ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστραλία: Οι «γίγαντες» του ίντερνετ καθιερώνουν κώδικα

Θα αφορά την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Οι διεθνείς γίγαντες της τεχνολογίας που έχουν παρουσία στην Αυστραλία ανακοίνωσαν σήμερα, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, έναν κώδικα ορθών πρακτικών που έχει στόχο να μειωθεί η διάδοση ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Ο όμιλος άσκησης πιέσεων DIGI, που περιλαμβάνει τις Facebook, Google, Twitter, Microsoft, TikTok και Redbubble, δεσμεύτηκε να λάβει μια σειρά από μέτρα, κυρίως να επισημαίνονται τα ψευδή περιεχόμενα στις πλατφόρμες αυτές και να δίδεται προτεραιότητα στις αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.

Επίσης οι εταιρείες αυτές δέχθηκαν να αναστέλλουν τη λειτουργία ή να απενεργοποιούν τους πλαστούς λογαριασμούς και τους ύποπτους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των bots (αυτοματοποιημένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών) στις πλατφόρμες τους.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία κωδικοποιούν σε εύρος τις υπάρχουσες πρακτικές, θα έχουν στόχο επίσης την πληρωμένη διαφήμιση και τα περιεχόμενα των οποίων γίνεται κοινή χρήση από τους χρήστες των μέσων αυτών κοινωνικής δικτύωσης.

«Όλοι οι υπογράφοντες δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προστατεύουν τους Αυστραλούς από την παραπληροφόρηση στο ίντερνετ και να υιοθετήσουν κι άλλα κλιμακωτά μέτρα για να μειώσουν την διάδοσή της και την προβολή της», ανακοίνωσε ο όμιλος DIGI κατά την δημοσίευση αυτού του κώδικα 29 σελίδων.

Ο κώδικας καταρτίστηκε σε απάντηση σε κυβερνητική έρευνα για τον ρόλο που έχουν οι πλατφόρμες στο διαδίκτυο στην διάδοση ψευδών πληροφοριών ή στην παραπληροφόρηση.

Το πρόβλημα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη σημασία κατά τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονταν στη χώρα στα τέλη του 2019 ως τις αρχές του 2020 και στη συνέχεια όταν άρχισε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Οι ψευδείς πληροφορίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στους ανθρώπους και στην κοινωνία», έκρινε η κυβερνητική Αρχή που είναι αρμόδια για την Επικοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης στη χώρα (ACMA), η οποία έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εφαρμογής αυτού του κώδικα.

Η ACMA ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2020 περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αυστραλών εξέφρασαν ανησυχία για το εύρος της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Η πρόεδρός της Νερίντα Ο’ Λάφλιν χαιρέτισε την «αναλογική και ευέλικτη προσέγγιση» αυτού του κώδικα.

Οι υπογράφοντες συμφώνησαν να υποβάλουν έκθεση προόδου για τον κώδικα αυτόν στην κυβέρνηση πριν από το τέλος του Ιουνίου και στη συνέχεια να δημοσιεύουν ετήσιες εκθέσεις.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Πολ Φλέτσερ προειδοποίησε σήμερα τις επιχειρήσεις τεχνολογίας ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση «θα παρακολουθεί προσεκτικά» την υλοποίηση των μέτρων αυτών.

Η δράση αυτή της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας κατά της παραπληροφόρησης σημειώνεται την ώρα που η Καμπέρα έχει βάλει στόχο να υιοθετηθεί νόμος που αποσκοπεί να υποχρεώσει τους γίγαντες της τεχνολογίας να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναπαραγωγή ειδησεογραφικού περιεχομένου τους στις πλατφόρμες τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Τα social media και η δημοκρατία

Τα social media και η δημοκρατία

Αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς; – Τέσσερις ειδικοί παίρνουν θέση στην «Κ»
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  SOCIAL