ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κολοσσοί μεταφέρουν εκτός Κίνας την παραγωγή τους

Σε Ινδία και Βιετνάμ στρέφονται Apple και Google λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων

Kathimerini.gr

DAISYKE WAKABAYASHI, TRIPP MICKLE / THE NEW YORK TIMES

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι δύο κολοσσοί, Apple και Google, θα λανσάρουν τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα τηλέφωνα εντείνοντας τις προσπάθειες ώστε τα νέα μοντέλα να διαφοροποιηθούν από τα προηγούμενα. Βέβαια, η μεγαλύτερη διαφορά που ίσως να μην μπορέσουν να εντοπίσουν εύκολα οι καταναλωτές είναι πως κάποια από αυτά τα μοντέλα δεν θα έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα. Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, ένας μικρός αριθμός από τα τελευταία μοντέλα iPhone της Αpple θα έχουν κατασκευαστεί στην Ινδία, ενώ ορισμένα από τα μοντέλα της Google, τα Pixel, θα κατασκευαστούν στο Βιετνάμ, επισημαίνουν πηγές με γνώση του θέματος. Ο λόγος που γίνεται αυτή η στροφή προς άλλες χώρες; Η όλο και αυξανόμενη ανησυχία που προκαλείται λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων καθώς και οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που επηρέασε και την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Φοβούνται πως εάν εξαρτηθούν από την Κίνα, μπορεί να «παγιδευθούν» ενώ οξύνεται η σινο-αμερικανική ένταση λόγω της Ταϊβάν.

Σημειώνεται πως η Κίνα για πολλά χρόνια αποτελούσε χώρα παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας λόγω της απασχόλησης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης αλλά και της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων, τα οποία μπορούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για την κατασκευή των συσκευών της επόμενης γενιάς. Ωστόσο, πλέον οι αμερικανικές εταιρείες ανησυχούν λόγω των εμπορικών διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας την περίοδο της προεδρίας του Τραμπ, κάτι που εντάθηκε μετά και την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον προηγούμενο μήνα. Οι εταιρείες φοβούνται πως εάν εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας, μπορεί τελικά να βρεθούν «παγιδευμένες» σε μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών λόγω της Ταϊβάν.

Η Κίνα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, ωστόσο δεν είναι μόνο η παραγωγή έξυπνων τηλεφώνων που έχει αρχίσει να πραγματοποιείται εκτός της χώρας. Η Apple φτιάχνει τα iPad στο βόρειο Βιετνάμ, ενώ η Microsoft έστειλε τις κονσόλες Xbox φέτος στην πόλη Χο Τσι Μιν. Παράλληλα, η Amazon φτιάχνει τις συσκευές Fire TV στην περιοχή Τσενάι στην Ινδία. Παλαιότερα, ωστόσο, όλα αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονταν στην Κίνα. Την περασμένη Τετάρτη, η Κίνα ανακοίνωσε πως η εγχώρια παραγωγή στα εργοστάσια συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο. «Η αυτοκρατορία της μεταποίησης στην Κίνα κλυδωνίζεται» επισήμανε ο Λιορ Σούσαν, ιδρυτής της Eclipse Venture Capital, η οποία επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες που κατασκευάζουν hardware αλλά και software προϊόντα. «Ολο και περισσότερα κεφάλαια θα απομακρυνθούν από την Κίνα και θα κατευθυνθούν σε εναλλακτικούς προοορισμούς», συμπληρώνει.

Οι αναταραχές που σημειώνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν διαδοθεί στην Ασία, προκαλώντας άνοδο των τιμών στο Βιετνάμ, αναβίωση της μεταποίησης στη Μαλαισία αλλά και αύξηση της ζήτησης για χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους στην Ινδία. Στην περίπτωση της Κίνας, αυτές οι αναταραχές περιορίζουν τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο σε μια περίοδο που η χώρα έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις στην οικονομική της δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Υπενθυμίζεται πως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αρκετά εργοστάσια στην Κίνα ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δημιούργησε αναστάτωση στα πλάνα πολλών εταιρειών, ανάμεσα σε αυτές και της Apple, η οποία υποχρεώθηκε να μειώσει τις προβλέψεις για την πορεία των πωλήσεων εκείνου του τριμήνου διότι δεν μπορούσε να κατασκευάσει τα iPhone. Τότε η εταιρεία άρχισε να εξετάζει εναλλακτικούς προορισμούς για να αντισταθμίσει μελλοντικές αναστολές λειτουργίας στην Κίνα, σύμφωνα με τρεις εργαζομένους που μίλησαν στους New York Times υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Το Βιετνάμ, όπου εκεί γινόταν η παραγωγή των ακουστικών airpods το 2020, αποτέλεσε μια επιλογή που συζητήθηκε αρκετά, σύμφωνα με έναν από τους εργαζομένους. Από τότε η Apple ξεκίνησε να παράγει τα ρολόγια της στη χώρα, ενώ εκεί μετέφερε μέρος της παραγωγής των iPad.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση