ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάθηκε η επαφή με το Starship της SpaceX 10 λεπτά μετά την εκτόξευσή του (βίντεο)

Τα πρώτα δεδομένα και η αποτίμηση της επιχείρησης από την εταιρεία

Kathimerini.gr

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Starship, της SpaceX, το οποίο αναπτύχθηκε για τη μεταφορά αστροναυτών στο φεγγάρι και πέρα από αυτό, έφτασε στο Διάστημα για πρώτη φορά σήμερα, αλλά η προσπάθεια φαίνεται ότι απέτυχε λίγα λεπτά αργότερα.

Το πυραυλοφόρο εκτοξεύτηκε από το πεδίο Starbase της εταιρείας του Ελον Μασκ, που βρίσκεται κοντά στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης διαστημικής πτήσης 90 λεπτών.

Ωστόσο, η επικοινωνία μεταφοράς δεδομένων από το διαστημικό σκάφος χάθηκε περίπου 10 λεπτά μετά την εκτόξευσή του, όπως ανακοίνωσε η SpaceX.

«Χάσαμε τα δεδομένα από το δεύτερο στάδιο… Νομίζουμε ότι είναι ενδεχόμενο να χάσαμε το δεύτερο στάδιο», δήλωσε ο Τζον Ινσπρουκερ, παρουσιαστής της απευθείας μετάδοσης της SpaceX.

Χάθηκε η επαφή με το Starship της SpaceX δέκα λεπτά μετά την εκτόξευσή του-1SpaceX

Ειδικότερα, περίπου 8 λεπτά μετά την έναρξη της δοκιμαστικής αποστολής, κάμερα που παρακολουθούσε την εκτόξευση κατέγραψε μια έκρηξη η οποία υποδήλωνε πως το διαστημικό σκάφος απέτυχε.

Δεύτερη απόπειρα

Σημειώνεται πως επρόκειτο για τη δεύτερη προσπάθεια να πετάξει το Starship, μετά από μια προσπάθεια του Απριλίου που κατέληξε σε έκρηξη, περίπου τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία εποπτεύει τους εμπορικούς χώρους εκτόξευσης, επιβεβαίωσε ότι συνέβη ένα ατύχημα που «είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του οχήματος», προσθέτοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Οπως ανέφερε η Υπηρεσία, θα επιβλέψει την έρευνα υπό την ηγεσία της SpaceX σχετικά με την αποτυχία της δοκιμής καθώς και ότι θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο της εταιρείας, για να αποτρέψει την επανάληψη μιας αποτυχίας.

Χάθηκε η επαφή με το Starship της SpaceX δέκα λεπτά μετά την εκτόξευσή του-2SpaceX

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η SpaceX ανέφερε ότι οι κινητήρες «πυροδοτήθηκαν για αρκετά λεπτά στο δρόμο προς το διάστημα».

«Με μια δοκιμή όπως αυτή, η επιτυχία έρχεται από αυτά που μαθαίνουμε, και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship καθώς η SpaceX επιδιώκει να κάνει τη ζωή πολυπλανητική», ανέφερε η εταιρεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση