε ξεχωριστά έγγραφα, που περιήλθαν εις γνώσιν του CNBC, η Google είπε ότι μειώνει τα μαθήματα γυμναστικής, τα συρραπτικά, τα σελοτέιπ και τη συχνότητα αντικατάστασης φορητών υπολογιστών για τους υπαλλήλους. Ενας από τους σημαντικούς στόχους της εταιρείας για το 2023 είναι να «παρέχει διαρκή εξοικονόμηση πόρων μέσω βελτιωμένης ταχύτητας και αποτελεσματικότητας», είπε η Ρουθ Πόρατ.

Τα τελευταία μέτρα περιορισμού του κόστους έρχονται στο πλαίσιο των σκληρότερων μειώσεων στην ιστορία της Google κατά τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι καταργούσε 12.000 θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού της, ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των πωλήσεών της, αφότου εκτινάχθηκε ο αριθμός των υπαλλήλων της. Πάντως, οι περικοπές λαμβάνουν διάφορες μορφές. Η εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει το υπόλοιπο της άδειας μητρότητας και της αναρρωτικής αδείας των απολυμένων εργαζομένων, όπως ανέφερε το CNBC. Σε ένα άλλο μέιλ της η γενική οικονομική διευθύντρια υπογράμμισε ότι οι απολύσεις ήταν «οι πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να λάβουμε ως εταιρεία». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι, «αυτό το έργο είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας λόγω της πρόσφατης ανάπτυξής μας, του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των απίστευτων επενδυτικών ευκαιριών μας για την προώθηση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα εκείνης που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη».

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις περικοπές που θα γίνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη γενική διευθύντρια Ρουθ Πόρατ.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο ηλεκτρονικό της μήνυμα έκανε λόγο για το τι συνέβαινε στο 2008. «Ημασταν στο ίδιο σημείο και στο παρελθόν», εξήγησε η Ρουθ Πόρατ. «Το 2008 τα έξοδά μας αυξάνονταν ταχύτερα από τα έσοδά μας. Βελτιώσαμε τη χρήση μηχανημάτων, περιορίσαμε τις επενδύσεις μας σε ακίνητα, ακολουθήσαμε πολιτική λιτότητας στον προϋπολογισμό μας, μειώσαμε τον αριθμό των καφέδων/ροφημάτων, τη χρήση σε κουζινάκια από το προσωπικό και σε κινητά τηλέφωνα, αλλά και αφαιρέσαμε από τον όμιλο τη θυγατρική μας στα υβριδικά οχήματα». Επίσης, δεν επιτρέπεται χρήση εταιρικού κινητού εάν υπάρχει διαθέσιμο από κοινού στο γραφείο, ενώ τα συρραπτικά και το σελοτέιπ μπορεί κάποιος να δανειστεί από τη ρεσεψιόν και δεν διατίθενται αφειδώς στους χώρους των εκτυπωτών. Οσο για τους Η/Υ, όσοι υπάλληλοι δεν είναι μηχανικοί, αλλά χρειάζονται νέο φορητό υπολογιστή, θα λάβουν ένα Chromebook ούτως ή άλλως. Τα Chromebook, τέλος, είναι φορητοί υπολογιστές, που κατασκευάζονται από την εταιρεία με δικό της λειτουργικό σύστημα, που ονομάζεται Chrome OS.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Για τον διαγωνισμό, τις εξελίξεις και προκλήσεις για την Κύπρο, μιλά στην «Κ» ο τέως υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος ...
Του Παύλου Νεοφύτου
 |  ΝΕΑ
Για τον διαγωνισμό, τις εξελίξεις και προκλήσεις για την Κύπρο μιλά στην «Κ» ο τέως υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΝΕΑ