ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

SpaceX: Με επιτυχία στέφθηκε η δοκιμή συστήματος διαφυγής

Ωστόσο η δοκιμή κόστισε στην εταιρεία ένα πύραυλο τύπου Falcon 9

Newsroom K

Η εταιρία του Elon Musk, SpaceX κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία την δοκιμή του συστήματος Crew Dragon το οποίο θα αποτελεί ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αστροναυτών, σε περίπτωση αναγκαστικής διαφυγής από το διαστημόπλοιο, μετά από βλάβη κατά την εκτόξευση.

Η εκτόξευση του πυραύλου τύπου Falcon 9 ο οποίος μετέφερε ένα μη επανδρωμένο σύστημα Crew Dragon έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών στις 07:30 τοπική ώρα. Η κάψουλα του συστήματος Crew Dragon αποσυνδέθηκε από τον πύραυλο περίπου 80 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, επανατοποθετώντας τον εαυτό της στη σωστή τροχιά μέσω των προωθητήρων της και μετά άρχισε την κάθοδο της μέσω αλεξιπτώτου στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τόσο η NASA όσο και η SpaceX μετέδωσαν ζωντανά την δοκιμή. Ωστώσο ο πύραυλος τύπου Falcon 9, ο οποίος είχε προηγουμένος ξαναχρημοποιηθεί, δεν «επέζησε», όπως και είχε προβλεφθεί από την εταιρεία. Διάφορα συνεργεία μετέβησαν στη σκηνή όπου κατέπεσε ο πύραυλος, ούτως ώστε να συλλέξουν τα συντρίμμια του για περαιτέρω μελέτες.

Στη κάψουλα Crew Dragon «επέβαιναν» δύο κούκλες προσομοίωσης, για συλλογή πληροφοριών, τις οποίες οι δύο εταιρείες θα αξιοποιήσουν για να καταστεί το σύστημα έτοιμο για ανθρώπινη χρήση.

Ο υπεύθυνος της NASA Jim Bridenstine συνεχάρει την εταιρία του Elon Musk για την επιτυχής δοκιμή, ενώ ο ίδιος ο κ. Musk δήλωσε πως «είναι ένα τέλειο αποτέλεσμα και πως είναι πολύ χαρούμενος».

Η δοκιμή αποτελεί ένα σημείο σταθμό προς την ολοκλήρωση του συστήματος Crew Dragon και του προγράμματος της NASA με όνομα Commercial Crew Program. Μαζί με την NASA δουλεύουν η SpaceX και η Boeing για την αποστολή αστροναυτών από αμερικανικά εδάφη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για πρώτη φορά από το τέλος εποχής των διαστημικών λεωφορείων το 2011.

Στόχος, μετά την αποστολή μη επανδρωμένης αποστολής της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2019, είναι μία επανδρωμένη αποστολή στο δεύτερο μισό του 2020, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί από τις τελικές δοκιμές του συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση