ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο στόχαστρο των διαδικτυακών απατεώνων η «Generation Z»

Στο «Dark Web» στοιχεία για κλεμμένες πιστωτικές πωλούνται για μερικές εκατοντάδες ευρώ

Την ώρα που τα στοιχεία για 76 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες βρίσκονται προς πώληση στο «σκοτεινό διαδίκτυο», απατέωνες στοχοποιούν τους καταναλωτές των νεότερων ηλικιών στα social media. 

Στο TikTok κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μια φάρσα κατά την οποία χρήστες καλούν τους φίλους τους χρησιμοποιώντας μια αυτοματοποιημένη φωνή τηλεφωνητή για να τους πουν ότι ένα χρηματικό ποσό πρόκειται να χρεωθεί στον λογαριασμό τους. Οι ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν αύξηση στον αριθμό κακόβουλων email τον Ιούνιο (σχεδόν 100.000 συνολικά) και περίπου 350.000 μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2022.

Η Generation Z έχει μεγαλώσει «με ένα τηλέφωνο ή ένα iPad στα χέρια». Και το 39% των ερωτηθέντων σε έρευνα παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα απάτης ηλεκτρονικού phishing.

«Η Generation Z έχει μεγαλώσει με ένα τηλέφωνο ή ένα iPad στα χέρια της», δήλωσε η Κριστίν Χάλβορσεν διευθύνουσα σύμβουλος στην Protiviti, μια εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα κινδύνου και συμμόρφωσης. «Έχει μεγάλη άνεση να αγοράζει πράγματα μέσω διαδικτύου και να εμπιστεύεται αυτές τις συναλλαγές».

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky το 39% της Generation Z που ερωτήθηκε, έχει πέσει θύμα απάτης ηλεκτρονικού phishing. H ίδια έρευνα αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο: την υπερβολική αυτοπεποίθηση που έχουν τα παιδιά της γενιάς αυτής για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών. 

Tα ποσά που χάνουν οι νεότεροι είναι πολύ μικρότερα από αυτά που χάνουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα απάτης μέσω τηλεφώνου από ανθρώπους που παριστάνουν τους συγγενείς ή τους τεχνικούς υποστήριξης. Η μέση απώλεια από διαδικτυακές απάτες για άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών ήταν 500 δολάρια το 2021, ενώ για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, ήταν 1.500 δολάρια.

Στο «Dark Web» τα στοιχεία για κλεμμένες πιστωτικές πωλούνται από 0.40 bitcoin (περίπου 300 ευρώ) έως 2.40 bitcoin (περίπου 2.000 ευρώ). Η τιμή διαφέρει ανάλογα με τις ημέρες που μπορεί ο χρήστης να τις χρησιμοποιήσει και το επιτρεπόμενο πιστωτικό όριο της κάθε κάρτας. 

Μια σελίδα στο σκοτεινό διαδίκτυο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πωλούνται πιστωτικές-κλώνοι με τετραψήφιο κωδικό, τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε στον κόσμο. Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε ATM, καταστήματα και για διαδικτυακές αγορές. Μπορούμε να σου στείλουμε πλήρη οδηγό για το πώς τις χρησιμοποιείς με απόλυτη ασφάλεια. Η τιμή για κάθε κάρτα είναι 0.40 bitcoin με πιστωτικό όριο από 4.000-5.000 δολάρια. Αν αγοράσεις μία κάρτα και πεις ψέματα ότι δεν είναι σε ισχύ ζητώντας αντικατάσταση, τότε θα μπεις στη μαύρη λίστα για μελλοντικές αγορές από εμάς. Σε περίπτωση δικού μας λάθους γίνεται αντικατάσταση της κάρτας».

«Το ακριβές ποσό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί», δήλωσε αναλυτής του NordVPN. «Η FTC αναφέρει ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ χάνουν περισσότερα από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω απάτης με πιστωτικές κάρτες, από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019».

Η έκθεση περιλάμβανε ανάλυση των υποκλοπών καρτών ανά πολιτεία, με την Καλιφόρνια (88.000), το Τέξας (74.000) και τη Φλόριντα (62.000) να είναι οι πολιτείες με τις περισσότερες διαρροές και η Αλαμπάμα, το Ουαϊόμινγκ και η Ουάσιγκτον να έχουν τις περισσότερες διαρροές κατά κεφαλήν.

«Ενώ τα ποσά δεν είναι τεράστια, συνήθως υπάρχει ένα σχέδιο», λένε οι ειδικοί που μελετούν την ηλεκτρονική απάτη. Η ειδικός της Protiviti δήλωσε ότι οι απατεώνες που τοποθετούν διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνήθως παρακλάδια μιας οργανωμένης εγκληματικής επιχείρησης που επικεντρώνεται περισσότερο στην κλοπή δεδομένων παρά στο οικονομικό όφελος. 

Επικαιροποιώντας τον κατάλογο συστάσεων της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου προτείνει:

  • Να κάνετε χρήση εγχώριων ιστοσελίδων λιανικών πωλήσεων, όταν είναι δυνατόν – είναι πιθανότερο να λύσετε τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.  
  • Κάντε την έρευνα σας – ελέγξτε τις κριτικές προτού προβείτε σε κάποια αγορά.
  • Χρησιμοποιήστε πιστωτικές κάρτες – έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας επιστραφούν τα χρηματικά ποσά σε περίπτωση απάτης.  
  • Πληρώστε μόνο μέσω μιας ασφαλούς υπηρεσίας πληρωμών – Σας ζητούν μεταφορά χρημάτων; Σκεφτείτε το διπλά!  
  • Πληρώστε μόνο εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μέσω ασφαλών συνδέσεων – αποφεύγετε τη χρήση δωρεάν ή ανοικτών δημόσιων δικτύων WiFi.  
  • Πληρώστε μόνο μέσω ασφαλούς συσκευής – Διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και λογισμικό ασφαλείας ενημερωμένο.
  • Προσοχή στις διαφημίσεις που προσφέρουν εξωφρενικές προσφορές ή θαυματουργά προϊόντα – Εάν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικο!  
  • Αναδυόμενο παράθυρο που ισχυρίζεται ότι έχετε κερδίσει βραβείο; Σκεφτείτε το ξανά. Ενδεχομένως να «κερδίσατε» κακόβουλο λογισμικό.  
  • Εάν δεν παραλάβετε το προϊόν σας, επικοινωνήστε με τον έμπορο/πωλητή. Εάν δεν λάβετε απάντηση, επικοινωνήστε με την τράπεζα που συνεργάζεστε. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Για τον διαγωνισμό, τις εξελίξεις και προκλήσεις για την Κύπρο, μιλά στην «Κ» ο τέως υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος ...
Του Παύλου Νεοφύτου
 |  ΝΕΑ
Για τον διαγωνισμό, τις εξελίξεις και προκλήσεις για την Κύπρο μιλά στην «Κ» ο τέως υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΝΕΑ