ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ενθουσιασμός της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται και στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «καθρεπτίζουν» την επιτυχία των αμερικανικών

Η ευφορία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, τροφοδοτώντας τα εταιρικά κέρδη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «καθρεπτίζουν» την επιτυχία των αμερικανικών.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έκανε νέο άλμα με κινητήρια δύναμη τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τεχνολογικών εταιρειών, με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να ξεπερνά την Τρίτη το φράγμα των 17.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, με καταλύτη την Nvidia. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αγορές, που επηρεάζονται περισσότερο από τον κλάδο ενέργειας και υγείας, έχουν χάσει μέρος της ελκυστικότητάς τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη καλά κρατεί και κατευθύνει τα εταιρικά αποτελέσματα των τεχνολογικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η ΑΙ παραμένει βασικό σημείο αναφοράς για τα κέρδη των τεχνολογικών

Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να οδηγεί τον ρυθμό αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας στον κλάδο τεχνολογίας, ειδικά στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, στο πρώτο τρίμηνο, 199 επιχειρήσεις έκαναν αναφορά στην ΑΙ – πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. Ο όρος ΑΙ αναφέρθηκε πιο συχνά από τις Meta Platforms, Nvidia και Microsoft, με καθεμία από τις εταιρείες αυτές να αναφέρει τη λέξη τουλάχιστον 50 φορές στις ανακοινώσεις για τα κέρδη της. Οι τρεις αυτές εταιρείες είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα ύψη στο πρώτο τρίμηνο, με τα ετήσια έσοδά τους να κάνουν άλμα 27%, 262% και 17% αντίστοιχα. Αντίστοιχα, οι μετοχές τους αυξήθηκαν κατά 36%, 130% και 14% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Την ίδια στιγμή, οι κορυφαίες τεχνολογικές της Ευρώπης δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ευφορία όσο οι αμερικανικές ανταγωνίστριές τους. Αυτό έχει να κάνει με το πιο αυστηρό μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη στα τέλη του 2023, παρά την ήπια ανάκαμψη του πρώτου τριμήνου του 2024. Επιπλέον, οι σινοαμερικανικές εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχουν επηρεάσει δυσμενώς την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τεχνολογικών.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών μπορεί να αποτελέσουν και μία ευκαιρία για αύξηση των αποτιμήσεών τους. Η υψηλότερη σε αξία τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης, η ASML, αναμένεται να ωφεληθεί από την Νομοθετική Πράξη για τα Τσιπ και την Επιστήμη, που προσφέρει επιδοτήσεις στους βασικούς πελάτες του ολλανδικού γίγαντα, όπως TSMC, Intel και Samsung. Η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια ημιαγωγών TSMC εκπροσωπεί το 65% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Η Siemens έδωσε μία αντίστοιχη προοπτική για τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2024, παρά την πτώση των καθαρών κερδών της κατά 38% λόγω της εξασθενημένης ζήτησης από την Κίνα. Ο γερμανικός τεχνολογικός γίγαντας αναφέρθηκε στην κεκτημένη ταχύτητα που παρατηρείται στην αγορά των data centre και στο δίκτυο διανομής ενέργειας με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ρόλαντ Μπους να κάνει λόγο για μία άνευ προηγουμένου ανάπτυξη εφαρμογών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τεχνολογικές ωφελούνται από την ανάπτυξη της ΑΙ

Από τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η OpenAI παρουσίασε το ChatGPT, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν μπει σε μία κούρσα ανάπτυξης λογισμικών για chatbot που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην κατασκευή data centres για υπερυπολογιστές για την εκπαίδευση των Large Language Models (LLMs), τα οποία ωστόσο χρειάζονται επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Nvidia είναι ο βασικός και άμεσος ωφελημένος από την ΑΙ χάρη στον αποκλειστικό σχεδιασμό των τσιπ της, ως κορυφαίος πάροχος των Graphics Proscessing Units. Οι κορυφαίες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως Microsoft, Alphabet και Amazon, έχουν αρχίσει να δράττουν τα οφέλη των μαζικών επενδύσεων σε εφαρμογές της ΑΙ, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Σημαντική πρόοδος έχει επίσης σημειωθεί στις δραστηριότητες cloud αυτών των επιχειρήσεων, που επίσης στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η γερμανική SAP ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με σκοπό την αναμόρφωση των δραστηριοτήτων της με έμφαση στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη πρώτου τριμήνου, με αύξηση εσόδων 8% και αύξηση των πωλήσεων cloud κατά 24%. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της SAP ενισχύθηκαν 8%.

Οι εξορυκτικές εταιρείες ωφελούνται από την ΑΙ

Δεν ωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη μόνο οι κατασκευαστές λογισμικού και ημιαγωγών, αλλά και οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων που έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα χάρη στην άνοδο των τιμών βιομηχανικών μετάλλων, ειδικά του χαλκού. Οι μετοχές των κορυφαίων μεταλλευτικών, όπως Anglo American, Glencore, Rio Tinto και BHP, έχουν όλες εκτιναχθεί στα ύψη εν μέσω αύξησης των τιμών μετάλλων.

Χαρακτηριστικά, η τιμή μετοχής της Anglo American, που απέρριψε για πολλοστή φορά την προσφορά εξαγοράς της BHP, η οποία τελικά και απέσυρε την πρότασή της, έχει αυξηθεί 30% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Πηγές: moneyreview.gr, Euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση