ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι χάκερ του Κιέβου αντεπιτίθενται

Με «όπλο» υπολογιστές και «πεδίο μάχης» τον κυβερνοχώρο, οι πληροφορικάριοι της Ουκρανίας αντεπιτίθενται εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις κατά ρωσικών στόχων

Kathimerini.gr

Με «όπλο» υπολογιστές και «πεδίο μάχης» τον κυβερνοχώρο, οι πληροφορικάριοι της Ουκρανίας ενώνονται, συντονίζονται και αντεπιτίθενται, εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις κατά ρωσικών στόχων.

Ουκρανικές εταιρείες που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν στον χώρο της κυβερνοασφάλειας (cybersecurity), όπως για παράδειγμα η Hacken που συστάθηκε το 2017 στο Κίεβο, πλέον έχουν μετατραπεί σε «μάχιμες μονάδες» εξαπόλυσης κυβερνοεπιθέσεων κατά του εχθρού, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά του το Politico.

Ο ισχυρότερος κυβερνοστρατός στον κόσμο

«Έχουμε πολύ δυνατούς μηχανικούς πληροφορικής και ειδικούς κυβερνοασφάλειας. Και όλοι τους, αυτήν την στιγμή, είναι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε. Αυτός θα είναι, μακράν, ο ισχυρότερος κυβερνοστρατός στον κόσμο», διακηρύσσει χαρακτηριστικά ο Ντμίτρο Μπουντόριν, διευθύνων σύμβουλος της Hacken, η οποία βέβαια δεν «μάχεται» μόνη. Αντιθέτως, έχει στο πλευρό της και άλλες ουκρανικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα την Cyber Unit Technologies, αλλά και τη στήριξη της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας κ.ά.

Η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση παρουσιάζεται από την πλευρά της να έχει ενθαρρύνει την εθελοντική αντιστασιακή δράση των Ουκρανών πληροφορικάριων, με τον 31χρονο Ουκρανό υφυπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχάιλο Φεντόροφ να μιλά από την πρώτη στιγμή για τη δημιουργία ενός στρατού πληροφορικάριων (IT army), τον ουκρανικό κυβερνητικό μηχανισμό να τροφοδοτεί μέσω μηνυμάτων με οδηγίες κυβερνοπολέμου τους επίδοξους εθελοντές και τον εν λόγω ουκρανικό «στρατό» να έρχεται εν συνεχεία να διαφημίσει τις επιτυχίες των πληγμάτων του μέσω του λογαριασμού «IT ARMY of Ukraine» με τους εκατοντάδες χιλιάδες subscribers που διατηρεί στο Telegram.

Ουκρανοί χάκερ έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις τύπου denial-of-service (DDoS) κατά ρωσικών ιστοτόπων, αλλά και συντονισμένες εκστρατείες προπαγάνδας μέσω των οποίων προσπαθούν να «βομβαρδίσουν» με αντιπολεμικά μηνύματα τους πολίτες πίσω στη Ρωσία αλλά και με μηνύματα τα οποία αποδομούν το ρωσικό προπαγανδιστικό αφήγημα γύρω από την εισβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Αν και προβλέπεται ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο, ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ
Παγκοσμίου φήμης ομιλητές θα βρεθούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και θα αναλύσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΝΕΑ