ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κυριακάτικη βόλτα» έκανε το Soyuz

Απελευθέρωσε θύρα σύνδεσης και μεταφέρθηκε σε άλλη, έτσι ώστε να αφήσει ανοικτό το πεδίο για την άφιξη άλλου διαστημικού σκάφους τις επόμενες ημέρες

Newsroom Κ, Αθήνα

Μία μικρή περιστροφή γύρω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει τo ρωσικό διαστημικό σκάφος Soyuz την Κυριακή προκειμένου να απελευθερώσει τη θύρα σύνδεσης και να μεταφερθεί σε άλλη, έτσι ώστε να αφήσει ανοικτό το πεδίο για την άφιξη άλλου διαστημικού σκάφους τις επόμενες ημέρες.

Στην «κυριακάτικη βόλτα», όπως χαρακτήρισε η NASA τον ελιγμό, ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Σκορτσόφ, χωρίς μηχανική καθοδήγηση, κατηύθυνε το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-13 σε ένα νέο σημείο στάθμευσης, στον θαλαμίσκο Ποΐσκ του ΔΔΣ, απελευθερώνοντας την προηγούμενη θύρα πρόσδεσης στον θαλαμίσκο Ζβέζντα (Αστέρας), προκειμένου να σταθμεύσει εκεί ένα μη επανδρωμένο Soyuz, που αναγκάστηκε να ματαιώσει την προσπάθεια σύνδεσης το Σάββατο.

Το διαστημικό σκάφος επρόκειτο να προσδεθεί στον θαλαμίσκο Ποΐσκ νωρίς το Σάββατο

«Προσδέθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA Ρομπ Ναβίας, κατά τη διάρκεια απευθείας σχολιασμού των ελιγμών, καθώς ο Σκορτσόφ καθοδήγησε το διαστημικό σκάφος στη νέα θύρα πρόσδεσης. Εκείνη τη στιγμή ο ΔΔΣ βρισκόταν ανατολικά του Πεκίνου.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης είχε και παρέα κατά τη διάρκεια της διαστημικής βόλτας, που διήρκεσε 24 λεπτά, καθώς τον συνόδευαν ο Αμερικανός συνάδελφός του Αντριου Μόργκαν της NASA και ο Ιταλός Λούκα Παρμιτάνο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Οι τρεις τους είχαν φθάσει μαζί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 20 Ιουλίου και πρόκειται να επιστρέψουν μαζί στη Γη τους ερχόμενους μήνες. Η «κυριακάτικη βόλτα» στο Διάστημα είχε πολύ μεγάλη σημασία προκειμένου να απελευθερωθεί η θύρα σύνδεσης για το νέο Soyuz MS-14, που αναμένεται να δέσει, αν όλα πάνε καλά, πολύ νωρίς.

Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος (Roscosmos) εκτόξευσε το Soyuz MS-14 στις 22 Αυγούστου, κατά τη δοκιμή του αναβαθμισμένου πυραύλου Soyuz 2.1a. Το διαστημικό σκάφος επρόκειτο να προσδεθεί στον θαλαμίσκο Ποΐσκ νωρίς το Σάββατο, αλλά η προσπάθεια αναβλήθηκε εξαιτίας προβλήματος στο αυτόματο σύστημα πλοήγησης.

Σήμερα, το ρωσικό διαστημόπλοιο κινείται σε μικρή απόσταση πίσω από τον ΔΔΣ, αναμένοντας να επιχειρήσει πρόσδεση για δεύτερη φορά. Στο φορτίο του περιλαμβάνονται τρόφιμα και άλλες προμήθειες, αλλά και ένα ρομπότ Skybot F-850. Η τελευταία φορά που το πλήρωμα του ΔΔΣ χρειάστηκε να μετακινήσει το ρωσικό διαστημόπλοιο ήταν τον Αύγουστο του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X