ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς αλλάζουν τη ζωή μας οι υπερταχύτητες

Η έλευση του 5G διευκολύνει τη δημιουργία έξυπνων πόλεων και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ οχημάτων χωρίς οδηγό

Kathimerini.gr

Δέσποινα Κόντη

Η λέξη «επαναστατική» είναι ίσως η κατάλληλη για να περιγράψει κανείς την αλλαγή που θα φέρει η έλευση του 5G των υπερταχυτήτων στην καθημερινότητά μας, μεταβάλλοντας όχι μόνο τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά και τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Ανεπηρέαστη δεν θα αφήσει το 5G και την οικονομία, με αρκετούς κλάδους, όπως αυτούς της υγείας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του λιανεμπορίου και του αγροδιατροφικού τομέα, να δέχονται σημαντικές επιρροές από τις απεριόριστες τεχνολογικές δυνατότητες που συνοδεύουν το δίκτυο πέμπτης γενιάς.

Διασύνδεση

Η αυξημένη ταχύτητα, αλλά και η δυνατότητα διασύνδεσης των συσκευών μεταξύ τους, μπορεί να επιτρέψει, σε λίγα χρόνια από τώρα, ακόμη και την αυτόνομη λειτουργία μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Μια πρώτη εικόνα για τις αλλαγές δίνει το νέο εργοστάσιο τoυ μέλλοντος που δημιούργησε η Mercedes-Benz, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ζιντελφίνγκεν της Γερμανίας. Στο Factory 56, που αποτελεί επένδυση ύψους 730 εκατ. ευρώ, ο γερμανικός κολοσσός εγκατέστησε δίκτυο 5G, αυτοματοποιώντας ακόμη περισσότερες διαδικασίες παραγωγής και αξιοποιώντας σε ασύλληπτη ταχύτητα μεγάλο όγκο δεδομένων, τα οποία είναι απαραίτητα για να γίνουν δοκιμαστικοί έλεγχοι με σκοπό την ανάπτυξη έξυπνων οχημάτων.

Υψηλή ταχύτητα, ταυτόχρονη διασύνδεση πολλών συσκευών στο ίδιο δίκτυο, μηδενικός χρόνος καθυστέρησης κατά τη μεταφορά δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ πομπού και δέκτη (latency) είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού δικτύου που από το νέο έτος θα επελαύνει και στη χώρα μας. Οπως εξηγούν στελέχη του κλάδου στην «Κ», παλαιότερα υπήρχαν τα αναλογικά τηλέφωνα, έπειτα, μέσω του 2G, το ευρύ κοινό γνώρισε την κινητή τηλεφωνία, ενώ το 3G έφερε για πρώτη φορά το Ιντερνετ στο κινητό μας. Τα τελευταία χρόνια, το 4G μας έφερε σε επαφή με το ευρυζωνικό Ιντερνετ δημιουργώντας ευκαιρίες για τη μεταφορά εικόνων-βίντεο υψηλής ανάλυσης (broadband), ενώ με το 5G η ταχύτητα σύνδεσης μπορεί να αυξηθεί έως και 10 φορές σε σχέση με τον προκάτοχό τoυ, το 4G. Παράλληλα, η νέα τεχνολογία θα διαθέτει έξτρα χωρητικότητα, επιτρέποντας έτσι την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών στο ίδιο δίκτυο.

Εάν και το 5G φέρνει ταχύτητες που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 gbps, διευκολύνοντας –για παράδειγμα– το «κατέβασμα» κινηματογραφικών ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μόλις 10 δευτερόλεπτα, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του είναι ο μικρός χρόνος απόκρισης (latency), o οποίος ανοίγει ευκαιρίες σε κλάδους όπως η ρομποτική-ιατρική, το gaming, τα αυτόνομα οχήματα κ.λπ. Η μεταφορά των δεδομένων μέσω του 4G πραγματοποιείται μέσα σε 10 milliseconds ενώ με το 5G χρειάζεται λιγότερο από 1 millisecond. Λόγω των σχεδόν μηδενικών καθυστερήσεων κατά τη μεταφορά των δεδομένων, εφαρμογές που με το υπάρχον δίκτυο δεν μπορούσαν να καταστούν εφικτές, τώρα, μπορούν να λειτουργήσουν. Τα αυτόνομα οχήματα (robotaxis) είναι μια τέτοια εφαρμογή. Στο παρελθόν τεχνολογικές εταιρείες όπως η Uber έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν τέτοια οχήματα, με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η έλευση του 5G θα είναι καταλυτική για τη λειτουργία τους, αφού το χαμηλό latency θα δώσει τη δυνατότητα στα οχήματα να ανταποκρίνονται 10-100 φορές ταχύτερα. Μάλιστα, στόχος είναι η ικανότητα επικοινωνίας των οχημάτων μεταξύ τους αλλά και με τις υποδομές που υπάρχουν στους δρόμους, ώστε να αντιλαμβάνονται αμέσως τα αντικείμενα που διακόπτουν την πορεία τους αλλάζοντας κατεύθυνση.

Θα πρέπει δηλαδή να μπορούν να δέχονται και να αποστέλλουν μηνύματα/δεδομένα σε μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου ώστε να αλλάζουν πορεία κάθε φορά που αντιλαμβάνονται κάποιο εμπόδιο, σήματα ή ανθρώπους που διέρχονται τους δρόμους. Αλλωστε η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου τεχνολογίας τις οποίες καταγράφει περυσινή μελέτη της Business Performance Innovation Network (BPI), έναν από τους κλάδους που θα επηρεαστεί περισσότερο από την έλευση του 5G (70%), με αυτόν των υπηρεσιών cloud να ακολουθεί (57%), αλλά και η μεταποίηση (35%), το λιανεμπόριο (26%), τα logistics (26%), το online παιχνίδι (24%) καθώς και ο κλάδος της υγείας (20%).

Τηλεχειριστήριο

«Κλείδι» για τη διασύνδεση των συσκευών είναι και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), μέσω του οποίου θα είναι συνδεδεμένα όλα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οι συσκευές του σπιτιού που τις ελέγχει ο ιδιοκτήτης τους από το τηλεχειριστήριο, οι αισθητήρες που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον κ.ά. Χάρις σε αυτήν θα μπορέσουν να δημιουργηθούν έξυπνες πόλεις, οι οποίες είναι πιθανόν να παρέχουν πιο προηγμένες τεχνολογικά εγκαταστάσεις παροχής νερού και διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και πιο αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης των κτιρίων. Η δυνατότητα ελέγχου μιας περιοχής –ακόμη και εάν είναι δύσβατη (ορυχεία κ.ά.)– από απόσταση, μέσω drone ή μέσω ειδικών οχημάτων, αποτελεί επίσης άλλη μία δυνατότητα που θα παρέχει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σε επίπεδο παραγωγής, τα εργοστάσια του μέλλοντος θα εξαρτώνται από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς υιοθετώντας τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση, αυτόνομη μετακίνηση, δίκτυα αισθητήρων, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. «Το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολική αυτοματοποίηση και ραγδαία πρόοδος σε επίπεδο παραγωγικότητας», σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ηδη σήμερα πολλές εργασίες εντός των εργοστασίων έχουν αυτοματοποιηθεί, εξέλιξη την οποία υπαγορεύει το πέρασμα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ρομπότ χρησιμοποιούνται ευρύτερα τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής όσο και σε διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχει σταθερή ρομποτική, δηλαδή τα ρομπότ δεν μπορούν να κινούνται αυτόνομα στον χώρο και να διαδράσουν με τα άτομα εντός του εργοστασίου, καθώς δεν υπάρχει ασύρματη σύνδεση των προδιαγραφών του 5G. Αυτή η άμεση απόκριση (latency) που παρέχει το νέο δίκτυο θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά σε τεχνολογίες, όπως η επαυξημένη-εικονική πραγματικότητα (ΑR/VR). Ενώ ο κορωνοϊός αποτέλεσε ευκαιρία για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών αλλά και την εφαρμογή της τηλεργασίας, τώρα, μέσα από εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που βασίζονται στο 5G, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και συναντήσεις μεταξύ των εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Η έλευση μάλιστα του 5G μπορεί τελικά να αφήσει και ένα ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία, με τελευταίες έρευνες –που αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ– να καταδεικνύουν ότι το 5G θα προσθέσει 8 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομίας έως το 2030. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% την προσεχή δεκαετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση