ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:54
 

Αλλαγές στη λειτουργία του Facebook

Η εταιρεία οφείλει να «κατεβάζει» τις παράνομες αναρτήσεις παγκοσμίως, και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο

Newsroom Κ, Αθήνα

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Facebook επέφερε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία οφείλει να «κατεβάζει» τις παράνομες αναρτήσεις παγκοσμίως, και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, όταν η Αυστριακή βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, Eva Glawischnig-Piesczek, στράφηκε κατά του Facebook, ζητώντας να διαγραφεί μια δυσφημιστική ανάρτηση χρήστη, αλλά και κάθε άλλη ίδια ή παρόμοια ανάρτηση που είχε ανεβεί οπουδήποτε στην πλατφόρμα.

Με βάση την έως τώρα πολιτική της εταιρείας, δεν υποχρεούνταν να αναζητεί και να διαγράφει προσβλητικές ή δυσφημιστικές αναρτήσεις των χρηστών με δική της πρωτοβουλία. Η υποχρέωση της πλατφόρμας να κατεβάσει μια ανάρτηση εκκινούσε αφότου κάποιος χρήστης ενημέρωνε την εταιρεία και ζητούσε τη διαγραφή της.

Πλέον υποχρεώνεται να κατεβάζει κάθε ανάρτηση που έχει κριθεί παράνομη από δικαστήριο κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η απόφαση του Σαββάτου (05/10), λοιπόν, φέρνει τα πάνω κάτω στον τρόπο λειτουργίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πλέον υποχρεώνεται να κατεβάζει κάθε ανάρτηση που έχει κριθεί παράνομη από δικαστήριο κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση με ίδιο περιεχόμενο. Η απόφαση πάει και ένα βήμα παραπέρα, υποχρεώνοντας την εταιρεία να κατεβάσει με δική της πρωτοβουλία και κάθε άλλη αντίστοιχη ανάρτηση, με περιεχόμενο «επί της ουσίας απαράλλαχτο» σε σχέση με την ανάρτηση που κρίθηκε παράνομη, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά –υπό προϋποθέσεις– και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση έχει ήδη διχάσει τον τεχνολογικό κόσμο, με ορισμένους να κάνουν λόγο για σημαντικότατο βήμα για την προστασία της προσωπικότητας των χρηστών στην ψηφιακή εποχή, και άλλους να εκφράζουν έντονους φόβους πως η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή λογοκρισίας παγκοσμίως. Η Facebook τοποθετήθηκε με έντονες μομφές κατά της απόφασης, επισημαίνοντας ότι αντιτίθεται στη «θεμελιώδη αρχή» που δεν επιτρέπει σε μια χώρα να επιβάλλει τους κανόνες της περί ελευθερίας του λόγου σε άλλες χώρες, που μπορεί να μη διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς. «Θα πρέπει να μας δώσουν έναν σαφή και ξεκάθαρο ορισμό για το τι σημαίνει στην πράξη “αντίστοιχη” και “ίδια” ανάρτηση. (...) Ελπίζουμε τα δικαστήρια να μην παγώσουν την ελευθερία της έκφρασης», ανέφερε η εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Social: Τελευταία Ενημέρωση

X