ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Live η εκτόξευση της αποστολής «Άρτεμις» στη Σελήνη

H σημερινή πρώτη εκτόξευση θεωρείται μια «πρόβα τζενεράλε» που θα στείλει την κάψουλα Orion, την οποία φέρει ο πύραυλος SLS, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Kathimerini.gr

Μια «ανάσα» πριν το επόμενο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη – εκτός απροόπτου – βρίσκεται η NASA, με τον νέο πύραυλο Space Launch System (SLS) να βρίσκεται στη διαδικασία εκτόξευσης το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αρκετά εμπόδια, όμως, έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους μηχανικούς και τους επιστήμονες της NASA: αρχικά διαφαινόταν ότι δεν θα ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, ενώ μετέπειτα παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο πύραυλος του νέου προγράμματος «Άρτεμις» παρουσίασε διαρροή στο σύστημα τροφοδοσίας με υγρό υδρογόνο. Πρόβλημα εμφανίστηκε, επίσης, σε έναν από τους τέσσερις κινητήρες του πρώτου σταδίου, τους οποίους επιθεωρούν τώρα οι μηχανικοί της αποστολής. Ένα τελευταίο ζήτημα είναι ότι έχει σχηματιστεί πάγος στο εσωτερικό μιας από τις δεξαμένες καυσίμου.

Η αντίστροφη μέτρηση διακόπηκε για αρκετή ώρα και, παρόλο που τώρα συνεχίζεται, παραμένει ασαφές αν η NASA θα προλάβει το δίωρο παράθυρο εκτόξευσης που ανοίγει στις 15.33 ώρα Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η σημερινή πρώτη εκτόξευση θεωρείται μια «πρόβα τζενεράλε» που θα στείλει την κάψουλα Orion, την οποία φέρει ο πύραυλος SLS, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Μέσα στην κάψουλα που μεταφέρει ο πύραυλος δεν υπάρχουν αστροναύτες.

Δείτε live:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Αν και προβλέπεται ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο, ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ